Металдетектинг уикенд във Великобритания
Новини

Металдеткетингът във Великобритания -бленуван в България

Сподели с приятел!

Всички търсачи в България бленуват за времето, когато свободно ще могат да ползват металотърсачите си в България, без това хоби да бъде на ръба на закона. От една стара и сега не е забранено да ползваш металотърсач у нас, стига това де не е на археологически обект, а едва когато намериш движим паметник на културата си длъжен да го предадеш.

Металдетектинг уикенд във Великобритания
Металдетектинг уикенд във Великобритания

В същото време по много разтеглив начин се наказва самото търсене на двежеми паметници на куртурата.

Във все по-вече Европейски държави правното третиране на металдетектинга се развива в посока либерализация, защото именно това е правилния път и България не може да остане в миналия век в това отоношение.

В това отоношение най-знаменателен е примерът на Великобритания.

В основата на правното регулиране на металдетектинга вав Великобритания стои Закона за Съкровищата/Treasure Act/ от 1996,

който разрешава търсенето на движими паметници на културата извън определени места /регистрирани археологически обекти/, но задължава откривателите на Потенциални Съкровища /Potential Treasure/ да ги ОБЯВАТ на местните специалисти.

Закона за Съкровищата  определя що е това СЪКРОВИЩЕ по следния начин:

  1. всеки метален предмет, освен монета, който е съставен поне от 10% благороден метал /злато или сребро/ и е по-стар от 300г. от времето на намирането му.
  2. Група от два и по-вече метални обекти независимо от състава им от стари времена намерени на едно място
  3. всички монети от един период, намерени на едно място и на възраст над 300г. преди откриването им. Монетите трябва да съдаржат поне 10% благороден метал, ако не поне 10 от тях трабва да са с минимално съдаржание на благарадни метали 10%
  4. всеки предмет, които е част от вече намарено съкровище на същото място преди и е било част от него – независимо от състава му.
  5. Всеки предмет, който специалистите преценят, че е историческа ценност и не е посочен в горните категории.

Това са случаите, когато представената система се интересува от намереното и ще се приложи Закона за Съкровищата от 1996г. и Ще ви бъде заплатено от музеите или консорциум от тях, АКО ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС!!! В такъв случай те плащат на откривателите и собствениците на земя цената на движимата антика, определена от списък от независими оценители към Бритиш Мюзеум

Друг въпрос, е че собствениците на земите в някой случаи искат до 70% от стойността на намереното, но това се договаря предварително чрез специален договор който трябва да бъде подписан преди да се отиде на определеното място да се търси. Наказанието за търсачите които ходят без подобно разрешение и много по-страшно отколкото ако ви хване полицията.

Тук е важно да си представим че ако има подобна система в България, търсачите ще трябва да дадат поне половината от намереното на собственика на земята, след което ще трябва да се заплати оценката и регистрацията на намереното и при евентуална продажба да бъдат платени данъци. След всички тези операции е възможно чистия доход на търсача да бъде между 10 и 20% от стойността на намереното.

В интерес на истината във Великобритания има и така наречените бракониери , които въпреки либералния режим го нарушават. Не знам дали подобно нещо не би станало и в България ако един ден има такава система. Дали това би се случило помислете сами.

Основните регулатори или по-скоро отговорните да се изпълняват нормите на този закон във Великобритания са:

  1. програмата The Portable Antiquities Scheme/PAS/ http://finds.org.uk/ – ПРОГРАМА ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ НА ДВИЖИМИТЕ ЦЕННОСТИ
  2. и нейната мрежа от Finds Liaison Officers /FLO/ – Местни Специалисти http://finds.org.uk/contacts

СТРУКТУРА НА ПРОГРАМАТА:

В основата на програмата са 39 местни агхеолози, които са наети от ПРОГРАМА ЗА ДВИЖИМИТЕ АНТИКИ.

Тази програма се координира от Централен Съвет от 4 души в Британския Музей и 5 специалисти, които се сменят. В допълнение към програмата има 15 стажанти и 295 доброволци за записване на откритите антики. Съществена част от програмата са самите откриватели, които предоставят пълна информация за откритията. Последното е много важен момент в тази програма – гражданска по своя смисъл и замисъл, въпреки, че е организирана от държавата.

Менаджер на програмата е Британския Музей, а Учредители на програмата PAS са: Департамента по Култура, Медии и Спорт на Великобритания и местни партньори.

За да упражнявате хобито металдетектинг във Великобритания трябва да членувате в някой от многобройните клубове по металдетектинг. Годишната такса е символична – около 20лв.

Основните цели на ПРОГРАМА ЗА ДВИЖИМИТЕ АНТИКИ са:

  1. Популяризиране и привличане на максимален публичен интерес и ползи от откритията, записване и създаване на база данни за историята
  2. В сътрудничество музеите и откривателите да се предостави максимална осведоменост на широката публика, за откритията и средата – контекста на откриването
  3. Предоставяне на най-добрите практики по съхранение и консервация на движимите паметници на културата
  4. Саздава условия за сътредничество между откривателите и музеите и археолозите, които увеличават общата познание за миналото
  5. прилага Закона за съкровищата и увеличава възможностите на музеите да придобиват ценни открития за публичното благо от самите откриватели, т.е. да откупуват откритията.

Важен извод от практиката на Великобритания, е че основния организатор и инициатор на тази либерална схема е един от най-големите музеи в света Бритиш Мюзеум, а цялата схема се радва на огромно финансиране от страна на държавата, частните колекционери и музеи.

Напускането на Великобритания на Европейския съюз също ще наклони везните в друга посока от тотото металдетектинга в Европа. Ето защо Европейския съюз и държавите трябва да изградят собствена система, която е приемлива, както за властите, така и за търсачите.

Липсата на воля от страна на държавата и музеите в България от една страна, и липсата на финансиране на културата в България правят този опит много трудно приложим в у нас.

Отношението на обществото, към всеки с металотърсач, като към плестъпник и иманяр е първото, което трябва да се промени, а това ще стане постепенно с като се организират по-големи публични събития /събори и семинари/ и позитивни новини по медиите. Популяризацията та хобито металдетектинг ще покаже на всички, че търсачите не са престъпници и ако има ясен закон ще го спазват.
В това отношение Българската Асоциация на Търсачите на Самородно Злато и Метеорити БАТСЗМ полага максимални усилия за промяна на общественото мнение и това медиите относно металдетектинга в резултат на, което тя се превърна в най-голямата гражданска организация на търсачите в България. Организираните събори всяка година стават все по-големи и по-интересни в тях участват жени, мъже и деца, които се занимават с промиване на самородно злато и търсене на самородно злато и метеорити с металотърсачи.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.