Металотърсачи Fisher Презентации на металотърсачи

Металотърсач Фишер F-75 първи впечатления

Сподели с приятел!

Металотърсач Fisher f75
Металотърсач Fisher f75

Ревю на Джейн Скълън – търсач от Мадисън, Уисконсин, САЩ

Не се случва често нов модел металотърсач да привлече внимението ми бъзо. Обикновенно изчаквам да прочета отзиви и впечатления от приятели и интернет форуми на хора, които са купили даден нов модел металотърсач и са го тествали поне 30-40 часа в реални условия. В действителност се чуствам доста добре с няколко доста изпитани апарата, които имам и ми вършат перфектна работа, така, че не бързах да купувам металотърсач F75 непосредствено след пускането му на пазара. Но понякога, невидимата ръка на съдбата променя неусетно плановете на човек.
Бях поканен от стар приятел на излет с металотърсачи на бойно поле, кадето, както плитките, така и дълбоките сигнали не са рядкост и затова взех унивирсалния си  металотърсач, а колегата Майк Скот си взе скоро купения металотърсач Фишер F75 с неговата 11 инчова /28см/ двойно ДД търсеща сонда – елипса.
Имах удобния шанс да сравня паралелната работа на двата металотърсача в реални и съпоставими условия, защото простото сравняване на дълбочини на търсене на различни сигнали в различни почви и през различни метереологични условия често ме разсмива.
За щастие близката работа на двата металотърсача не създаваше смущения на сигнала и паралелните тестове бяха по-лесни, защото металотърсач F75 има възможността да променя честотата си на търсене с цел елиминиране на смущенията при близка работа с други металотърсачи.
В началото нищо значително не беше открито, което да ми покаже, че металотърсач Fisher F75 е по-дълбок от моя металотърсач.
Мястото на което търсехме беше покрито с паднали дънери, счупени клони на дървета, така че се налагаше първо да изчистим даден терен преди да почнем да търсим с металотърсачите. Именно затова смятахме, че разчистените места не баха търсени внимателно преди това с металотърсач.
Този подход беше правилен, защото имаше доста сигнали, както плитки, така и дълбоки. Майк тъссеше на места, които преди това бяха чистени, защото беше доста по-лесно.
След няколко часа търсене, Майк каза, че трябва да се тръгва, защото има ангажимент и ми предложи да остави апарата си да го тествам, докато се върне.
Не гледах с оптимизъм на това, защото ако решах да го тествам, щеше да ми отнеме време да свикна с новия апарат. Въпреки това Майк ми остави апарат след бърз урок за основните опции за работа на металотърсача.
Взех апарата и почнах да търся наоколо, но да ви призная отначало бях малко разочарован от липсата на на много копчета и объркването на различните звукове на дискриминация.
След 15 минути вече работех с новия апарат на задоволително ниво и реших, че ще е добре ако отида да търся на старото 20-футово място, където търсих преди с моя металотърсач. Това е супер тест за Fisher F75 – да го пробвам, там където съм търсил с моя апарат преди минути.
Очаквах, че металотърсач Fisher F75 ще намери няколко сигнала, които аз не съм намерил с моя – това е нормално, когато се ползват различни металотърсачи – различни сонди, различни честоти, различни настройки – нормално е два апарата да не работят идентично.
Дотук добре – но стана друго …
Цели два часа хващах сигнал след сигнал на същото място, което бях претърсил с моя апарат. Странното беше, че повечето от сигналите не бяха на голяма дълбочина, а на приблизителната дълбочина на сигналите, които приех с моя металотърсач.
Как е възможно да съм изпуснал толкова много сигнали? А колко съм изпуснал за последната година, през която съм работил основно с моя металотърсач? Леле майкооооо…
Искам да Ви обърна внимание, че аз не сам вчерашен търсач и внимателно претърсвам местата на които работя, като търся успоредно и след това повторно перпендикулярно, така, че шанса за изпуснати сигнали е много малък.
Очаквах да имам няколко пропуска, но това което намерих с металотърсач Fisher F75 беше много повече от очакваното и определено размаза моя металотърсач.
Да така е!!! Много кофти, но няма как!
След няколко часа Майк се върна и му споделих впечатленията си от металотърсача му, а той се засмя и каза, че същото е било с него, когато го е тествал и затова си го е купил. През следващите часове продължихме да търсим, а Майк, след като направи някои допълнителни настройки извади няколко доста дълбоки сигнали на мястото, което първо търсих с моя апарат, а след това и с неговия апарат, но с настройки научени за 5 минути.
След този излет бях убеден, че като дилър на металотърсачи, трябва още да чета и да проуча металотърсач Fisher F75, защото въпреки, че започнах да работя с него на 10- тата минута имаше и някои специфични трикове.
В същото време, като потребител ме интересуваха още подробности, за да преценя дали металотърсач Fisher F75 е по-добър от моя металотърсач.
В последствие, когато получих първия металотърсач Fisher F75 ми направи впечатление, че производителите са написали бързо ръководство „Прочети първо това”, в което пишеха, че металотърсача е много чувствителен и не е нужно да се усилва Sensitivity  на максимум за да бъде максимално дълбок.

Металотърсач Fisher f75
Металотърсач Fisher f75

​
Това ме заинтригува и прочетох внимателно основното ръководство за да разбера всички тънкости на настройките.
Наистина трябва да се подчертае, че Fisher F75 е перфектно конструиран и с две копчета на панела, може много бързо и интуитивно да отидете до всяко меню и настройка, без да влизате в сложни подменюта. Просто и лесно! При все това ръководството трябва да се прочете внимателно, защото само там можете да прочетете каква е разликата между режимите bc и pf например. /imperio.bg: Това са различни режими на работа в модул Дискриминация на металотърсач Fisher F75, които оптимизират работата му в зависимост от конкретните условия./
Fisher F75  е направен така, че да можеш да работиш с него на 15-тата минута, но 100% от възможностите му да използваш след 4-5 дни „усърден труд” – проби-грешки, четете на ръководството и форумите.
Споделих с други колеги и направих доста проби и наистина се потвърди написаното в ръководството, че максималната стойност на Sensitivity не трябва да е на всяка цена, просто чувствителноста трябва да е максимална, но при спокоен звук. Подобно е положението и с Threshold  – той е от -9 до +9, но не е необходимо да бъде на макс. По-ниската му стойност не означава непременно по-плитко търсене ако металотърсача е по-стабилен. За разлика от други машини, Fisher F75 може да има по-добра дълбочина и при Sensitivity 65 и Threshold -1. Да, точна така, стига апарата да е с устойчив звук. Това е важен момент при настройките, с който трябва да почнете.
Всеки път правете настройки на тези два паказателя в зависимост от конкретните условия, но помнете: по-ниските стойности не означават по-плитко търсене.
Интересна е настройката на земята, която можа да стане за секунди с натискането на спусъка в предна позиция и задържането му докато напомпате сондата няколко пъти към земята – апарата се успокоява и имате настроена земя. Металотърсач Fisher F75  е металотърсач, който работи много добре в СИЛНО ОРУДЕНИ терени, където други металотърсачи дори не могат да бъдат настроени за работа, камоли да бъдат устойчиви, а да неговорим за дълбочина на търсене в такива терени. Fisher F75 успешно се грундира дори към магтинти скали, на които се залепят кламери.
Направехме тестове с много металотърсачи, работещи в диапазона на Килохерците и ви уверявам, че нито един не успя да направи настройка към подобен магнетит. Лесно можете да се уверите в това, като влезете в Youtube  и напишете Fisher F75 high mineralization. Уникална машина!
Основната ми страст е по-дълбокото търсене, но определо подкрепям колегите, които пишат по форумите, че металотърсач Fisher F75 е еднакво добър за всички видове търсене, включително и търсене на самородно злато, защото на 13Khz с малка сонда можеш да търсиш и кърфици.
С Fisher F75 в следващите седмици посетих доста места, на които съм ходил години наред с различни металотърсачи, но новия апарат се представи повече от отлично, дори на места, които последните пъти, когато съм ги посещавал с други машини, не съм намирал дори един интересен сигнал.
Интересен беше случая с едно място – стар изоставен град „ghost town”, където с металотърсач Fisher F75 намерих толкова ценни неща /сребърни копчета и катарами, бронзова кутия за очила, 5 цента от 1838г. в перфектно състояние/. Учудващо беше как досега съм изпускал тези сигнали? Имам моя версия за това: Fisher F75 има много бърз процесор и работи на 13 Khz, което го прави доста дълбок в откриването и на доста малки предмети на дълбочина над 25-30см.
Бързият процесор прави апарата много пъргав и в случай, че много голям черен метален предмет, „запуши” апарата по време на търсене, той страшно бързо се възстановява и продължава да търси на дълбоко.
Ето затова на места, които много са замърсени с боклуци, с другите металотърсачи практически не съм проверил 20-30% от мястото, защото, когато сондата е преминавала над голям черен сигнал, апарата практически не е тъсил в продължение на 1 мах поне, след което апарата е продължавал да търси нормално до следващия голям черен сигнал и така отново и отново. По  този начин със старите металотърсачи са останали доста непроверени части от земята. /imperio.bg: Фабричните металотърсачи са 2-3 пъти по бързи по време на работа, а F75 е над 4 пъти по-бърз в сравнение с гаражните, при които загубата на време по копаене на нищото е втръснала на всеки. 1 час работа с F75 се равнява на 4 часа работа с апарат  направи си сам./
При Fisher F75 времето за възтановяване след подобно „запушване” е практически сведено до 0, т.е. той можа да засече малък цветен сигнал до голям черен без проблем.
Това е обяснението за многото намерени сигнали с Fisher F75 или по-точно едно от обясненията. Формата на двойното ДД също е уникална и позволява на апарата да търси в силно замърсени терени.
Преди няколко месеца излязохме отново с моя приател Майк, за който Ви говорих преди. Отново отидохме на онова място, където пробвах Fisher F75 за първи път.
Майк отиде да търси на изчистения от мене район, защото му беше по-лесно, а аз бях спокоен защото вече 2 пъти бях търсил, но …. не можех да повярвам – той отново вадеше сигнали. Отидох и аз там и започнах да търся бавно, но използвайки неговата настройка на апарата: използвах JE режим /най-долното меню под Дискриминацията #Process – този режим е за дълбоки по-големи цветни сигнали/, сензитивити 95, дискриминация с два тона – Двутонална, Дискриминация на ниво: 4.
Това ми дава възможност да чуя дълбоките цветни сигнали, които се намират до и под много черни сигнали – боклуци.
При тази настройка се спират черните сигнали, а онези, които се намират доста дълбоко в силно минерализирани терени и излизат като черни, т.е. при по-високи стойности на дискриминацията щях да ги подмина.
Страшно бях изненадан, че отново вадим от това място, но този път на доста дълбоко.
Сещам се конкретно за войнишко копче, което успях да измеря на каква дълбочина го намерих, защото беше точно колкото лопатката, която изпалзвам  – 11 ? инча /30см./ При това по време на копането извадих едно малко парче черна тел и един клин от подковата на кон, което направо ме изуми – ниската дискриминация беше достатъчна за да ги заглуши, а да „копне” копчето на 30 см.
Друг случай, за който се сещам, е хванатия сигнал на монета от 1827г. 18.8мм., която беше на по-вече от 10 инча /25см./ в земята, а до нея и над нея имаше 3 малки черни боклука – телчета.
Вече имам доста часове с Fisher F75 и мога да кажа, че този металотърсач е революция.
С него се работи много лесно и не е необходимо да изкараш десетки часове в разучаване на сложни менюта и безброй настройки, които най-често те объркват до такава степен, че се пулиш и нервиш.
В същото време след внимателен прочит на ръководството и съвет от твоя официален дилър – можеш да търсиш толкова дълбоко, колкото другите не могат и да помислят.
До ден днешен се уча на разни трикове с апарата, така, че не си мислете, че включваш и търсиш, като професоиналист-трябват 10-20 часа работа за да сте на ТИ с апарата.
За работа в орудени терени да не говорим – категоричен съм, че само той може да се балансира към толково орудени скали, към които дори кламерите са прилепнали.
Чест и почитание на великия инжинер Дейвид  Джоунс и екипа му.
Те са направили апарат, който е еднакво добър за търсене на монети, по-големи находки, дълбоки сигнали, търсене на самородно злато.
Направили са апарат, който включва всички пожелания на нашего брата – търсача.
Съвета ми към колегите е да тестват апарат поне 2-3 пъти и да сепосъветват с хора, които вече работят с апарата.

Това е най-добрият монетар, с който съм работил досега.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.