Новини

Гърци копаят за български съкровища в кризата

Сподели с приятел!

Разпространяваните слухове, че в останалите от Османската империя обекти и около тях има заровени съкровища, са най-злободневната тема в последно време.Гърците, които са най-дълбоко засегнати от икономическия застой в Европа и от финансовата криза, се надяват да се спасят, като намерят заровените в техните земи османски съкровища, пише журналистът Йорго Кирбаки от турския в. “Хюриет”.Разпространяваните слухове, че в останалите от Османската империя обекти и около тях има заровени съкровища, са най-злободневната тема в последно време.
Паралелно с увеличаването на ръста на безработицата, която достигна 20%, се увеличава и броят на иманярите и продажбите на метални детектори за търсене на имане.През последните два месеца 50 души са получили лиценз за иманяри.От началото на годината досега са продадени над 3000 броя детектори за откриване на метал.
Появилите се в гръцките медии информации, че строителен работник от град Патрас на полуостров Пелопонес открил имане на стойност 2 млн. евро, изостри апетитите и засили слуховете.Намерилият имане има право да получи половината от стойността му, останалото остава на гръцката държава.
Иманярите търсят заровени османски съкровища в района на град Лариса, на Халкидическия полуостров, на Пелопонес.Възрастни гърци смятат, че ако намерят заровеното от османлиите злато, което според тях е няколко тона, Гърция ще излезе от кризата.От друга страна обаче не дадоха резултат разкопките, които бяха направени на Пелопонес, където според легендите закопал съкровището си най-богатият османлия Али паша.
В областта Шапчъ, в Западна Тракия, населена компактно с турско население, са много разпространени поверията за наличие на “български съкровища”. Много иманяри идват тук специално, за да ги търсят.В района има една чешма. Детекторите постоянно сигнализирали за наличие на метал, но напразно. Около чешмата разкопаваха много пъти, но досега без резултат.
Иманярите отиват на полуостров Халкидики, за да търсят пък английски пари. Според разпространения сред селяните от село Хомонта слух, по време на гражданската война през 1944-1948 г., за да помогнат на гръцките комунисти, руски самолети спуснали каси, пълни с английски лири.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4342851

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.