Новини Търсене на меторити

Тайнствен метеорит сред стотиците

Сподели с приятел!


В шведска каменоломна е открит метеорит от напълно нов тип, прилетял на Земята след мащабен космически сблъсък.
Абсолютно новият, неизвестен преди тип метеорит, е открит от учените сред породи, криещи се под повърхността на земята. Той разкрил пред учените картината на мащабна космическа катастрофа, случила се в Слънчевата система преди около половин милиард години.
Сред всички откривани някога на Земята метеорити, а те наброяват около 50 000, в специален клас са отделени така наречените L-хондрити. L в това название означава понижено съдържание на желязо (Low Iron), което в тях обикновено не е повече от 20–25%.
Смята се, че катастрофалното разрушаване на някое родителско тяло в Главния астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер преди около 500 млн. години е довело до масово падане на L-хондрити на Земята.
През последните пет десетилетия учените си блъскат главите над това, що за сблъсък е довел до образуването на тези отломки, които са запълнили Земята. Сходството на състава на всички L-хондрити сочело, че те се явяват отломки от едно от две сблъскали се тела. Загадка оставала природата на второто тяло, от което не са намирани отломки на Земята.
Едно от местата на масово откриване на L-хондрити е кариерата Торсберг в Южна Швеция, където във варовик от средния ордовик (преди около 470 млн. г.) са открити стотици изкопаеми метеорити от този тип. Но сред тези небесни камъни е открит и един с диаметър 8 см, наречен първоначално тайнствен обект.
От гледна точка на геохимия метеоритът се отнася към класа ахондрити, по-точно към рядката подгрупа винонаити. Но аномалиите в съдържанието на инертни газове в неговите гранули показали принадлежност на метеорита към съвсем нов тип.
„Това е много, много странна и необичайна находка“, отбелязва Биргер Шмиц, автор на изследването, публикувано в сп. Earth and Planetary Science Letters. Шмиц и колегите му изяснили, че минералът шпинел, съдържащ се в метеоритите, може да разкаже много за това колко често метеорити са бомбардирали Земята в последните 2,5 млрд. г. и какви са били тези метеорити.
Учените смятат, че до образуването на масата отломки и прах, долетели на Земята, е довел сблъсък на голям астероид с друг астероид или комета.
Геохимиците са установили, че полетът на необичайния камък от астероидния пояс до Земята е отнел „само“ 1 милион години – приблизително толкова са летели към нас и L-хондритите, открити в шведската кариера.
Изучаване на орбитата на астероидите сочи, че отломките от древния космически сблъсък са образували две големи групи – семейство Флора и семейство Гефен в астероидния пояс.
За да хвърли светлина на природата на изчезналото родителско тяло, Шмиц иска да открие аналогични метеорити в други места на откриване на L-хондрити, които са известни в Китай, Русия, Швеция, Шотландия и Южна Америка.
За да направят това, учените ще трябва да разтворят в киселина един тон породи в търсене на метеоритен шпинел. Това е пипкава работа, която вече е давала плодове, и ще позволи на изследователите по-добре да разберат историята на Главния астероиден пояс и Слънчевата система като цяло.
Учените решили да нарекат необичайния камък Остерплан в чест на намиращата се до кариерата църква.
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=2&t=819

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.