Новини Търсене на меторити

Каменни метеорити: хондрити и ахондрит

Сподели с приятел!

Каменни метеорити – Това е основният тип метеорити, които попадат на Земята, и са повече от 90% от всички метеорити. Те идват основно от големия астероиден пояс който се намира между Марс и Юпитер.

Изображение

Каменните метеорити са съставени главно от силикати. Има два основни вида каменни метеорити – хондрити и ахондрити. И хондрити и ахондрити разделени на много подгрупи, в зависимост от техния състав и структура на минерали и метали.
Най-често срещаният тип на каменисти метеорити – обикновените хондрити.

Каменния тип хондрит метеорит е материалът, от който се е образувала Слънчевата система, както и че се е променила малко в сравнение със скални образувания на големи планети, които са били изложени по време на милиарди години на геоложка активност. Те имат много да ни кажат за това как се е образувала Слънчевата система. Когато хондритите се изследват в тънка точка, анализът на връзката между различни видове минерали може да предостави информация за състава на праха от която се е образувала Слънчевата система, както и физическите условия (налягане, температура) на протопланетен диск, които са били в момента на образуване на системата.

Хондритите са сред най-примитивните скали в Слънчевата система. През последните 4,5 милиарда години от формирането на този тип каменист метеорит състав не се е променил (състава на астероида от който те произхождат). Защото те никога не са бил изложени на висока температура и налягане на вътрешните страни на планетата. Това означава, че те имат много характерен външен вид на капчици от силикати, смесени с дребни зърна и метални сулфиди от желязо и никел. Тази структура размер мм (0,1 до 10 mm) се наричат “хондрули”. Тази дума «chondres» – гръцки произход и означава “песъчинка”.
Обикновените хондри, в зависимост от съдържанието на желязо и силикати, са разделени в три групи:
• H hondrits – achondrites тази група включват най голямо съдържание на желязо (25-30%) и много малко на железен оксид (окислен желязо);
• L хондрити – съдържанието на желязо в този вид хондрити достига 19-24%, но по-железен оксид;
• LL хондрити – чисто желязо съдържа до 7%, но съставен много силикати.

Основни хондрити са известни като въглища (имат висока концентрация на въглерод – до 5% от теглото), богат на вода, сяра и органични материали. Смята се, че каменните метеорити на тази група, са донесли органични летливи вещества на Земята, когато тя е създадена, за да помогнете да се създаде среда и условията на живот.
Каменни метеорити – aхондрити.
Следващата група каменист метеорит – ахондрит включват метеорити астероид,с произход от Марс иЛуната . В хода на еволюцията те са били подложени на висока температура, което означава, че в един момент се разтварят в магмата. Когато магмата се охлажда и кристализира, тя създава концентрични пластове и структури. Най-общо казано, ахондрита е каменист метеорит, който се формира от разтопен материал от първоначалният им облик на произход; те напомнят базалти образувани магмени процеси в вътрешността на Земята. По този начин, aхондритите са диференцирани в структура,и губят значителна част от собствените си материали, включително метали, и, като правило, не съдържат хондрули.
Типичният каменен метеорит:

1. Отвън е черен или кафяв.
2. Отвътре представлява камък, съдържащ сребристи метални частици и/или ръждиви петна.
3. Обвит е от всички страни с тънка кора, по-тъмна в сравнение с вътрешността (разтопявана кора).

Дебелината на тази разтопявана кора е около 1 mm.
Планетите от земен тип – Меркурий, Венера, Земята и Марс, са образувани по време на формирането на планетарната кора, мантия и ядро. Ето защо, каменистият метеорит под формата на ахондрит, като метеорит от Меркурий, може да ни каже много за вътрешната структура и формирането на планетите.
Има много различни групи ахондрити. Един от най-големите и известни групи се смятат, че са произлезли от астероида Веста, . Този тип каменните метеорити от тази група ще могат да разнасят и покажат произхода на астероида.
Ето ви малко снимки на различни видове паднали на територията на земята хондрити и ахондрити.И не забравяйте че във всички видове метеорити има наличието на желязо,в различни проценти.
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=2&t=1148
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.