Новини Търсене на меторити

Железни метеорити

Сподели с приятел!

Повечето железни метеорити са доста устойчиви на атмосферни влияния , която им позволява да оцелеят в продължение на много по-дълго време от всеки друг вид метеорит. Това означава, че цената на този тип метеорити ще бъде малко по-висока, отколкото в обикновените хондрити.

Железните метеорити обикновено са много по-големи по размер от камък или желязо-каменисти метеорити. Железните метеорити са с рядко променена форма,при атмосферно влизане в земната орбита и много по-малко вероятно д да страдат от последиците на аблация, при преминаване през плътни слоеве на въздуха. Всички железни метеорити, намирани някога на Земята, имат тегло над 500 тона и те възлизат на около 89,3% от масата на всички известни метеорити. Въпреки тези факти, железните метеорити са редки. Сред намерените метеорити са открити само в 5,7% от случаите.

Железните метеорити са съставени основно от желязо и никел. Повечето от тях включва само незначителни минерални примесите. Тези допълнителни минерали често се срещат в заоблените нодули, които се състоят от железен сулфид, троилит или графит. Един класически пример – метеорит Campo дел Cielo, метеорит Willamette, или метеорит Keypt Йорк. Независимо от факта, че някои железни метеорити съдържат силикатни включвания, повечето от тях са подобни на външен вид.

В момента, железните метеорити се класифицират в две системи, инсталирани. Само преди няколко десетилетия, железните метеорити се класифицират в съответствие с микроскопична структура, когато са полирани техните повърхности, третирани с азотна киселина. В момента се използва за тази цел е 5% разтвор на азотна киселина в алкохол.

В допълнение, настоящото изследване се използват много по-усъвършенствани инструменти, които ни позволяват да се открие дори малки количества елементи като германий, галий или иридий. Въз основа на определена концентрация на тези елементи и тяхното съответствие с общото съдържание на никел, желязо метеоритите попадат в няколко химични групи, като всяка група се смята, че да се осигури уникален “отпечатък” на майката, от които имаше метеор.

Желязо и никелови железни метеорити се появяват като два различни минерали. Най-често срещаният минерал е kamacite. Camas съдържа от 4% до 7,5% никел и образува големи кристали, които се проявяват под формата на широки ленти или структури на повърхността на желязо- метеорит. Друг минерал, наречен taenite.

Приблизително 1 от 20 метеорита е съставен от редките желязно-николево минерали тенит (35-80% желязо) и камацит (90-95% желязо). Макар и редки, железните метеорити са основната форма на естествено метално желязо на земната повърхност

Taenite съдържа от 27% на 65% никел, и то обикновено се образува по-малки кристали, които изглеждат като тънки ивици светлоотразителни на повърхността на офорта на железен метеорит. В зависимост от произхода и присъствието на тези никел-железни минерали, желязо- метеорити попадат в три основни категории: octahedrites, hexahedrites и ataxites.

Анатаза

Най-често срещаната структура на отрязаната част на дадения тип метеорити се вижда синтез на kamacite taenite ламели, които се пресичат под различни ъгли.Моделите от пресичащи се ленти са ленти, наречени “Widmanstatten фигури” в чест на своя откривател, Алоис фон Vidmanshtettena.

Hexahedrites

Hexahedrites се състоят главно от kamacite. Име на Soe те имат от формата на кристална структура на kamacite – шестоъгълник. Чиста форма kamacite – кубичен кристал с шест равни страни, разположени под прав ъгъл една към друга.

След натриване с азотна киселина, hexahedrites фигури Widmanstatten не се показват, но те често показват успоредни линии, наречени “Lines Нойман” (откривателя на Franz Ernst Нойман, който пръв ги учил през 1848 г.).

Ataxites

Някои железни метеорити не показват ясна вътрешна структура на офорт, и те са наречени ataxites. Ataxites се състоят предимно от никел-богата и taenite kamacite. Това се случва, само под формата на микроскопични летви и вретена. Следователно ataxites са най-богатите никел-железно метеорити, и са една от най-редките видове метеорити. По ирония на съдбата, най-големият метеорит намери на Земята, известен като Goba, принадлежи към този рядък структурен клас.

В заключение може да се каже че е препоръчително на всеки намерен от вас подобен минерал да се прави разрязване в единия му край за да може да се направи натривка за съдържанието на никел ,а и също така може да се направи по обстоен микроскопичен или Рентгено флуорисцентен анализ на различни по вид метеорити. Повече информация и снимки може да видите ето тук. ………

http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewforum.php?f=2

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.