Теория на металотърсачите

СОНДИ ЗА МЕТАЛОТЪРСАЧИ- ВИДОВЕ, ОСОБЕНОСТИ ПРИ РАБОТА С МЕТАЛОТЪРСАЧ

Сподели с приятел!

Сонди ( търсещи глави ) за металдетектори

Търсещата сонда на всеки металотърсач е всъщност един от най-важните компоненти осигуряващ оптималната работа на металдетектора в конкретна ситуация. Точно затова правилния избор на търсеща сонда за металотърсача е много важно за да достигнете максимума на възможностите на металотърсачът Ви.

Видове :
1 . DD- наи- широко използван тип сонда. Най- висока чувствителност , широко сканиращо поле ( омита повече площ с един откос )
Предимства-отлично се държи както на всички видове почви , така и на керамика и на орудени камъни (минерализация )и черен пясък образуван от железни окиси.има наи-добра дълбочина на дискриминация.
Недостатъци-лошо поведение на силно замърсени с железни боклуци площи.лошо ,,центрира’’ обектите на малка и средна дълбочина, лоша шумоустоичивост-пречат смущения от далекопроводи , магнитотелурични токове в почвата и дори-големите по размери сонди улавят гръмотевични разряди .

tek_11_coil_greek-571x57115coil-t2-2013-350-571x571

Търсеща сонда за металотърсач тип DD
Търсеща сонда за металотърсач тип DD

​

2.-концентрични сонди-(тип ,,паяк ‘’ и елиптични ). Тясно сканиращо поле –покриват малко площ при откоса, много добра чувствителност.
Предимства-наи-добра дискриминация –простанствена и като точност,от всички видове сонди.Наи-добре центрират сигналите ,наи-добра шумоустоичивост и устоичивост на температурни промени.Отлично се държат в паркове и други терени, наситени с железни боклуци и алуминиеви отварачки от бирени кутии и т.н. .дават наи-взривен и отсечен сигнал от всички видове сонди .
Недостатъци-малка дълбочина на дискриминацията в среднотежки почви , под керамика и минерализирани камъни и черен пясък .

0442578ee4973586434b96649311cd7a-228x228sc_9_5prosubsonda_garrett_imaging

3.-Monocoils-сонди с една ( кръгла или елиптична ) намотка ( бобина ). Използват се в пулсиндакшън машините , в BFO металдетектори и в някои други системи със слабо присъствие на пазара.
Предимства- при пулсиндакшън системите имат голяма дълбочина на проникване , малко тегло , евтини за производство и при удари в твърди предмети не дават фалшсигнали.
Недостатъци-наи-лоша шумоустоичивост , наи-слаба взривност на сигнала ,и наи-малка площ на омитане ( но това се отнася само за сигналите на голяма и пределна дълбочина на проникване ).

garrett-atx-50-38-monominelab-gpx4500-45mono-main

Резюме– няма ,, наи-добър “ и ,,универсален” тип сонда ! За да се използват оптимално вазможностите на металотърсачите при различни видове терени и задачи , те трябва да се окомплектоват поне с 2 сонди !
Искрено ваш: дипл. инж. Любомир Войнов

http://www.imperio.biz/t3143-topic

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.