Новият софтуер за XP Deus - версия 4
XP Металотърсачи Новини

XP Deus V4- новостите в софтуер на металотърсач XP Deus V4

Сподели с приятел!

Новият софтуер за XP Deus - версия 4
Новият софтуер за XP Deus – версия 4

За новия софтуер на металотърсач XP Deus и новите продукти на XP се говори от няколко години и след дългото чакане ето, че софтуер за XP Deus версия 4 е вече готов и всички, които имат XP Deus с предишни версии могат да го инсталират безплатно. Заедно с него от XP пускат и 3 нови продукта, които ще работят с новия софтуер:

– това е пинпойнтер Mi-6, който може да работи самостоятелно, както и заедно с XP Deus

и двете търсещи високочестотни сонди известни под името златарските сонди и на сондите ще видите HF и са бели:

кръгла DD 23см./9″/ работеща на 14khz-30khz-59khz

– другата елипсовидна 23см./9″/ работеща на 14khz-30khz-81khz

При новите търсещи сонди, основните честоти са по три различни, но всяка една има седем различни под-честоти, като по този начин може да се каже, че новите сонди работят не на 3, а на 21 честоти и затова при записването им могат да варират стойностите на килохерцате, които са показани по-горе.

Малка част от новостите работят само с новите сонди, каквито са написаните по-големи честоти, които са достъпни само с новите високо честотни търсещи сонди опоменати по-горе. Трябва да се подчертае, че ако имате вече старите сонди на металотърсач XP Deus, може да инсталирате софтуер 4 и да ползвате почти всички екстри на новия софтуер, който в общи линии са както следва:

XY визуализацията на засечения сигнал-цветен сигнал
XY визуализацията на засечения сигнал-цветен сигнал

1. XY визуализацията на засечения сигнал – това е известно сред търсачите и като осцилоскопски дисплей на дискриминацията. В действителност и в предишната версия на софтуера на металотърсач XP Deus това можеше да бъде ползвано при металдетектинг, но беше част от сервизното меню, докато вече този дисплей може да се показва на всяка програма. За 9-та програма HOT и 6-та програма DEEP /на мястото на старата 6-та програма Relic/ тази XY визуализация е зададена по подразбиране.

Активирането на XY визуализацията става от менюто Option>Configuration>Profil . От това меню могат да бъдат активирани и старите варианти така наречената подкова и дисплея за скорост на работа познати ни от версия 3.

Имате възможност да настроите 10 степени на чувствителност на XY визуализация, като най-ниската степен засича по-големи метални предмети, докато при най-високата се засичат много финни сигнали.

XY визуализацията на засечения сигнал-черен сигнал
XY визуализацията на засечения сигнал-черен сигнал

При XY визуализацията могат да се засекат определени сигнали, който не могат да се изразят еднозначно с ID на метала. Някои големи метали могат да имат характерен подпис на XY ордината и по този начин търсача да разбере, че става дума за тях. Това е въпрос на предпочитания и усет, но така или иначе има хора, които когато свикнат да работят с XY визуализацията я смятат за незаменим начин на дискриминация.

Голямото преимущество на тази XY визуализация на дискриминацията, е че дори да няма числова визуализация ID понякога е възможно да определите по XY координатата дискриминацията на метала – това се отнася за много дълбоки сигнали.

2.Reactivity2.5 – нова възможност за избор на показателя реактивност, която ще е оптимална за дълбочината и скоростта на търсене. Както стана ясно показателя Reactivity влияе страшно много на дълбочината на търсене от една страна, а от друга на скоростта на възстановяване при търсене в силно замърсени с железни сигнали места. Всеки търсач би искал да търси дълбоко и слага много ниски стойности на Reactivity, но от друга страна високите стойности на реактивността правят металотърсач XP Deus много бърз и с перфектна сепарация на сигналите в силно замърсени местности. Ето защо от XP решиха да създадат реактивност на металотърсача 2,5 с цел общо търсене и разузнаване на нови терени да дава и по-добри възможности за дискриминация в по-тежко минерализирани и замърсени почви. При тази стойност Silenser е със стойност -1.

Реактивност 2.5 ще стане любима на търсачите
Реактивност 2.5 ще стане любима на търсачите

3. Подобрения в Програма 10 и Програма 4

– програма 10 Gold field стана любима за дълбоко търсене в силно минерализирани почви, работейки в режим на All metal и ползвайки за дискриминация ID на засечените сигнали. Във версия 4 XP Deus са добавили в менюто: Audio response и Reactivity и е премахната от менюто възможността да се променя височината на звука, който вече е фиксиран на 300hz. Добаянето на настройките Audio response и Reactivity в програмата All metal е огромно преимущество, което преди липсваше на търсачите, особено при по-дълбоко търсене. Добавянето на Audio response увеличава значително възможността на апарата да засича много малки предмети включително и по-малки парчета самородно злато.

– програма Pitch: добавена е опцията Iron volume, и в комбинация с Reactivity 2,5 правят тази програма още по-дълбока и динамична.

Негативната земя ще е полезва при търсене на големи черни метали и метеорити
Негативната земя ще е полезва при търсене на големи черни метали и метеорити

4. Подобряване на обхвата на дискриминацията- Disc -/минус/-6.4

Добавянето на тази възможност дискриминацията да има отрицателно число прави възможно засичането на някои железни цели, който преди това можеше да останат скрити при грундирането в по-минеразирани почви. Тази опция може да бъде успешно използвана при търсене на метеорити. Странното е че още през 2015 година в Тулуза по време на посещението ни, в завода на XP, говорихме точно за подобни опции търсене на метеорити.

5. Ground Effects грунд баланснов алгоритъм за балансиране към земята на металотърсача при всяка една честота на работа. Това особено засяга тракинг режима за балансиране на земята. В предишната версия това беше един от най-добрите тракинг режими за балансиране на земята, който има металотърсач въобще, но с новите подобрения още се подобрява значително качеството на дискриминацията на засечените метали в силно минерализирани вземи. Това важи с още по-голяма сила за сондите с високи честоти /новите бели сонди/ при работа в силно минерализирани почви. Подобряване на дискриминацията се забелязва и при работа в силно минерализирани почви със старите сонди, това може би е много важен мотив да инсталирате новия софтуер версия 4 на вашия металотърсач XP Deus.

6. На работния дисплей се показват точните честоти на текуща работа , защото при ползване са новите златарски сонди реално честотите са три със 7 вариации, които преди бяха 3. По този начин със софтуер 4 новите златарски сонди честотите са 21 и така са изписани на работния дисплей във всеки един момент.

7. Връзка на XP Deus V 4 със смартфон апликация за Андроид и Iphone. Тази апликация ще позволи при необходимост да се записват GPS координатите на засечените сигнали и да се ползват пи-късно при необходимост. Тази опция може ли да бъде активирана само по желание на търсача.

Дълбоката програма 6 Deep
Дълбоката програма 6 Deep

8. Нова програма номер 9 HOT/ на мястото на старата Basic/, която е така наречената програма на Гари Блекуел /това е човекът, който измисли английското име на БАТЗМ и е член на БАТСЗМ/ от Англия – известен търсач и собственик на най- големия интернет форум за металотърсачи в Англия. Тази програма е с така наречените професионални настройки за дълбоко търсене. Работи на фултон, много ниска дискриминация и е за разбирачи.По фабрична настройка е зададен XY дисплей.

9. Нова програма номер 6 DEEP/ на мястото на старата Relic/: която е също професионална програма за дълбоко търсене. По фабрична настройка е зададен XY дисплей.

Дълбоката програма 9 HOT
Дълбоката програма 9 HOT

10. Подобрения в софтуера за номоушън /или т.нар. статичен режим/ програмите насочени към подобрение на дискриминацията им и особено за способността да засекат малки метали.

11. Други Подобрения:

Благодарение на оптимизацията на софтуера е увеличена скоростта на работа на микропроцесора и навигацията по менютата.

– Вече нормализацията на ID на металите е част от менюто на слушалките на XP Deus ws4 и ws5

– нивото на звука на слушалките се запомня, когато те се изключат

–  серийния номер се използва за име на сондата тази промяна беше толкова чакана от мен, че не мога да и се нарадвам

– изтриването на сондата става, като се премахнат серийните номера с нули

– Audio tone има по-високи граници 120-993Hz, а преди минималното беше 100Hz

– Normalization на ID на металите е ON по подразбиране

Трябва да се отбележи, че когато софтуер XP Deus 4 използва с високочестотните HF сонди/белите/ няма нормализация на ID и TX Gain!

Подобренията в софтуера не са малко и като се има в предвид, че всеки може да го инсталира и е безплатен, е добре да се възползват собствениците на XP Deus. Една от най-добрите екстри на металотърсача XP Deus, е че по всяко време може да се инсталира желаната версия на софтуера: 2.0, 3.2 или 4.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.