Металотърсачи Nokta

Програмите за работа с металотърсач Nokta Impact

Сподели с приятел!

Металотърсач Nokta Impact - има 12 програми

Металотърсачът Nokta Impact е флагмана на производителя на металотърсачи Nokta за 2017г., като претендира за един от най-успешните металотърсачи в най-високия клас.

Първите впечатления засега оправдават тази заявка, но за да получим максимално от металдетектора Nokta Impact нека разгледаме 12-те програми на металотърсача.

  • Трябва да направим уточнението, че в следващи версии на софтуера може да има някои промени по програмите, защото както знаете металотърсача Nokta Impact може да осъвременява чрез компютърна и интернет връзка стига търсачът да поиска.

Търсачите оценяват високо това решение на производителя, да разположи всички настройки директно на дисплея без да се използват объркващи и сложни подменюта.

Металотърсач Nokta Impact - първокласен металотърсач

Точно този прост подход прави по-лесното научаване на отделните настройки на Nokta Impact. Програмите на работа на металотърсач Nokta Impact най-общо са разделени на:

– 2 статични програми,

– 2 All metal – Всички метали

– 9 с дискриминация

Програма Static mode(STA) All metal

Класически статичен режим, при който металотърсачът засича металите дори и без движение и увеличава звука си при приближаването им. Тук няма дискриминация на металите. Този режим е подходящ за проверка на дълбоки сигнали. За препоръчване е използването на места с малко замърсяване с черни метали.

Програма Static Delta mode(STA(D)) All metalD

Тази статична програма е като горната, но с тази разлика, че има дискриминация на плитките железни предмети с нисък тон за желязото.

Наличието на статични програми при металотърсач Nokta Impact го прави абсолютно равностоен противник на металотърсач Фишер F75 лимитед, защото при Makro Racer 2 няма статична програма за търсене, което беше една екстра по-малко от металотърсач Fisher F75 или F75 лимитед.

Програма General Search(GEN)

За разлика от другите програми тук има възможност за настройка на звуков праг Threshold. При тази програма железните сигнали се засичат с нисък тон ID от 0 до 20 и висок тон за цветните сигнали от 21 до 99.

-0-20 Нисък Тон /Low Tone/

-21-99 Висок Тон /High Tone/

Програма General Search Delta(GEN(D))

Тази програма е практически същата като General Search(GEN) с тази разлика, че на железните сигнали се възпроизвежда железен тон или така наречения IRON TONE -0-20 Нисък Тон /Low Tone/

-21-99 Висок Тон /High Tone/

Програма 2-Tone Discrimination(DI2)

Тази двутонална програма е подходяща за търсене на дълбоки цветни предмети – реликви в чисти и терени без много боклуци. Характерно за нея е, че когато засече цветен сигнал тона се увеличава при приближаването на обекта. -0-15 Нисък Тон /Low Tone/

-16-99 Medium Tone

Програма 3-Tone Discrimination(DI3)

3 тонална програма е подходяща за търсене на малки цветни метали в замърсени терени.

-0-15 Нисък Тон /Low Tone/

-16-66 Medium Tone

-67-99 High Tone

Програма 4-Tone Discrimination(DI4)

Четири тонална програма за търсене на малки цветни метали на места с ниска и средна минерализация. Не е много подходяща за много минерализирани почви.

-0-15 Нисък Тон /Low Tone/

-16-30 Medium Tone

-31-66 Medium High Tone

-67-99 High Tone

Програма 99 Tone Discrimination (DI99)

Тази много тонална програма е предназначена за търсене на цветни сигнали на места с варираща минерализация на почвата.

-0-15 Нисък Тон /Low Tone/

-16-99 Различен тон за различните ID от среден до висок

Програма Conductive Ground(COG)

Специална програма за проводими почви, каквито са мокрите солени плажове (алкални почви)

-0-15 Нисък Тон /Low Tone/

-16-99 Различен тон за различните ID от среден до висок

Програма Deep Mode(DEEP)

Това е най-дълбоката програма на металотърсач Nokta Impact има по-малка способност за дискриминация на металите и се препоръчва за по-чисти терени без боклуци от железа. Феновете на дълбокото търсене ще харесат тази програма. При нея маховете трябва да бъдат малко по-бавни.

При по-дълбокото търсене разширения ID диапазон за черните сигнали е важна опция, която позволява на търсача да чуе дилбоките цветни сигнали, които за “ожелезени” от минерализацията на почвата и биха се засекли звуково, като черни сигнали. Този тип сигнали биха се засекли примерно с ID 33-36, което дава възможност да се индикират, като цветни ако намалим диапазона на ниския тон до 30 примерно. По този начин класическите черни сигнали ще продължат да бъдат засичани като черни.

-0-40 Нисък Тон /Low Tone/

-41-99 От среден до висок тон в зависимост от дълбочината на сигнала.

Програма VLX1

Това е 3-тонален режим на дискриминация подходяща за търсачи, които предпочитат по-тих металотърсач при търсене на малки не-железни метали при търсене в земя с променящо се ниво на минерализация

Програма VLX2

По-дълбока програма от VLX1 и е с четири тонална дискриминация. По-високо ниво на звуковия праг в сравнение с VLX1. Също подходяща за търсене на малки цветни метали в места с променливо ниво на минерализацията. трябва да се подчертае че тези фабрични програми могат да бъдат променяни като се глезят в съответните менюта и се направят съответните настройки зависимост от конкретните нужди. Много важен фактор при успешното търсене с металотърсач е освен да разполагате с различни програми, които имат съответните настройки, но да имате и възможността да променяте честотата на работа. Само така може да максимизирате търсенето си като изцедите на 100% възможностите на вашия металотърсач. Точно затова Nokta Impact има тази възможност да променяте честотите на работа за отделните програми.

Честоти на работа на металотърсач Nokta Impact:

5 Khz е подходящ за търсене на големи железни и не железни метални обекти, както и за високопроходими монети каквито са сребърните и бронзовите. Средни на големина или относителни малки метални сигнали. подходящи и за търсене в минерализирана земя без боклуци от железа. Подходяща честота за търсене на големи железни парчета или железа военни артефакти от войните.

14 Khz чистота подходяща за общо търсене на монети от различни видове големини в средно и високо минерализирани почви

20 Khz честота подходяща за търсене на малки монети с различна проводимост и тънки големи монети, златни монети, пръстени, малки бижута. чистота подходяща за търсене в много замърсени места, защото високата честота дава възможност на металотърсача да намеря цветни сигнали между черните. Тази честота е подходяща и за търсене на самородно злато, като се препоръчва използването на програмите All Metal със звуков праг и по-малките сонди. За правилната работа с металотърсач нокта импакт съществено значение имат и настройките които се определят като експертни за които ще стане дума в следващата статия в списание за Металдетектинг Империо.

Сподели с приятел!

2 thoughts on “Програмите за работа с металотърсач Nokta Impact

  1. Как мога да сменя менюто на български език на нокта импакт.благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.