XP MI-4 pinpointer
XP Металотърсачи

Пинпойнтер XP MI-4 представяне и ръководство за употреба

Сподели с приятел!

XP MI-4 е нов модел пинпойнтер за локализиране на метали на френската марка XP.

XP MI-4
Пинпойнтер XP MI-4 направен във Франция

Здрав и солидно направен, с гумирана дръжка. Той е лесен за употреба и работи само с натискането на един бутон. Операторът все пак има избор от настройки и 6 програми за ползване, за които ще стане дума след малко.

Пинпойнтер XP MI-4
Пинпойнтер XP MI 4

Водоустойчив до 6 метра под водата. Може да се използва, както в сладка, така и в солена вода. Има 6 програми на работа. Има 3 степени на чувствителност и екстрата избор от два вида звук – Beep и Pitch, според предпочитанията на използващия го. Вибрацията може да бъде пускана и спирана. LED светлината е също с контрол за пускане/спиране. Има вградена литиева батерия (зарежда се с USB кабел вътре в комплекта), което значи, че не е нужно да се купуват допълнително батерии. Това е улеснение за търсача, a също така пести пари.

В комплекта на MI-4 е включено: самият пинпойнтер; калъфче с въртяща се щипка, която може да се закача на колана, панталоните и така нататък; разтеглива връзка за закачане, която предотвратява изгубване; USB кабел за зареждане; упътване;

Настройките на MI-4 може да се разделят на 2 вида: стандартни и експертни настройки.

В стандартните настройки се влиза при вече включен в режим търсене пинпойнтер. След това се натиска и задържа продължително бутонът за около 5 секунди. Чува се звук и може да се избере една от шестте програми на работа. Програмите се избират с рязко натискане и пускане на бутона и са индикирани с кратък възходящ тон.

  • Програма 1 е индикирана с най-нисък тон и е нискочувствителна програма, която има звук и вибрация.
  • Програма 2 е индикирана с малко по-висок тон и е средно чувствителна, която също има звук и вибрация.
  • Програма 3 е индикирана с малко по-висок тон от програма 2 и е високо чувствителна, която също има звук и вибрация. Колегите предпочитат да работят на програма 3, защото е най-дълбоката програма, която в същото време има и звук и вибрация.
  • Програма 4 е индикирана с малко по-висок тон от програма 3, слабочувствителна е и има само вибрация, без звук.
  • Програма 5 е индикирана с малко по-висок тон от 4, средночувствителна е и има само вибрация, без звук.
  • Последната програма 6 е индикирана от най-високия тон при избиране на програмите. Високочувсвтителна (дълбока) програма е и има само вибрация, без звук.

Това бяха стандартните настройки, при които се избира програма за ползване, според предпочитанията на използващия.

В експертните настройки се влиза при изключен пинпойнтер. Тогава се натиска и се задържа продължително бутонът за около 3 секунди. Чува се звук и вече може да се избере в коя от настройките да се влезе. Имаме общо 3 експертни настройки, които настройват съответно:

Един път рязко натискане и пускане на бутона сменя тоновете. Изборът е Beep или Pitch. Pitch е доста добър звук и центрира много добре обектите като лесно се разбира къде е металният предмет.

След съвсем малко пинпойнтерът сам влиза в режим на търсене и излиза от експертните настройки. За да се влезе наново в експертните настройки трябва да се изключи уредът и да се натисне и задържи отново за около 3 секунди бутонът. След това:

Два пъти рязко натискане и пускане на бутона включва/изключва LED светлината (фенерчето).

След съвсем малко пинпойнтерът отново сам влиза в режим на търсене и излиза от експертните настройки. Наново изключване и после задържане на бутона за около 3 секунди:

Три пъти рязко натискане и пускане на бутона включва/изключва вибрацията.

Пинпойнтерът XP MI-4 разполага с екстрата re-tune (ретуниране). Тя е полезна при много минерализирана почва, когато уредът е нестабилен и издава паразитни сигнали. Тогава само еднократно се натиска бутонът и уредът се ретунира. Това ретуниране е полезно и при използване вътре в солена вода, ако уредът издава звук и/или вибрация без да има метален обект наблизо. Пинпойнтерът може да се пусне и допрян до минерализираната почва или вътре в солената водата като по този начин се ретунира сам според условията, в които е включен.

Ето и видео ръководството:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.