Пинпойнтер Quest XPointer PRO
Металотърсачи Deteknix

Пинпойнтер Quest XPointer PRO представяне и ръководство за употреба

Сподели с приятел!

Quest XPointer PRO е нов модел пулсиндукционен пинпойнтер-металотърсач на фирмата Deteknix, сега вече преименувана на Quest.

Той е здрав и добре направен. Има 2 бутона за работа, с които се правят настройките, за които ще стане дума по-надолу.

Водоустойчив до 60 метра под водата. Може да се използва, както в сладка, така и в солена вода.

Има 4 степени на чувствителност. Вибрацията може да бъде пускана и спирана. LED светлините са също с контрол за пускане/спиране. Има вградена литиева батерия (зарежда се с USB кабелчето вътре в комплекта), което значи, че не е нужно да се купуват допълнително батерии. Това е улеснение за търсача, a също така пести пари.

В комплекта на XPointer PRO е включено: самият пинпойнтер; калъфче; разтеглива връзка за закачане, която предотвратява изгубване; USB кабел за зареждане; упътване;

Пинпойнтер Quest XPointer PRO
Окомплектовка на пинпойнтер Quest XPointer PRO

Настройка на сигнализиране при засечен метал:

При включен пинпойнтер натискаме рязко и пускаме ботона с надпис М.

  • Едно натискане – намереният метал ще бъде индикиран от звук само.
  • Две натискания – намереният метал ще бъде индикиран от вибрация само.
  • Три натискания – намереният метал ще бъде индикиран от звук и вибрация едновременно. За по-шумни места това е най-подходящата настройка.

Настройка на двете LED светлини:

При включен пинпойнтер натискаме ботона с надпис М и задържаме за 2.5 секунди. След това:

  • Едно рязко натискане и пускане на бутон М – червения LED индикатор ще е активен при засечен обект само.
  • Две рязко натискания и пускане на бутон М – белият LED фенер ще е постоянно включен при включен уред.
  • Три рязко натискания и пускане на бутона М – и двете LED светлини са изключени.
  • Четири рязко натискания и пускане на бутон М – и двете LED светлини са включени. За по-тъмни места това е най-подходящата настройка.

Докато сме в тази настройка, ако веднъж натиснем рязко другия бутон (за включване и изключване) ще активираме/деактивираме ретуниращата функция (re-tune). За тази функция ще поговорим по-надолу.

Настройка на чувствителността:

При включен пинпойнтер натискаме и задържаме бутон М. След това:

  • Едно рязко натискане и пускане на бутон – най- ниска, първа степен на чувсвтителност. В момента уредът ще извибрира веднъж.
  • Две резки натискания и пускане на бутон – втора степен на чувствителност. В момента уредът ще извибрира два пъти.
  • Три резки натискания и пускане на бутон – трета степен на чувствителност. В момента уредът ще извибрира три пъти.
  • Четири резки натискания и пускане на бутон – четвърта степен на чувствителност. В момента уредът ще извибрира един път, но продължително. За по-дълбоко търсене това е най-подходящата настройка.

Настройка на подводния режим (от 10 до 60 метра под водата):

Натискаме и задържаме двата бутона едновременно за 2 секунди. Сега уредът е в режим на изчакване (stand-by) на подводен режим. Навеждаме 3 пъти напред пинпойнтерът и вече е в режим дълбоководно търсене. Тук пинпойнтерът е малко по-плитък, но много спокоен и не издава звук на всеки 3 минути, ако не се работи с него. Като се насочи нагоре за 5 секунди пак преминава в режим изчакване (stand-by) на подводен режим. От подводен режим се излиза като се натисне три пъти бутон М и така преминава в обикновения режим.

Напомняне против загубване. Пинпойнтерът има екстрата в обикновен режим да издава звук, когато е включен, но не се работи с него в продължение на 3 минути. След още три минути алармирайки, уредът ще се самоизключи за да пести батерия.

XPointer PRO разполага с екстрата re-tune (ретуниране). Тази екстра тук се ползва за стесняване на засечения сигнал. Тя е полезна при много минерализирана почва, когато уредът е нестабилен и издава паразитни сигнали. Тогава само еднократно се натиска бутонът и уредът се ретунира. Това ретуниране е полезно и при използване вътре в солена вода, ако уредът издава звук и/или вибрация без да има метален обект наблизо. Пинпойнтерът може да се пусне и допрян до минерализираната почва или вътре в солената водата като по този начин се ретунира сам според условията, в които е включен. Тъй като XPointer PRO работи на принципа на пулс-индукция той не страда така от минерализираната почва/солената вода, на които е податлива ВЛФ технологията.

Ето и видео ръководството:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.