Част 5: Функцията дискриминация и функцията Notch на XP Deus 5/12
XP Металотърсачи

Част 5: Функцията дискриминация и функцията Notch на XP Deus 5/12

Сподели с приятел!

Функцията дискриминация представлява отхвърляне (изключване) на металите. Те могат да се чуват с нисък, боботещ тон или въобще да не се чуват. Най-често се отхвърлят, дискриминират черни метали и понякога фoлио. Функцията Notch също представлява изключване на метали, но тя може да бъде зададена не само от началото на скалата на проводимост (Тarget ID), а из цялата скала. Тук вече няма никакъв звук на изключените метали, използвайки Notch.

Влизаме в настройките за дискриминация като натискаме горния среден бутон (MENU) на пулта на XP Deus, докато стигнем до DISC настройката. Да вземем за пример програма 3 (DEUS FAST). Виждаме, че заводски зададената дискриминация тук е 6.1. Тоест, всички метали, които имат показание под 6.1 ще звучат с нисък тон, а всички метали, които са над 6.1 ще звучат с висок тон. Възможно е също така да няма никакъв звук на металите под в случая 6.1. Това става като отидем в настройката IRON VOL и зададем показанието на 0. Така вече няма звуци на всичко, което е дискриминирано (под 6.1 за програма 3). Дискриминацията, отхвърлянето на метални обекти, е 6.1 и няма да чуваме пирони и други железни, черни предмети до 6.1 проводимост. Това е, защото дадохме IRON VOL 0. Дискриминацията работи ръка за ръка с IRON VOLUME настройката. Зависи дали искаме тихо търсене с никакъв звук на желязото (IRON VOL=0) или търсим съвсем тих звук на желязото (IRON VOL=1), още по-силен (IRON VOL = 3) или същия като сила с всички останали звуци (IRON VOL = 5). Това вече е въпрос на лично предпочитание дали искаме да чуваме тези дискриминирани цели или не искаме.

Дискриминацията след версия 4.0 и всички по-горни версии на Деус започва от минус 6,4. Преди тази версия дискриминацията започваше от 0. Когато сме настроили дискриминация минус 6.4, в земята се чуват и някои минерализирани камъни, чуват се също така и някои керамики. От XP дадоха това ниско ниво на дискриминация за да може да слязат малко по-ниско в дълбочина. Да стане по-дълбок уредът за някои абсорбирани от почвата сигнали.

Нужно е разумно да подхождаме с дискриминацията. Аз лично не използвам много повече от дискриминация 7, когато реша все пак да ползвам, тъй като може да има близо един до друг черен и цветен сигнал и ID показанията на цветния сигнал да спаднат заради близостта с желязото. Така, че за да не се пропусне нещо цветно, а и повечето черни сигнали попадат в проводимост до около дискриминация седем, това е една достатъчна настройка. Дискриминация заедно с IRON VOL 0 не чуваме нищо от дискриминираните цели. IRON VOL 5 чуваме боботещ нисък звук. FULL TONES няма звук на желязото и настройката IRON VOL не работи в този случай.

Това е дискриминацията, която имат програмите от едно до девет. Тя работи аналогично, за разлика от програма 10 обаче. Заводската програма 10, която е GOLD FIELD, е за силно минерализирани участъци, както и за търсене на самородно злато. Много добре се справя с минерализацията. Тук в заводската програма 10 няма зададена дискриминация. Всичко се чува с един и същ звук. Като влезем в менюто и отидем на DISC IAR реално настройваме дискриминацията. DISC IAR, когато е 0 нямаме дискриминация и чуваме всеки метал с един и същ тон. DISC IAR, когато е 5  не се чуват въобще черните метали или звукът е накъсан. На 5 е най-силна и най-агресивна дискриминацията в тази програма 10.

В менюто на Деус има една много хубава настройка NOTCH. Tя се ползва, когато искаме да отхвърлим различни по проводимост цели, не само в началото на скалата на проводимост. Тези цели може да не са само черни железа, а ако има много алуминиеви капачки, например, да не ги чуваме. Виждаме колко е тяхното показание (Target ID) и отиваме, натискайки MENU бутона, до NOTCH настройката. След това натискаме EXPERT и влизаме в самото меню NOTCH. Тук вече имаме възможност за 3 различни NOTCH отхвърляния на проводимост. Със стрелките и с плюс и минус ботоните се настройва от кой до кой Target ID да не се чува (с черно прозорче е отхвърлената зона).

Някои колеги изключват 98 и 99 проводимост, използвайки NOTCH, тъй като желязото в дълбочина някой път има свойството да завърта към високите показания. NOTCH може да се наложи, също така, когато на един обект има наистина много замърсявания от един тип. Да речем има много алуминиеви капачки или гилзи може да ги видим колко проводимост показват и да ги отхвърлим само тях с функцията NOTCH.

Дискриминацията (отхвърлянето) под всякаква форма на ненужни метали трябва да се ползва разумно, тъй като намалява от дълбочината на уреда.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно функцията дискриминация и функцията Notch на XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.