Част 10: Съвети за пълноценно ползване на XP Deus според терена, на който сме 10/12
XP Металотърсачи

Част 10: Съвети за пълноценно ползване на XP Deus според терена, на който сме 10/12

Сподели с приятел!

Да започнем с избора на XP Deus модификация. Ако искаме първокласен металотърсач, но бюджетът, който можем да отделим за уред не е висок, то не е нужно да правим компромис и да гледаме други металотърсачи. XP Деус платформата е гъвкава и позволява работата на уреда и само с безжични слушалки, без пулт (слушалките се свързват към сондата и я управляват, освен, че се чува звук през тях). Това e XP Deus Lite модификацията. По този начин цената е значително по-ниска, а пак ползваме настройки от самите слушалки. С версия 5.2 вече имаме доста повече възможност за настройки от самите слушалки, когато заместват пулта. Безжичните слушалки имат малко екранче, на което може да видим и проводимостта на засечения метал.

След като сме се спряли на Deus Lite или пълната версия (заедно с пулт (дистанционно)) вече може да изберем сонда. Новият тип с три размера черни сонди имат избор от 35 честоти на работа. Имат добавена и висока честота, която стига до 27.7 kHz. По-високата честота на работа е подходяща при търсенето на самородно злато, на дребни, маскирани предмети, както и слабопроводими цели. Тези три черни сонди са много чувствителни и хващат дори миниатюрни цели. Белите 2 високочестотни сонди може да се използват успешно за търсене на самородно злато. Високите им честоти спомагат за по-лесното намиране и на нискочестотни цели, както и на маскирани от черни сигнали цели. Много подходящи са за минерализирани/орудени терени и за терени осеяни със замърсявания от черни боклуци.

Новите сонди работят с версия 5.0 и нагоре. Аз препоръчвам новата версия, която в момента е 5.2, тъй като тя е направена много добре. Уредът е чувствителен с нея и много добре балансира земята.

Търсачът трябва да определи за себе си каква сонда му трябва според терените на търсене. Една много подходяща сонда за общо търсене на различни цели е 11 инчовата (28см.) за чисти и средно замърсени с железа обекти, както и горско търсене. За чисти обекти и в гората, където няма много замърсявания може също така и голямата която е 11 на 13 инча (28 см. на 33 см.). За най-дълбочинно търсене на чист терен може да използваме нея. Има и по-малка сонда – 22.5см. пак от тази серия черни x35. Тя е подходяща за по-замърсени обекти, както и за търсене из храсти и между камъни. Белите сонди са наистина много чувствителни и ще ви помогнат в орудено и много замърсено, както и за търсене на метали под 1 грам и за търсене в реките (и не само) на самородно злато.

Правилните настройки, които да използваме зависят, от почвата, замърсяванията и околната среда. Ако искаме да търсим в солена морска вода големите сонди ще са по-неспокойни. Ако пък почвата е орудена/минерализирана, не можем да търсим на максимална чувствителност 99. Трябва да се намали, докато стане спокоен уреда и при самото движение на сондата да няма паразитни сигнали (или да са сведени до минимум), тъй като това може да доведе до пропускането на някой цветен сигнал, ако се чува какафония от паразитни сигнали и смущения. Вероятността да се изпусне истински сигнал, когато ни е прекалено шумен уредът е голяма.

На ползватели, които не са запознати с Деус препоръчвам търсенето с една от заводски зададените програми, които са от 1 до 10. След това вече могат да експериментират, но първо да се изкопае някой сигнал за да се свикне със звуците, както и с работата на уреда като цяло. Тези програми са сравнително спокойни, с чувствителност зададена на 90 (от 99).

Когато вече напреднем с Деус, може да си правим сами настройки. Някои колеги предпочитат да чуват нисък звук на желязото, други искат по-тихо търсене и без да чуват желязото. Деус дава тази възможност. IRON VOL е звукът на желязото, който може да се включи, изключи или настрои според предпочитанията на търсещия.

Като правим наши промени по фабричните програми те не се запазват при изключването на уреда. Ако искаме да запазим нашите промени и да ги има и след изключване на уреда, трябва да ги запазим в някое от празните места от 11 до 18 (място за потребителски програми). Следващия път, когато стартираме уреда вече запазените настройки ще са на мястото, на което сме ги запазили (от 11 до 18 програма).

Десета програма е по-специфична. Тя е All Metal програма, но все пак има настройка за дискриминация (DISC IAR). Десета програма използва по-малко филтри. Аз я използвам за орудени/минерализирани терени за търсене на самородно злато. Тя е също така и доста дълбока програма. Не е само златарска програма. Напротив, става за много дълбочинно търсене. Ето една примерна програма за дълбочинно търсене, в по-чисти участъци, базирана на 10-GOLDFIELD.

Програма SPVS:

FREQUENCY 4.0kHz

REACTIVITY 0

DISC IAR 5

THRESHOLD 0

AUDIO RESP. 2

SENS 98 > (влизаме с горния ляв бутон) EXPERT > BOOST

Земята на тази програма да е зададена на MANUAL, като се балансира, движейки сондата нагоре-надолу над земята (припомпване на сондата) и натискаме без да задържаме най-долния бутон на пулта (дистанционното).

SPVS ви пожелава успех!

Видео съвети за пълноценно използване на металотърсач XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.