Металотърсачи Minelab Презентации на металотърсачи

Minelab Vanquish 540 и 540 Pro-Pack – представяне и ръководство

Сподели с приятел!

Световноизвестната компания Minelab добави в продуктовото си портфолио 3 нови мултичестотни металдетектора, попадащи в ниския ценови клас. Това са Vanquish 340, Vanquish 440 и Vanquish 540, който се предлага в две окоплектовки –  Vanquish 540 базова окомплектовка и Vanquish 540 Pro-Pack. 540 е най-върховият модел от серията на Vanquish и разполага с най-много екстри.

В базовия комплект на Minelab Vanquish 540 се включват: апаратът с 12 инча елипсовидна двойно Д сонда (12“ на 9“), 4 броя презареждаеми батерии със зарядно за тях и протектор за дъжд, който се поставя върху контролния панел.

Vanquish 540 Pro-Pack, за разлика от базовия вариант на окомплектовката на Vanquish 540, има в допълнение на по-горните неща и безжични Bluetooth слушалки, както и малка 8 инча елипсовидна двойно Д сонда (8“ на 5.5”). Тази сонда е подходяща за търсене на самородно злато, както и за използване при по-замърсена почва.

8″ на 5.5″ елипсовидна двойно Д сонда

Vanquish 540 има вграден високоговорител, както и 3,5мм букса за слушалки. Разполага с LCD дисплей, който е с подсветка за разлика от Vanquish 340 и Vanquish 440.

Vanquish серията е Multi-IQ, което означава, че апаратът едновременно работи на няколко честоти (постоянно многочестотен металотърсач).

Основни контроли:

Бутонът за включване/изключване е разположен в ляво до екрана, непосредствено над логото на Minelab. Винаги при включване на уреда започва процедура по отстройване на смущенията, която е автоматична и има 19 канала за отстройване. Това е характерно както за трите модела от серията Vanquish, така и за Equinox 800 и Equinox 600.

Същият бутон се използва и за рестартиране на уреда. Рестартът се прави като в изключено  състояние се задържи 7 секунди бутонът за включване. На екрана са изписва FP.

Над бутонът за включване/изключване на уреда се намира бутонът за включване/изключване на подсветката на дисплея. Подсветката е червена.

Първият бутон в най-лявата част от горния ред с бутони (+ и -) се използва за регулиране нивото на звука. Vanquish 540 има 10 нива за настройване на звука – колко силно да чуваме звуците.

Следващият бутон е за регулиране на чувствителността (+ и -). Металотърсачът Vanquish 540 има 10 нива на чувствителност и дълбочина.

Последният бутон в дясната част на първият ред бутони (< и >) се използва за преминаване през сегментите на дискриминация. Vanquish 540 разполага с 5-тонална дискриминация, тоест 5 различни тона според засечения метал.

Бутонът „подкова“, разположен в лявата част на долния ред бутони, се използва за включване/изключване звука на желязото (Iron Audio). При всяка от програмите като се натисне този бутон уредът става All Metal (тоест чуват се всички метали).

При продължително натискане (2 секунди) на бутона „подкова“ се сменя степента на Iron Bias – висока или ниска. Високата ще разпознава желязото по-добре, но може да доведе до замаскиране на някой цветен сигнал, в близост до черен сигнал. При ниската степен може да бърка малко с дискриминацията на някои железа, но ще чува по-добре цветен сигнал в близост до черен сигнал. Високата степен Iron Bias не се индикира никъде. При ниската степен има изобразен пирон в долния десен ъгъл на дисплея.

Средният бутон от долния ред бутони е за използване на пинпойнт режим (центриране на засечената цел, режим без движение non-motion).

Посредством долния десен бутон потвърждаваме и отхвърляме сегменти от дискриминацията (приемаме да се виждат или да не се виждат на екрана, съответно да чуваме или да не чуваме дадени цели).

Програмите се избират от най-десния централен бутон, непосредствено над логото Multi-IQ. Vanquish 540 има четири режима на търсене – три фабрични режима и един потребителски. Трите фабрични програми са – монети, реликви и бижута. Четвъртата програма е потребителската. При промяна в потребителската програма настройките се запазват автоматично и се виждат отново и след изключване на уреда.

Потребителската програма се създава като се натиска горният десен бутон за преминаване през нивата на дискриминация, които желаем да отхвърлим и да не чуваме или чуваме. Със стрелките минаваме по скалата на проводимостта, а с долния десен бутон потвърждаваме или отхвърляме. Когато има плътно черно квадратче значи, че ще чуваме този сегмент, а когато е празно пространство – няма да го чуваме. Всички метални цели, които попадат в празното квадратче няма да издават звук. За това трябва да внимаваме, когато използваме дискриминацията!

ID на металите (показания с числа на екрана) при мултичестотния Minelab Vanquish 540 имат стойности от -9 до 40. В минусовите показания попадат черните метали (пирони, подкови, други железа). Максималната стойност е 40, където са най-високопроводимите цели, например голямо на размер сребро.

Над този бутон се намира бутонът за включване/изключване на Bluetooth за да се свърже уредът с безжичните слушалки.

Vanquish 540 има 25 сегмента за ID на металите. За сравнение – Vanquish 340 разполага с 5 сегмента, а Vanquish 440 разполага с 12 сегмента за ID на металите.

Показателят за дълбочина, чрез стрелки насочени надолу, е с 5 нива.

Теглото на Vanquish 540 е 1,3 кг., а при Vanquish 340 и Vanquish 440 теглото е 1,2 кг.  Разликата идва от това, че основната сонда включена в пакета на Vanquish 540 е 12“ x 9”, а тази включена в пакета на Vanquish 340 и Vanquish 440 е 10“ x 7”.

Minelab Vanquish серията е подходяща и за плажно търсене.

Важно е да се подчертае, че апаратът Майнлаб Ванкуиш 540 не е подводен, а само неговата сонда Double-D е подводна до 1 метър дълбочина. Има протектор за дъжд, който се поставя върху контролния панел.

Мултичестотният Vanquish 540 има фиксиран грунд. Не се налага да се правят никакви настройки на грунд баланаса, тъй като това става автоматично.

Сред основните екстри, с които Vanquish 540 превъзхожда останалите 2 модела от серията Vanquish (Vanquish 440 и Vanquish 340) са:

  • 5 тонална аудио дискриминация.
  • 25 сегмента за ID на металите.
  • Iron Bias на Vanquish 540 има 2 нива – високо и ниско ниво.
  • LCD дисплей с подсветка.
Режими на търсенеМонети, Реликви, Бижута, Потребителска програма
Потребителска програма за търсенеДа
Работни честотиМултичестотен – Multi-IQ технология
Настройка за премахване на смущениятаАвтоматично (19 канала)
Iron Bias (разпознаване на желязото)2 степени – висока и ниска (ниската се индикира с иконка на пирон на екрана)
Чувствителност10 нива
Сила на звука10 нива
Тонове5 нива
Дискриминационни сегменти25 сегмента
ID на металитеот -9 до 40
Индикатор за дълбочина5 нива
Дължинаразгънат – 145 см.
свит – 76 см.
Тегло (вкл. Батерии)1.3 кг.
Аудио изходВграден високоговорител и 3,5 мм. букса за слушалки
ДисплейLCD дисплей с подсветка
СлушалкиБезжични, включени само в Pro-Pack комплекта
Bluetooth AudioДа

Напомняне за разликите между Vanquish 540 и 540 Pro-Pack:

– допълнителна 8 инча елипсовидна двойно Д сонда (8“ на 5.5”).

– безжични Minelab блутут слушалки.

Представяне и видеоръководство на български език за Майнлаб Ванкуиш 540 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.