Publication_4
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

Част 4 – Преглед на настройките в Опции (Options) на XP Deus II 4/10

Сподели с приятел!

При включено дистанционно управление на металотърсач XP Deus 2 (Деус 2), натиснете горния ляв бутон, за да достигнете менюто с опции (Option) (Горният среден бутон е за влизане в менюто с настройки, а горният десен за влизане в настройките на земята).

След като сте влезли в менюто с опции, влиза се в конкретните настройки с натискане на горния ляв бутон (select). Със средния бутон се преминава през различните настройки. Така стигаме до опцията profile (профил), която има две възможности – XY профил или подковата. Сменят се с + и – бутоните на дистанционното.

  • XY e ходограф, при който всеки засечен сигнал има собствен подпис с линия. Черните сигнали са с линия, която отива в горния ляв квадрат и в долния десен. Цветните сигнали се показват като линия, минаваща през горния десен и долния ляв квадрат на дисплея.

Има опция Zoom (увеличаване), при която с промяна на стойността се променя мащаба на XY диаграмата. Високите стойности на zoom опцията, правят линиите на XY диаграмата големи и дълги, както и самата диаграма става прекалено чувствителна и хвърля линии по целия дисплей. Оптималната стойност на zoom е 4-6. При тази стойност не се появяват паразитни линии по диаграмата.

  • Подковата е другата опция. При нея желязото е показано в лявата страна на подковата, а цветният сигнал е разположен отдясно. Колкото по-близо до целта е уредът, толкова повече съответният бар за желязо/цветен сигнал се пълни. Тоест, тази визуализация показва колко дълбоко е сигналът в земята и колко близо е сондата до засечения сигнал. В долната част на екрана се извърта информация за час, както и ниво на заряд на батериите на сондата и дистанционното управление, както и минерализацията на земята под сондата.

Нека се върнем отново на екрана на XY диаграмата. В горния ляв ъгъл е показан ID на засечения метал, а в горния десен ъгъл е показанието на земята. Заводски земята при Деус 2 е зададена на 87. В средната част на екрана се извърта информация за час, както и ниво на заряд на батериите на сондата и дистанционното управление, както и информация за избраната програма, както и плюс и минус. С натискането на бутоните плюс и минус се сменя програмата.

Go Terrain е приложението, което е за смартфони, което ще има връзка с GPS. С него ще може да се вижда на карта от къде сме минали, както и да се отбелязва място, на което е намерена целта. Към момента на записване на видеото, приложението все още не е готово за ползване, тъй като от XP работят по него.

Има две опции за запазване на цели.

  • Първата опция е Push. Когато сме в начален екран на търсене с натискане на горния среден бутон целта, която сме засекли току-що, ще се качи в приложението с точните координати и ще се покаже на картата.
  • С плюс сменяме опцията да е auto (автоматично). Така всяка засечена цел ще се качи в приложението и ще бъде показана на картата. 

Frequency scan е сканиране на честотите. Възможно е да е на manual (ръчно) или auto (автоматично). Ако е избрана опцията auto, то при всяка смяна на програма, уредът автоматично ще търси най-чист канал за работа. Това отнема 1-2 секунди, така че при смяна на програма ще има леко забавяне.

За Update, т.е. преинсталирането на софтуера има отделно видео и статия. Като натиснем select и сложим буксата отзад и вържем към компютър, с предварително свалена последна версия на софтуера, се ъпдейтва версията. Към момента на записване на видеото, последната актуална софтуерна версия е 0.6.

Следва Infos – това е информация за уреда. Пише модел, марка, има информация за сертификати и т.н. С горния среден бутон минаваме на още един екран, в който има информация за версията, серийния номер. С натискане на средния бутон още веднъж виждаме информация за батерията. От опцията infos се излиза с натискане на горен десен бутон.

Дори в екрана на опциите се вижда информация за target ID като и за ID на земята.

Следващата опция е diving (гмуркане). Натискаме select (избор), за да активираме настройката. Тази опция се използва при гмуркане. Уредът е водоустойчив при гмуркане до 20 метра, където има голямо налягане. За да се избегне случайно натискане на бутоните по време на гмуркане, е необходимо да се активира опцията diving. От този екран се излиза с последователно натискане на горния ляв, среден и десен бутони.

 Със средния бутон стигаме до display (дисплей). От Brightness се регулира колко да е силна светлината на екрана, т.е колко да е силна светлината на подсветката. Може да се нaстройва backlight, тоест подсветката на екрана – с on e включена, има възможност да свети 3 сек, 10 сек, 60 сек, 120 сек, с off изключена. Контрастът също се регулира от тук. Оптималните стойности на контраста са около 4-7, при 0 екранът става размит, а при максималната стойност от 16 твърде тъмен. С горния десен бутон се излиза от опцията дисплей.

Следва настройката за language (език). При тази опция се избира езика за дистанционното (пак с + и – бутоните). В дистанционното на Деус 2 има български език, за разлика от Деус 1.

Следва настройката за час. Използват се бутоните плюс и минус, за да се настрои часа.

Това бяха възможните опции в менюто settings.

Надолу са програми (program). Когато сме направили промените по конкретната програма, може да я запазим от тук. Когато се изключи дистанционното и после се включи, то помни заводските настройки по програмите или последните наши запазени програми. Има 12 заводски и 12 потребителски програми. Когато правим наши настройки идваме в program, избираме select и след това натискаме save и ще имаме право на избор на коя позиция да бъде запазена и да напишем име на нашата програма.

Pairing (сдвояване) – от тук свързваме сондата, безжичните слушалки и пинпойнтера МИ-6 към дистанционното. Сменят се с плюс и минус. Свързването със сондата става, след като сме я избрали от опциите и с плюс и минус въведем точния сериен номер на сондата.

Пинпойнтерът се свързва като се избере от менюто и се натисне search. По този начин става свързването с пинпойнтера.

Влизаме в менюто Audio (аудио), даваме select и виждаме звука на дистанционното. Най-силната стойност е 9. С горния ляв бутон се движим между опциите в аудио, които са: звук от дистанционно, костни слушалки, безжични слушалки и жични слушалки. Стойностите на всяка една аудио опция се определят с натискане на бутоните плюс и минус.

Equalizer (Еквалайзер) е настройка от менюто аудио, която определя как да се чуват тоновете (по-засилено или по-слабо за различните ленти (звукови честоти)). С плюс и минус се минава и се настройва всяка една от стойностите на еквалайзера. Има еквалайзер за всеки един от каналите, през които може да се предава звук – дистанционното управление, безжичните слушалки, слушалките с костна проводимост и кабелни слушалки.

Давайки надолу в менюто стигаме до Audio Type (аудио тип). Старият Деус 1 има само PWM звук (Pulse Width Modulation). Новото при Деус 2 е допълнителният аудио тип – Square (квадрат), който е с приятни звуци и препоръчвам да се изпробва.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно преглед на настройките в Опции на Деус 2 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.