Publication 5
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

Част 5 – Тонове на металите на XP Deus II 5/10

Сподели с приятел!

XP Deus 2 (Деус 2) е много напреднал апарат в тоновете и в нюансите си. Има много изпипани тонове. Това е най-добрият металдетектор в звуково и тонално отношение към момента, тъй като има описателен звук с много информация. Деус 2 дава информация за големината на целта, за формата и дълбочината й. Поради това той изисква повече време да се свикне с тоновете му, но се компенсира след това с голямата му продуктивност.

Нека да разгледаме тоновете. Да речем програма General, програма 1. Влизаме в менюто в дискриминация (Discri) и след това натискаме най-левия горен бутон, за да влезем в експертното меню и да достигнем до опцията тонове (tones). Има възможност за избор между: 2 тона, 3 тона, 4 тона, 5 тона, Pitch (питч) и full tones (всички тонове). Всеки от тях може да бъде на PMW (като на Деус 1) или новия Square (квадрат) аудио тип.

При избрани 2 тона имаме само тон на желязото и тон на всички останали цветни цели. При 3 тона уредът има тон за желязото, тон на нископроводима цветна цел и тон на високопроводима цветна цел.  При 4 тона има тон на желязото, тон за нископроводими цели, тон за среднопроводими цели и високопроводими цели. При 5 тона има отделни звуци за желязото, тон на нископроводими цели, тон на среднопроводими цели, тон на средно към високопроводими цели и тон за високопроводими цветни цели. Питч (Pitch) има звук на желязото и всички цветни цели имат един и същ звук, като тази опция има настройка колко високо (колко херца на звука) да се слуша този звук за цветни сигнали. Тонът питч звучи по различен начин за близки до сондата цели и за далечни от сондата цели. При Full tones всяка цел според ИД-то си има различен звук. Това са пълните тонове при Деус.

За всяка опция на тоновете може да се даде звук на желязото да е 0 и така ще имаме само тонове при засичането на цветни цели (само при всички тонове (Full tones) нямаме опция за звук на желязото (нямаме Iron Volume).

Ако изберем да работим на 2 тона и след това влезем в експертното подменю ще видим и тук, че дискриминацията е 10. Тоест, звукът до 10 е зададен на 200 херца. От това меню можем да зададем на колко херца звук (нисък или висок звук) да е всеки един отсег (сегмент), както и от къде до къде да продължава (проводимост по target ID). Имаме избор на звука от 100Hz (нисък боботещ звук) до 993Hz (висок отчетлив звук) за черните и цветните сигнали и за всички сегменти.

На 3 тона изглежда по същия начин с разликата, че се настройват 3 отсега. За 4 тона и за 5 тона, настройката е сходна, разликата е в броя на сегментите, за които се избират херците на конкретния сегмент и от къде да започне по Target ID (от кое число на проводимост до кое).

Всяка програма е зададена с тонове по подразбиране. Програмата Fast (Бърза) е зададена с питч тона. Програмата Gold Field (Златарска) също е с по-различен звук, като при нея няма зададена дискриминация. При нея трябва да отидем в менюто в Disc IAR и да го зададем на стойност различна от 0, ако искаме да отхвърля някакви железа. По принцип програмите Relic (Реликви) и Gold Field имат нужда от настройка Disc IAR, също така за да има различен звук на желязото от цветните цели. Disc IAR е вид дискриминация, която изключва повърхностните железа. Ако стойността на Disc IAR е 5 в по-голяма дълбочина уредът отхвърля черните сигнали. При стойност на Disc IAR 1 са отхвърлени само най-повърхностните железца (близо до сондата), а останалите ще се чуват с хубав висок звук. Ако Disc IAR е на 0, пиронът има същия звук като цветния сигнал. Стойности на Disc IAR от 4 и 5 са добри.

 Другата опция е да дадем Disc IAR на 5 и Iron volume на 0. По този начин пиронът или няма да бъде чуван, или звукът ще припуква. Ако Iron volume се промени на 5, ще се чува бoботещ, нисък звук.

Ако минем пак на програма 1 и отидем в аудио тип (Audio type). Можем да сменим типа на звука на PMW или Square. PMW е стандартният звук, който вече е познат на потребителите на Деус 1. Square (квадрат) е новият тип звук на Деус 2. Въпрос на личен избор е кой от двата типа звуци ще бъде използван.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно тонове на металите на Деус 2 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.