Publication 6
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

Част 6 – Бързина на XP Deus II – настройки на Reactivity и Silencer 6/10

Сподели с приятел!

XP Deus 2 (Деус 2) е много бърз уред. Той към момента е най-бързият на пазара на металотърсачи. Приготвени са 2 пирона, които застъпват монета от 50 евро цента от двете й страни, за да се изпробват настройките Reactivity и Silencer и за да се види колко бърз може да е уредът.

Ако е много замърсено мястото, на което се търси, програмата Fast (Бърза) e чудесен избор. Тя се ползва за много замърсени места и такива, при които има цветни сигнали до желязо. Тя също така е и дълбока програма с правилните настройки.

При стандартната заводска програма 1, при по-бързи махове на сондата се отчита, че пироните заглушават (замаскират) цветния сигнал от 50 евро цента. Самата програма не е направена за прекалено бързо търсене. При нея дискриминацията е 10, а Iron volume е 3. В менюто отиваме на настройката Reactivity – това е бързината на уреда и разделението на сигналите, когато има много сигнали. Колко бързо да се възстановява уредът от първата цел преди да може да отчете следващата. В момента стойност на reactivity е 2.5 и при по-бавно движение на сондата се чува само черният сигнал. Ако вдигнем reactivity на 5 вече се чува отчетливо и цветния сигнал и черния сигнал. При стойност от 3 отново се чува цветния сигнал. Тоест от reactivity 3 нагоре в този случай чуваме цветния сигнал, дори и при по-бързи махове.

Защо не се използват постоянно високи стойности на reactivity? Уредът става много бърз така, но това е за сметка на дълбочината, т.е уредът става по-бърз, но и по-плитък, когато се ползват високи стойности. За един добре балансиран уред настройки от около 2, 2.5 е оптимално. Основното правило е, че когато се търси дълбочина, стойността на reactivity трябва да е по-ниска – от порядъка на 0.5, 1, 1,5, 2, а когато е замърсено с железа около 2.5, 3.

Като влезем в експертното подменю на дискриминация и дадем надолу има настройка Silencer. Тази настройка е един вид филтър, т.е. показва колко добре да чуваме цветен сигнал до черен сигнал. Когато сме на 0 няма зададен филтър, когато сме на 6 има най-високо зададен филтър. Когато сме на 6 няма да можем да чуем цветния сигнал, когато е в непосредствена близост или под/над желязо. Настройките за reactivity и silencer вървят ръка за ръка.

Когато silencer е на 0, цветният сигнал се чува добре. При тази стойност уредът е най-отпушен, т.е. най-добре ще чуваме цветния сигнал, когато е в непосредствена близост до черен сигнал. Това ще ни помогне в замърсени места. Освен това уредът е малко по-дълбок при стойности на silencer от 0 и 1. Когато го дадем на 6, уредът ще има перфектна дискриминация и дори кръгли черни ръждясали цели няма да ни объркват. Но това е за сметка на по-трудното разделение на цветни цели близо до черни цели, както и високите стойности оказват негативно влияние върху дълбочината на уреда.

Ако търсим на такива места, които са много замърсени, може да отидем на програма Fast. Без да променяме нищо със заводските настройки на тази програма чуваме пиронът, както и монетата, дори и при бързи махове. Това е така, защото програмата е зададена специално, за да е бърза и със звука питч (Pitch), за който вече говорихме в друга статия, помага също да се усеща по-бърз уредът. Може да намалим Iron volume на 0 и няма да чуваме звука на пироните и железата.

Това е много труден тест, тъй като пироните застъпват монетата и уредът доказва, че е много бърз и „вижда“ и „чува“ цветни сигнали около, под и над железни предмети.

Ако дадем silencer на 0, уредът ще е дори още по-бърз. По-точно се определя желязото като желязо (без да ни обърква, че е хубав цветен сигнал), когато стойностите на silencer са по-високи, но тогава уредът става по-плитък и не може чак толкова добре да отдели близко разположени цветен до черен сигнал и цветният да е отчетлив. Както се отчете с настройка на silencer от 6 не всеки път се идентифицира цветния сигнал между два черни. Настройки от 0 и 1 на silencer са добри.

Както се вижда от този тест, Деус 2 е много бърз уред, който може да се ползва на всякакви терени дори при силно замърсени, където блести с производителността си. 

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно бързината и настройките на Reactivity и Silencer на Деус 2 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.