Publication 7
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

Част 7 – Дълбочина на XP Deus II – настройки на Чувствителност, Ground Stability и правилен избор на програма 7/10

Сподели с приятел!

XP Deus 2 (Деус 2) е много бърз, но и дълбок металдетектор.

Когато търсим дълбочина при металотърсач Деус 2 е важно да стъпим на правилната заводска програма. Това е валидно и ако търсим бързина на уреда.

Когато искаме дълбочина може да се отиде на една от следните програми:

  • Според производителя XP, програмата 6 – Deep High Conductive (Дълбока високо проводими) е разработена специално, за да се търсят в дълбочина високо проводими цели каквито са сребро и бронзови предмети. Тази програма работи с честоти от 4 до 14 килохерца и е мултичестотна (едновременно работи на много честоти). Ниските чистоти са по-подходящи за дълбочинно търсене, по-добре пробиват земята. Поради това тази програма няма високи честоти, които са по-добри за бързо разделение на целите и за малки слабо проводими цели. Тя не е толкова подходяща за слабо проводими цели и няма да ги засече чак толкова надълбоко. Дискриминацията на Deep HC е 7 при версия 0.6. Може да се настрои до около 5, ако искаме съвсем малко повече дълбочина. Чувствителността е от водещо значение за дълбочината на уреда. Деус 2 е спокоен, така че стойност на чувствителността от 98 и 99 може да се зададе. Високите стойности на чувствителността са подходящи за дълбоко търсене, но трябва почвата да не е много замърсена и минерализирана. Ако почвата е осеяна като килим от черни и цветни метали, с висока чувствителност няма да можем да работим добре и да ги локализираме толкова прецизно и уредът ще е нервен. На чисти места като в гора, може да се дадат най-високи стойности на чувствителността. Reactivity (реактивността, бързината) е също така тази, която определя колко дълбок ще е Деус 2. По-ниските стойности на реактивността означават по-голяма дълбочина. Ако може да се търси на 0, 1, 1.5, апаратът ще е дълбок, но и по-бавен. С увеличаване на reactivity апаратът започва да става по-бърз за сметка на дълбочината му. Маховете са също много важни за идентифициране на дълбоките сигнали. За Деус 2 те не трябва да са прекалено бавни (дори при стойност на реактивността от 0), както и на най-високата реактивност от 5 не трябва да са прекалено бързи. Трябва операторът да си намери едно темпо спрямо настройките, с които работи и когато засече неизкопан сигнал да си провери различни настройки и да установи колко бързо реално може да се движи сондата и как най-добре се чува неизкопаната цел. Така всеки ще си направи собствен ритъм на търсене и на махове.

Реактивността влияе пряко на дълбочината.

Интересна настройка е Audio Response (Аудио отговор). Ако искаме уредът да звучи за близките цели така, както би звучал за целите в дълбочина, задаваме стойността на аудио отговор на 7. Така изгубваме възприятието за дълбочина на дадения сигнал. Ако искаме да имаме възприятие за дълбочина и близките до сондата цели да се чуват много по-силно, а дълбоките цели да се чуват слабо, използваме аудио отговор стойности от 0 или 1. Не препоръчвам чак толкова ниски стойности на аудио отговора, но попринцип тази настройка не влияе на дълбочината, а само на това как ние чуваме сигнала. Когато е в дълбочина сигналът би се чул и на аудио отговор 0, но много слабо, а при 7 много по-силно. Високите стойности на аудио отговор увеличават и паразитните звуци от земята и смущенията от електромагнитни излъчвания. При използване на слушалки добри настройки на аудио отговор са 3 и 4. Без слушалки – 4 и 5.

Поредната настройка, която влияе на дълбочината на металдетектора е Ground Stability (грунд стабилити, стабилност на земята). При грунд стабилити 3 уредът ще е най-тих и земята няма да издава паразитни сигнали при минерализация и промяна в почвата. Но в същото време уредът ще е малко по-плитък. При стойност 1 на грунд стабилити може да се чуят някои промени в почвата и паразитни сигнали от нея, но пък и най-дълбоките сигнали, които са на прага на засичане ще се чуят. Ако търсим максимална дълбочина е добре да се работи с грунд стабилити 1 или 2. Разбира се, всеки може да направи тестове с неизкопан сигнал, за да се види как влияе в неговата почва тази настройка.

За търсене на дълбоки сигнали баланса за земята е добре да се прихваща чрез напомпване, а не да е на автоматично проследяване (земята да не е на tracking).

  • Relic (Реликви), програма 9 е също така една дълбока програма, която работи от 4 до 24 килохерца и е многочестотна (едновременно работи на много честоти). Има завидна дълбочина. При нея звукът е питч (pitch) (един звук за всички цветни цели). При тази програма е добре да се настрои Disc IAR на повече от 0 (в противен случай железата ще звучат като хубави цветни цели). В предишни статии за Деус 2 беше обсъждана тази настройка. Тъй като тази настойка не влияе прекалено много на дълбочината, може да бъде дадена на 4 и дори 5.

Настройка sensitivity е добре да се вдига, колкото може повече, но без апаратът да е нервен.

Примерни настройки за Fast (Бърза) програма за да стане прилично дълбока:

  • Sensitivity да е на 97 – 98
  • Reactivity да се свали до 1,5 или 2
  • Аудио отговор (Audio Response) да е 4-5
  • Threshhold – прагът на заден фон, трябва да се зададе с настройки според терена и предпочитанията на потребителя. От 0 до 5 е често пъти оптимална стойност.
  • Като влезем в експертните настройки на дискриминацията виждаме, че тук звукът е питч (pitch). Може да се променят херците (височината) на този pitch звук от експертното подменю.
  • Махаме ноч (notch), тъй като той изрязва в случая сигнали от  23 до 25.
  • Silencer да е на 0, тъй като така няма филтри, които да намалят съвсем малко дълбочината.
  • Дискриминацията може да е 6.4.
  • Ground Stability на 1

Тези настройки могат да предоставят една добра дълбочина на Деус 2.

За дълбочинното търсене сондата се движи с нормални махове, дори малко по-бавни. Обръща се внимание на всеки един сигнал, дори и да е „50 на 50“.  Изкопава се за да се види. По-добре е да се изкопаят няколко железа, отколкото да се изпусне хубав сигнал или сигнал, който е на границата на засичане на уреда.

General е също добра програма, която може да изкара дълбочина при правилните настройки:

  • Дискриминация е добре да се даде на по-ниска, отколкото е заводската стойност на програмата. Около 6-7 е добре.
  • Sensitivity да се вдигне на 98
  • Reactivity да е около 1.5
  • Silencer 0
  • Аудио отговор може да е 4-5
  • Грунд стабилайзер да е 1

Това са основните настройки, които влияят на дълбочина. Другото е техника на търсене, познаване на уреда и слушане внимателно на всеки звук, издаден от металдетектора.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно дълбочина, настройки на чувствителност, Ground Stability и правилен избор на програма на Деус 2 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.