Publication 8
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

Част 8: Баланс на земята на XP Deus II 8/10

Сподели с приятел!

Земята, която е под сондата трябва да се балансира (отстрои, отхвърли), тъй като уредът може да я вижда като цел и да издава звук от нея. За тази цел XP Deus 2 (Деус 2) има много прецизна настройка на земята. Настройките на земята се достигат с натискане на горния десен бутон, под надписа G.B. (Ground Balance).

В настройките там има настройка Grab (прихващане). При натискане и задържане на долния среден бутон започваме да „помпаме“ сондата. Тоест да я придвижваме и отдалечаваме от земята. Това е единият начин уредът да се грундира (да се балансира земята).

Вторият начин е с използване на настройката за Tracking (проследяване) уредът може автоматично да проследява земята сам. Тази настройка е добре да се зададе, само ако земята е еднородна, тъй като няма много често да му се налага да прекалкулира и балансира сам земята. Ако земята е много смесена е добре, когато търсим да натиснем и задържим долния среден бутон и да напомпваме (от всеки екран на Деус 2 може да направим това).

Когато сме в настройката тракинг (tracking, проследяване) тя се активира/деактивира с бутоните плюс и минус. Когато е с хикс (X), то тракинг функцията е изключена, т.е. земята не се проследява автоматично от уреда. Тогава трябва сами да правим това чрез задържане на долния среден бутон и напомпване. В противен случай земята ще е на зададен заводски грунд баланс от 87. В повечето случаи този грунд баланс е допустим за нормална работа.

Третата настройка на земята е Ground stability (грунд стабилити). Това е филтър, който успокоява уреда да не е толкова чувствителен към земята, всичките й примеси, минерализация, руда и т.н. На стойност 1 уредът е с най-малко филтри и така е най-чувствителен към земята и съответно по-нервен. За сметка на това сигнали, които са на прага на засичане ще бъдат засечени с грунд стабилити 1. Деус 1 заводски е настроен на Ground Stability 1 като там нямаме опцията да го променяме.

При ground stability 2 и 3 вече задаваме филтър, който е запушване (стабилизиране, заглъхване) на земята. С 2 и 3 може да не чуем най-дълбоките сигнали, които са на прага на засичане и едвам, едвам доловими. Много зависи от състава на земята, в която търсим и целта, която е скрита там.

Когато сме на основния екран за търсене (с подковата на него) и напомпаме сондата към земята, вече се вижда не само колко е числото на фазата, но и колко бара е минерализацията на земята. Това са 2 отделни показания и не трябва да се бърка едното с другото. Фазата на земята се показва на основния екран с подковата в дясно на екрана като G.ID (показание на стойността на фазата под сондата). Под него има показание G.SET – това показва на колко ние сме задали баланса на земята чрез последното напомпване или уредът сам, ако е активиран тракинг – автоматичното проследяване от уреда. В ляво на основния екран с подковата се показват барчетата на минерализацията, която колкото повече е изпълнила екрана, толкова по-минерализирана е земята под сондата при напомпване. Това екранче на минерализацията се сменя (превърта) автоматично с екранчето за час, заряд на батериите на дистанционното управление и сондата.

Начинът с припомпването е най-бързия начин и най-добре прихваща земята – чрез натискане на долния десен бутон продължително, а и не се замаскират цели като част от земята, използвайки го.

Всички многочестотни програми от 1 до 6 включително имат земя, която се отхвърля чрез напомпване или тракинг (автоматично проследяване). Програма 7 Деус Моно, обаче работи с една честота, сходно на Деус 1, и при нея можем да зададем и ръчно колко да е земята от 60 до 90. Това става в GRAB настройката с натискане на бутона минус и плюс. Цялото число има и подразделения с точки. През цялото време като ръчно натискаме плюс и минус е добре да се припомпва с апарата, за да се чуе дали и кога уредът става най-тих и най-стабилен. Другите 2 варианта остават и тук: да я настроим с припомпване или с тракинг.

Останалите програми Diving, Beach и Beach Sens имат Grab (прихващане), tracking (проследяване) и допълнителна опция за отхвъляне/приемане (reject/accept) на магнетична земя (magnetic soil). Когато се влиза в солена вода или проводима почва трябва да се тества как най-добре ще отхвърли земята, чрез тази настройка и как ще работи най-спокойно и дълбоко. Reject се използва за да може уредът да отхвърли магнетична земя и да не издава звук, а при accept тази тежка земята издава звук. Тази настройка е добре да се прави редом със Salt Sens (чувствителност към солта) настройката, която засегнахме в предни статии.

Не трябва да се бърка настройката на земята и отхвърляне на фазата на земята с електромагнитните смущения. Те могат да се засекат, когато сондата се задържи нагоре във въздуха и се види дали уредът издава паразитни звуци (дали издава шум). Когато се търси със сонда по земята и апаратът издава паразитни звуци, това означава, че смущенията са от земята. Когато сондата е във фиксирано положение над земята се чува дали има електромагнитни смущения.

Електромагнитните смущения във въздуха се отхвърлят като се влезе в менюто Frequency shift (което леко измества честотите на работа). Има опция ръчно да я зададем с плюс и минус бутоните или автоматично като натиснем горния ляв бутон Scan (сканиране). С тази опция Scan уредът сам намира правилния и чист канал, на който да работи. Това не е свързано с отхвърлянето на земята.

В програмите Relic и Gold Field няма настройката грунд стабилити (Ground stability), тъй като при тях уредът се грундира само на числото на фазата, което на екрана се вижда като G.SET. Всичко, което е със стойности под и над него като земя ще издава звук. Например с напомпване сме направили G.SET да показва 80 – когато минем със сондата над земя, камък или керамика, която е с число на фазата под 80 или с число на фазата над 80 ще издава звук, сходен като този на засечен метален предмет. Заради това при тези 2 програми трябва доста по-често да се настройва земята (с припомпване или с автоматично с проследяване).

Когато отидем на място да търсим, е необходимо да разберем каква е земята. Уредът може да е неспокоен поради няколко причини: минерали в почвата, горещи камъни, керамика, както и наличието на много метални сигнали в нея.

  • Ако е заради черни и цветни сигнали, за да стане по-бърз и продуктивен уредът там, е добре да вдигнем бързината (reactivity). По този начин ще се разграничават цветните сигнали, когато са близо до черни.
  • Ако е от почвата е необходимо да работим с ground stability настройката, като я зададем на стойности от 2 или 3.
  • Ако е от електромагнитни смущения, трябва да се влезе в настройката frequency scan и да се сканира (или ръчно) за изместване на честоти на работа (работни канали), за да стане спокоен.

Но трябва да се прецени от какво идва нестабилността на уреда.

С тих и спокоен уред се работи по-лесно и дори най-тънките и слаби звуци и нюанси се долавят по-добре и по този начин могат да бъдат засечени, чути и изкопани.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно баланса на земята на Деус 2 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.