XP Xtrem Hunter
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

3. Включване, общо запознаване с XP XTREM HUNTER кантара XTR115 и балансиране на земята

Сподели с приятел!

XP XTREM HUNTER кантара XTR115 е първият FMF многочестотен кантар в света. Уникалната многочестотна технология му позволява да е стабилен, справящ се със земните ефекти и продуктивен. Кантарът работи в режим Non Motion (не е нужно движение за да чуваме целта, когато XTREM HUNTER е над нея ще чуваме постоянен звук). Кантарът работи с пулта (дистанционното управление) на XP DEUS 2. Някои окомплектовки включват и пулта в комплекта. Включва се по същия начин с натискане на горния ляв бутон на дистанционното. Производителят препоръчва пултът да се закачи на стика на кантара, където му е мястото, а не да се държи в ръката, тъй като може да се засича като сигнал от самия XP XTREM HUNTER кантар. Производителят също така препоръчва да се използват и безжични слушалки при работа с кантара за да може да се чуят дори и най-слабите и дълбоки сигнали. Все пак с него дълбочините на засичане са много големи и слушалките биха помогнали още повече за това.

Свързването на кантара XTR115 става, както се свързва нова сонда с XP DEUS 2, а именно: натискаме горния ляв бутон при включен пулт – OPTION; след това избираме PAIRING (сдвояване) – от където свързваме сондата и кантара, безжичните слушалки и пинпойнтера МИ-6 към дистанционното (пулта). Сменят се с плюс и минус иконките. Свързването с кантара XTR115 става, след като сме избрали от OPTION>PAIRING иконката на сонда и с плюс и минус въведем точния сериен номер на XP XTREM HUNTER кантара, който е записан и да двете сонди (приемащата и предавателната).

Не тествайте XP XTREM HUNTER XTR115 вкъщи, тъй като има високи нива на електромагнитни смущения в градска среда (EMI) и много железа под всякакъв тип и форма!

Екранът за търсене, когато вече е свързан кантарът, е по-различен от познатите ни екрани на Деус 2. Тук в долния край на екрана минава една постоянна линия. Тя е дебела един – два пиксела. Линията върви „на живо“ и показва 4 секунден отрязък на засеченото от кантара. При минаването на кантара над метална цел тази линия ще покаже графичен пик нагоре/надолу (графика с различна форма според засечената цел и според дълбочината й).

Засичане на примерен обект на различни дълбочини.
Засичане на примерен обект на различни дълбочини.
При засичане на черен метал Xtrem Hunter отчита по този начин
При засичане на черен метал Xtrem Hunter отчита по този начин

При изместване на тази линия нагоре/надолу (без да е засечена цел), промяна на формата й или когато XP XTREM HUNTER кантарът е нервен и неспокоен трябва да се натисне най-долния среден бутон еднократно и да се изчака 1 секунда без движение на кантара. Това се нарича ретуниране (re-tune) и е препоръчително да се извършва регулярно. Най-вече когато уредът е шумен. Да не се натиска долния среден бутон на пулта (ретуниране), когато кантарът е над метална цел, тъй като това ще доведе до нечуването на целта (замлъкването на целта) и драстично намаляване на дълбочината на уреда. Бутонът за ретуниране се натиска, само когато сме на чисто място, далеч от каквито и да е било метали.

Тук е мястото да споменем, че не можете да търсите с уреда, ако носите във вас или наблизо: мобилен телефон, обувки с метални капси, обувки с метално бомбе, колан с метална катарама, пинпойнтер, лопата, нож и всякакви други метални неща. Уредът има дълго и широко поле на засичане и поради този факт носенето на метални неща е несъвместимо с използването на кантара.

XP XTREM HUNTER кантара XTR115 има изчистване и на електромагнитни смущения за по-чиста и спокойна работа. Бързият бутон за сканиране на най-чист от смущения канал е натискането продължително на горния десен бутон.

Ретунирането наред с изчистването на електромагнитните смущения осигурява по-спокойна, по-лесна и надеждна работа с кантара.

Както споменахме, екранът при свързан XP XTREM HUNTER, показва „на живо“ 4 секунден отрязък на засеченото от кантара. Можем да паузираме последните 4 секунди като натиснем долния ляв бутон на пулта. По този начин може да прегледаме по-обстойно засечен сигнал и графиката му на екрана. Има малка иконка в горния ляв ъгъл на екрана на търсене, която показва дали сме на „на живо“ или на пауза.

При работа с XP XTREM HUNTER кантара скоростта ни на ходене трябва да е средна до бавна.

Кантарът в момента има 2 начина за настройване на земята (балансиране на земята):

Единият е чрез бърз бутон. Процедурата е следната: натискаме и задържаме долния среден бутон (този, който е за ретуниране, но чрез еднократно кратко натискане). След това държейки правилно кантара, накланяме само предната антена към земята до около 5-10см. от нея. Виждаме на екрана да се сменят числата на земята и след около 5-10 секунди пускаме бутона и вдигаме нагоре предната сонда в нормално положение за търсене. Ако не се сменят числата на земята на екрана, това означава, че земята е лека и не дава число. Това се случва често, така че производителят уверява, че е нормално. В такъв случай може да преминем към втория начин.

Вторият начин на отстрояване на земята е като натиснем бързо горния десен бутон и влезем в менюто на земята. Там ръчно можем да я зададем на желаната стойност. Ниските стойности (70-80) ще направят кантара по-дълбок, но и по-нервен и понякога свръх чувствителен към неравности на земята. Трябва да се настрои точно според терена, минерализацията на земята, замърсяванията и така нататък. Стойности от 80 до 87 би трябвало да вършат спокойна работа на повечето терени.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно Включване, общо запознаване с XP XTREM HUNTER кантара XTR115 и балансиране на земята може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.