XP Xtrem Hunter
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

5. Преминаване през Опциите на XP XTREM HUNTER кантара XTR115 и общи съвети за ползотворна употреба

Сподели с приятел!

XP XTREM HUNTER кантара XTR115 е първият FMF многочестотен кантар в света. Уникалната многочестотна технология му позволява да е стабилен, спокоен откъм смущения, справящ се със земните ефекти и продуктивен.

Свързването на кантара XTR115 става, както се свързва нова сонда с XP DEUS 2, а именно: натискаме горния ляв бутон при включен пулт – OPTION; след това избираме PAIRING (сдвояване) – от едно и също място свързваме сондата и кантара, безжичните слушалки и пинпойнтера МИ-6 към дистанционното (пулта). Сменят се с плюс и минус. Свързването с кантара XTR115 става, след като сме избрали от OPTION>PAIRING иконката на сонда и с плюс и минус въведем точния сериен номер на XP XTREM HUNTER кантара. Пише го и на двете антени.

AUDIO > AUDIO OUT силата на звука на говорителя или на слушалките от 0 до 9. EQUALIZER 4 лентов еквалайзер за увеличаване или намаляне на определени звукови честоти, които да чуваме по-отчетливо през пулта или през слушалките.

SETTINGS > CLOCK показва часа и с плюс и минус бутоните се настройва часовника на уреда. FREQ. SCAN е когато превключваме програмите на търсене дали уредът автоматично да изпълнява сканиране за най-чист канал (AUTO)или не (MANU). UPDATE е менюто, в което трябва да влезем, когато ще инсталираме нова версия на XP DEUS 2 пулта. INFOS е детайлна информация за уреда и батерията му. DISPLAY е за настройки на дисплея, включително BACKLIGHT за продължителност на подсветката след натискане на бутон, CONTRAST за контраста на пулта, BRIGHTNESS е силата на светене. LANGUAGE е менюто за избор на език на пулта.

PROGRAM > SELECT > SAVE от тук могат да се запазят две потребителски програми (програма номер P2 и програма номер P3).

В MENU и в OPTION в горния ляв и в горния десен ъгъл може да видим съответно заряда на батерията на пулта и заряда на батерията на кантара. Кантара има една батерия и се зарежда от предната антена с кабел USB Type C.

Производителят препоръчва пулта да се закачи на стика на кантара, където му е мястото, а не да се държи в ръката, тъй като може да се засича като сигнал от самия XP XTREM HUNTER кантар.

Производителят също така препоръчва да се използват и безжични слушалки при работа с кантара за да може да се чуят дори и най-слабите и дълбоки сигнали. Все пак с него дълбочините на засичане са много големи и слушалките биха помогнали за това.

При работа с XP XTREM HUNTER кантара скоростта ни на ходене трябва да е средна до бавна. Ходи се напред и предната антена трябва да влиза първа в целта – посока напред, а не както е при единичните двойно Д сонди – наляво-надясно. Тук не махаме скоростно, както при уредите с една сонда.

Кантарът работи в режим Non Motion (тоест не е задължително нужно движение за да чуваме целта, когато XTREM HUNTER е над нея ще чуваме постоянен звук).

Нужно е да се стремим да носим кантара възможно най-плавно и без резки движения, без повдигания с ръката нагоре и надолу, както и без накланяне на предната или задната сонда. Резки движения и накланяния, килвания и измествания на положението на кантара спрямо земята може да доведат до чуване на земята като звуков сигнал.

Ретунирането наред с изчистването на електромагнитните смущения осигурява по-спокойна, по-лесна и надеждна работа с кантара.

Но, да не се натиска долния среден бутон на пулта (ретуниране), когато кантарът е над метална цел, тъй като това ще доведе до нечуването на целта (замлъкването на целта) и драстично намаляване на дълбочината на уреда. Бутонът за ретуниране се натиска, само когато сме на чисто място, далеч от метали.

Тук е мястото да споменем, че не можете да търсите с уреда, ако носите във вас или наблизо: мобилен телефон, обувки с метални капси, обувки с метално бомбе, колан с метална катарама, пинпойнтер, лопата, нож и всякакви други метални неща.

Когато по повърхността или на плитко има прекалено много метални сигнали (и замърсявания), може да повдигнем стика чрез плъзгане или дори да хванем с ръката си самия голям хоризонтален прът, който директно е захванат за сондите. Кантарът е лек и не тежи при носене и ползване.

Ако търсим прекалено много дълбочина, ниските ръчно зададени стойности на земята (70-80) ще направят кантара осезаемо по-дълбок, но и по-нервен и понякога свръх чувствителен към неравности на земята и към повдигането/накланянето му. Трябва да се настрои точно според терена, минерализацията на земята, замърсяванията и така нататък.

Препоръчвам по възможност чертата на екрана да е възможно най-права преди започване на хода. Без девиации за да се чуе и види и най-дълбокия сигнал.

Препоръчвам да се изчаква секунда-две в покой на кантара след всяка настройка и след натискане на бутона за ретуниране.

Препоръчвам прочитането на Ръководството за употреба на XP XTREM HUNTER няколко пъти.

Не тествайте XP XTREM HUNTER XTR115 вкъщи, тъй като има високи нива на електромагнитни смущения в градска среда (EMI) и много железа под всякакъв тип и форма!

Още веднъж да споменем без никакви метали в близост до кантара при работа.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно Опциите на XP XTREM HUNTER кантара XTR115 и общи съвети за ползотворна употреба може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.