Теория на металотърсачите

ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ СМУЩЕНИЯ И МЕТАЛДЕТЕКТОРИТЕ

Сподели с приятел!

В. Върбанов – ИМПЕРИО

(използвана е информация от интервюта и статии на Дейв Джонсън, Джеф Гардинър, Хорхе Саад)

Поради високата чувствителност на съвременните металдетектори, и   с нарастването разпространението на източниците на електромагнитни смущения, има вероятност да срещнете последните доста често по време на използването на вашия металдетектор.  Важно е да можете да разпознаете електрическите смущения когато се появяват и да предприемате подходящи мерки за да се справите с тях. Това ще ви помогне да използвате пълноценно вашия апарат, и ще предотврати  изпращането за ремонт на една машина за която си мислите че е повредена, а тя всъщност е изправна и работи правилно.

Симптоми на електрически смущения

Електрически смущения могат да причинят на металдетекторите спонтанно “тракане”,  губене на  чувствителност без видима причина, да причинят периодични аудио “потрепервания”, или бавни вълни от спонтанен звук
9пулсиране). Какво ще чуете ще зависи от какъв модел  металдетектор използвате, в каквъв режим на работа го използвате, къде се намирате, и какъв е източникът на електрически смущения. Най-честата проява е спонтанно тракане. Всички металдетектори са податливи на електрически смущения, но те се различават по това доколко и по какъв начин видовете електрически смущения могат да  ги засегнат. При дадени условия някои металдетектори могат да бъдат засегнати от електрически смущения, докато други не. Два апарата от един и същ модел, в една и съща среда, могат да бъдат засегнати по различен начин защото имат малки разлики в работната честота или защото настройките са конфигурирани по различен начин.
Източници на електрически смущения

Източниците на електрически смущения могат да бъдат следните: въздушни електропроводи, подземни електропроводи, други металдетектори, телефонни линии, осъществяване на пренос на електронни данни, компютърни системи, електрически огради, стари CRT-базирани телевизори, мобилни телефони, гръмотевични бури, флуоресцентни лампи, лампи с метални пари, военни въздухоплавателни средства с включени контрамерки за електронна война, електродвигатели, ниско честотни военни комуникационни системи, системи за запалване на автомобилите. Тези смущения могат да се проявят на полето, в дома, в офиса, в нормалната градска среда, като
понякога има не само един, а няколко  различни източници на електрически смущения едновременно.
Всички металдетектори в някаква степен генерират “вътрешен електронен шум”. В по-скъпите и високопроизводителни западни модели както и в повечето български този ефект е постигнат чрез  умишлено по време на проектирането, като чувствителността  може да е регулируема. Това позволява на по-опитните потребители да постигат максимална производителност (работа на “праг”) като засичат сигнали на предела на максималните възможности които могат да се извлекат от даден металдетектор.
Голям проблем ли са електромагнитените смущения?

Съществуват строги регламенти за максималната мощност и обхват на източници на
електромагнитни смущения като Wi-Fi,  Bluetooth, мобилни телефони, и др които влиаят на металдетекторите. Въпреки това, в последните години с нарастването на използването на подобни устройства рязко се покачи нивото на смущенията в околната среда. От друга страна стремежа за постигане на висок резултат при конструирането на детектори от висок клас прави тези апарати все по-чувстителни към електромагнитния  фон в околната среда. Инженерите работят върху начините за намаляване на тази уязвимост, но битката засега не е спечелена, защото металдетекторите  по своя характер са устройства проектирани да откриват магнитни полета. Металдетекторите  които са разпространени в момента, или които са спечелили популярност през последните няколко години (като PI апаратите например) са по-уязвими по отношение на електрически смущения отколкото на по-традиционните машини, които работят в честотната област. От друга страна апаратите работещи на принципа на пулсовата индукция се използват предимно за търсене на самородно злато  извън градските райони, така че уязвимостта им към електрически смущения обикновено не се смята за сериозен недостатък.
Как потребителя може да се справи с електромагнитните смущения?

Всички съвременни металдетектори по един или друг начин са оборудвани с контроли с които може да се регулира влиянието на електромагнитните смущения. Обикновено това става с регулирането на общата чувствителност на уреда (обикновено обозначавано като SENS) и контрол на звуковия праг. Понякога дори с тези контроли не може изцяло да се премахне влиянието на смущенията, но но чрез тях все пак да се дава шанс на оператора да остане на полето дори и да работи с 50 процента от максималната възможна дълбочина на апарата който използва. Философията на всички съвременни производители на металдетектори е че настройката на общата чувствителност е първата линия на борбата с електромагнитните смущения.
Много от моделите от средния и високия клас имат функция за “изместване на честотата”. Това може да се използва за намаляване или пълно премахване на някои видове електромагнитни смущения, особено от други металдетектори. Тази функция не е ефективна защита от смущенията причинявани от гръмотевични бури, електрически огради, или от системи за запалване на автомобили. Обикновено всеки производител в потребителското ръководство дава конктертно обяснение и информация за използването на тази функция за всеки конкретен модел които предлага на пазара.
Почти всички съвременни металдетектори имат възможност за избор на начина на търсене – в режим на дискриминация с движение на търсещата сонда, и режим “всички метали”. Ако направите нарочни експерименти ще откриете че потискането на смущенията е по-ефективно в режим “всички метали”. В режим на дискриминация дори на пръв поглед да няма смущения когато сондата е в покой, след започване на търсенето с движение на сондата ще установите че смущенията все още оказват влияние на апарата което ще наложи допълнително намаляване на чувствителността на уреда и/или нивото на прага на звука.  Понякога ще ви направи впечатление че въпреки отсъствието на видими източници на електромагнитни смущения апарата ви пак не е спокоен. В много случаи това може да се дължи на присъствието на мобили телефони, особено когато сте в периферия на обхвата на мобилната клетка където сигнала е много слаб. Изключването на телефона обикновено напълно решава този проблем.
При работа под далекопроводи ще установите че нивото на ел. смущенията е много по-силно настрани от трасето ( в района на приблизително 45 градуса от вертикалната линия) отколкото точно под него. За този ефект има научно обяснение върху което няма да се спираме. Непознаването на тази особеност често е причина за хвалби от някой търсач че апарата му е много по-добър и стабилен отколкото този на колегата му който работи на пръв поглед по-далече от далекопровода.
Много източници на електромагнитни смущения имат непостоянен характер. Понякога ще откриете че на даден терен където металдетектора е нестабилен, примерно след 17.00 часа или в събота и неделя нивото на смущенията е много по-слабо. Ефекта се проявява и до ел. трасета – ако направите експеримент ще откриете че ако работите много рано сутринта в събота и неделя апарата ще покаже по-стабилно поведение отколкото привечер в делнични дни.
Как влияе избора  на използвана търсеща сонда? Общо взето сондите с голям размер са по-чувствителни към електромагнитни смущения. Също така концентричните сонди по правило са по-устойчиви отколкото ДД сондите макар че разликата е малка. Заключението е че малката концентрична сонда е най-добрия избор за работа в райони със силни смущения. Също така е важно да се знае че ориентацията на сондата спрямо източника също оказва голямо влияние.
Отличителни черти на някои модели на Фишер, Технетикс, и Боунти Хънтер

Тъй като при моделите Ф75 и Т2 по принцип е търсено постигане на висока производителност, логично е да се допусне че при пълно “изцеждане” на възможностите на апарата той няма да е стабилен и устойчив на смущения. При тези модели има една особеност че те са по-усточиви при ниски нива на дискриминация. Ако използвате JE режима на Ф75 на терени където има изобилие на електромагнитни смущения ще бъдете принудени да работите в условия на постоянен шум и обща нестабилност на апарата. Понастоящем се смята че апаратите на First Texas Products които показват най-стабилна работа на такива терени са Фишер F5 и Технетикс Омега.
В Gold Bug II системата за дискриминация е проектирана за търсене на злато далече от населени места. По проект тя е склонна да е твърде шумна в условия на ел смущения, и потребиталския интерфейс не предлага кой знае каква възможност за контрол и премахване на паразитните шумове. При търсене малка част от смущения се анулират чрез влиянието на почвата което тя оказва на апарата.
Разлика между електромагнитни смущение и други смущения

Понякога ще откриете че въпреки отсъствието на електромагнитни смущения вашия апарат показва нестабилно поведение. За това може да съществуват редица причини. Първата е и на-вероятна е повреда на търсещата сонда или нейния кабел. Търсещата сонда е най-деликатния детайл на един металдетектор, и малки отклонения спрямо проектираното заводско задание оказват съществено влияние върху общата стабилност на апарата. Ако при почуквания на сондата или кабела апарата издава странни звуци, то това е почти сто процентов признак че трябва да посетите сервиз или да подмените сондата. Също така, дори малки изменения във вътрешната калибровка на машина могат да доведат до нестабилна работа. По принцип тази калибровка е много прецизна и варира в много тънки граници. Познаването на разликата между ел.смущенията и смущения предизвикани от повреда, са важна част от опита на всеки собственик на металдетектор.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.