Презентации на металотърсачи Пулс-индукторни металотърсачи

За Пулс-индуктурните рамки-THRACE TERRA 2

Сподели с приятел!

Пулс-индукционен металотърсач Трак Тера 2
Пулс-индукционен металотърсач Трак Тера 2

Казват, че добрият майстор разчита 50 % на качествените си инструменти и 50% на сръчността си. За колегите археолози и търсачи поговорката може да бъде перефразирана “Усехът на археолога е поравно разпределен между качествен метлдетектор и умението да борави с него.”
Какво всъщност означава “Качествен дълбочинен детектор”
Мнозина от Вас биха отговорили “Да има голяма дълбочина” . Да определено е така, но има редица други параметри , които имат много по-голяма важност за постигането на успеха.
Нека да подредим по важност отделните показатели, които е важно да познаваме :
1 Способност да реагира еднакво добре както към магнитни така и към не-магнитни метали. Обикновенно това е един от серозните тестове когато избирате качествена машина. Показателят е пряко свързан с работната честота на метал детекторът. Кокото тя е по висока , толкова по-добре детекторът ще реагира на не-магнитни метали (злато, сребро, кована мед). Професионалите детектори имат работна честота 600 до 1300 Hz. В таблицата по-долу е предоставени данни за работната честота на няколко PI детектора.
Pulse Star II PRO 600 Hz
Lorenz 5 DeepMax 5 600 / 1300 Hz

THRACE TERRA 2

С повишаването на честота се повишават загубите в земята . Оптималната честота би трябвало да е между 400 и 1300 Hz за да може PI металдетекторът да реагира на не-магнитни метали добре и да няма високи загуби в почвата.
Безмислено е използването на детектор от старо покоелние – работещ на много ниски честоти – 80 … 100 Hz поради фактът, че ще бъде чувствителен към магнитни метали (желязо, стомана) и по-слабо чувствителен към не-магнитни метали (злато,сребро,…)
2 Способност да открива дребни цели. Много важен показател, особено за арехеолозите които търсят единични или групови дребни обекти (някоко монети,дребни фигурки, …). Показателят е пряко свързан с началното закъснение (англ. SAMPLING DELAY) – измерено в микросекунди. Колкото тази стойност е по малка – PI металдетекторът, ще успява да открива дребни сигнали.
Ето и стойностите на закъснението на следните модели:
модел Минимално закъснение (1-ва степен)
Pulse Star II PRO 25 uS (антена 45 см)
Lorenz 5 DeepMax 5 20 uS (антена 45 см)

THRACE TERRA 2

Желателно е металдетекторът да има възможност да работи на колкото е възможно по-ниско начално закъснение. По този начин, няма да убягнат дребните и единични предмети на полето.
3 Стабилност и устойчивост – Сериозен показател , отнасящ се до стабилността на металдетектора по време на работа към външните фактори (промяна на температурата, промяна на захранващото напрежение, реакция след претоваране от силен сигнал ) . Факторът е субективен , но все пак оценим . Дори и на максимална чувствителност – металдетекторът трябва да има стабилност по отношение на звуковият тон , без значение от промяната на околната температура, претоварване от сигнал и други външни фактори.

4 Дълбочина на проникване – Безпорно важен показател за успешната работа на археолога. Обикновенно дълбочината се измера за конкретна антена към стабдартни тестови предмети. Обикновенно това са : монета , парче стомана 10х10 см, бензинова туба 20л, голям предмет – 1х1 метра
В таблицата по долу са дадени резултатите с някоко PI металдетектора. Данните се отнасят за въздушни изпитания с антена 1х1 метра
Pulse Star II Pro Lorenz 5 DeepMaxGold Fish2 PRO
монета 35см. 50см. 40см
10 х 10 см 100 см 145 см 145 см
25 х 25 см 180 см 200 см 190 см
1м х 1м 320 см 360 см 350 см
Поведението на металдетекторът е сходно с световните лидери Pulse Star II PRO и Lorenz 5 DeepMax по отношение на 4-те важни показателя :
– добра реакция към не-магнитни материали (злато и сребро)
– способност за откриване на дребни цели
– стабилност
– дълбочина на проникване
Металдетекторът се предлага стандартно : електронен блок Thrace Terra 2 с вграден акумулатор 12V @ 2,3Ahr, разглобяема антена 1,2х1,2 метра с защитен сак, зарядно устройство 220V
Опционално се предлагат : кръгли антени 45 см – подходящи за претърсване на пресечени терени.
Работата с металдетектора е изключително лесна и удобна. Необходимо е само изберете какъв тип сигнали е ще бъдат дедектирани приоритетно с “DELAY”, и да зададете комфортен звук с “TUNE” и “VOLUME”. За всички останали настройки металдетекторът автоматично , ще се погрижи. Не е небходимо да порменяте настройките дори и при промяна на минерализацията . В процесът на работа детекторът сам определя и компенсира недостатъците на заобикалящата го среда.
Типино приложение на металдетекторът е: разкриване на кабели , намиране на дребни / средни предмети в пластовете 60-150 см, откриване на много големи предмети на дълбочини до 4-6 метра.
Наслука и успех на всички търсачи !



Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.