Промиване на Злато

Улеи за самородно злато и що е това златарски улеи?

Сподели с приятел!

Улей за самородно злато
Улей за самородно злато

Още в древни времена по времето на Траките 8-7-6 п.н.е първите съоражения за колективен добив на злато са така наречените Улей! Първите улей са представлявали обикновенно дърво,от вътре обгорено,одрязано напречно по цялата си дължина на две през средата,загладено и напречно на този улук изсечени канали по цялата дължина. Един е хвърлял речната баластра на улея и други няколко със кофи са промивали материала изливайки водата в него. Следи от такова промиване намерих в Странджа точно преди 2 седмици,случайно обхождайки район със моя колега и приятел Питър от Варна. Дори и в момента в наследство от траките е останал дървения улей като средство за златодобив. В момента по цял свят има много разработки на улей много и различни видове.Има улей от Пласмаса,дърво,неръждавейка,поцинкована ламарина, черна ламарина,плексиглас,експосидни смили…и всичко за което се сетите като материал!
Тук ще разгледам Улея като средство за златодобив погледнато от няколко места!
Какво представлява улея:
1.Промивен шлюз
2.стелки-според материала и калибъра на златинките
2.скара-решетка.
Виждал съм улей по 1,5 метра по 1 метър…широки по 50 см до 80 см……
Абсолютно погрешно е схващането че колкото е по голям улея,толкова повече вади!
Колкото е по голям улея толкова по трудно се носи в труден терен,трудно се улава правилната струя,трудно се коригира,труден е за разтоварване,събира прекалено много излишен шлих,и др .
Правилния размер за шлюз е от ш.20-35 см-до д.40-70 см Височина на борда не повече от 6-7 см. стелките вътре са важен критерий за правилната му експлотация.Спред материала които се подава и вида на стелката. При улей не е задължително слагането на прагове поради 1 причина. Ползва се силата на потока,които неможе да създаде такова налягане за да отмива материала над прага.В повечето случай се получава задръстване на съоражението и при неправилна употреба изхвърляне на 50 % и нагоре от златото промито през него! При начинаещи праговете дори не са за предпочитане. Професионалист няма да срещне затруднение но начинаещ ще го задръсти още на 10 -тата лопата!
Най-добрият (за мен) вариант за изработка на улей е следният!
Широчина-25-30 см
дължина-75-от които 25 се оставят за разстилане на материала,и 55 см полезна,промивна площ.
височина на борд-6 см с външен Г образен подгъв за по голяма стабилност
Стелка за самородно злато Клондайк 1 и Клондайк 2
Скара без прагове,просечена ламарина,или валцована.Аз бих предпочел валцованата поради улавящите своиства на Стелката.
Веднага и обеснявам защо бих предпочел такъв улей.Обикновенно сезона за златодобива е от края на март до края на юни.юни юли август септември а и някои път до октомври няма вода,или водата е малко и трудно ще захранва голям улей.А със такъв улей края на юли съм работил спокоино на вада 15 см широка.Лек е за носене не заема място,и не тежи при дълги преходи от по 0,500-1-2 км
При по голям интерес към темата.Мога да разгледам и “Кюстендилска драга-улей” “Базука” “Руски Улей” “Обикновен дървен улей” “Улей Гърмяща змия” и др.

http://zlatoimeteoriti.bg/wp/2012/12/09/%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B8-%D0%B8-%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B8/

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.