Новини Търсене на меторити

Pallasite Метеорити

Сподели с приятел!

Един от най-редките видове са Pallasites, метеорити, които се състоят от зрелищни и прозрачни кристали от оливин, полу-скъпоценен камък оливин, окачен в матрицата за никел-желязо. Те представляват само около 1% от всички познати метеорити паднали на земята.
Също така, търсачите на метеорити са винаги нащрек за кристали в своите метеорити, защото тези кристали могат да бъдат диаманти. Проучването, публикувано през 2006 г. установи, че тези диаманти са се образували от богат на въглерод космически прах в близост до въглеродни звезди при експлозия на свръхнова преди образуването на Слънчевата система.Тогава диамантите бяха включени в твърди тела, които впоследствие паднаха на земята като метеорити.
Такива диаманти се наричат импактни и са обикновено много дребни! Смята се, че са образувани при падането на метеорита на земята, когато налягането е огромно, температурата – също, тогава съдържащия се въглерод прекристализира и се превръща в диамант.
Поради тази причина такива метеорити със съдържание на диаманти са много ценни и търсени от колекционерите и цената им може да варира във хиляди долара за грам.

Метеоритът Fukang, за който се смята, че е на около 4.5 милиарда години – древен колкото самата Земя, беше открит край китайски град със същото име през 2000 г. Той е вид метеорит с прозрачни минерални кристали от оливин. Вградени в никелова плоча, те се превръщат в най-красивото извънземно парче скала, което човек някога е виждал.
Fukang е намерен от турист, който обядвал на странна скала. Чудейки се от какви минерали е направена, мъжът откъртил част от нея и я изпратил в САЩ, където се потвърдило, че става въпрос за метеорит.
Скалата тежи над хиляда килограма и е толкова красива, че всеки иска парче от нея. От откриването й до днес тя е разсичана на хиляди парчета и продавана по целия свят.
Най-голямото парче, отчупено от метеорита, се намира в Университета на Аризона – то е с тегло от 420 кг. През 2008 г. се очакваше да се продаде за 2 млн. долара на търг в Bonham’s в Ню Йорк, но потенциалните купувачи се спрели на фосили от динозавър.
Според Bonham’s метериоритът се състои от 50% оливин и 50% никел и се смята, че представлява остатък от образуващи се планети. Най-вероятно произхожда от метеорит, създаден по време на формирането на Слънчевата система преди около 4.5 милиарда години.

http://www.imperio.biz/t9756-topic#114802


Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.