Металотърсачи GARRETT Презентации на металотърсачи Пулс-индукторни металотърсачи

Металотърсач GARRETT ATX огря със страшна сила 50-годишния юбилей на GARRETT ELECTRONICS USA

Сподели с приятел!

В памет на Чарълс Гарет
1932-2015

Малко история……
През “далечната” 1964г. на пазара на металотърсачи се появява моделът Hunter на цена от 145$, производство на никому непознатата тогава семейна фирма Garrett, собственост на Чарълс Гарет от САЩ. 50 години по-късно фирмата GARRETT е станала най-разпознаваемата марка за производство на металотърсачи сред широката общественост по света.
Но как се стига до тук?
Интересите на Чарълс Гарет към електрониката започват през 1950г., когато е във флота на САЩ и по-точно в училището на флота по електроника – Корейската война. Този интерес е затвърден в Lamar University в Beaumont -Тексас САЩ, където учи висша електроника от 1955г.
След като работи в Далас Тексас, за Тексас Инструмент/1959г./, като важен член на екипа за космически технологии и през 1962г. в Геотехникъл Корпорация, Гарланд Тексас, като ръководител проект за гео изследвания, Чарълс Гарет, вече е “в играта“ с технологиите за геодезическо изследване в дълбочина на земята /не само Земята, като наша планета, а по принцип повърхностите, защото в космическите проекти той работи по точно тези теми/.
През 1963г. Чарълс Гарет ползва няколко металотърсача за упражняване на хобито си – металдетектинг и решава да подобри това онова и почва в гаража си да работи над нов металотърсач, но за собствени нужди /в момента се сещам за няколко известни производители на металотърсачи, които са почнали точно по този начин, като поне 2-ма от тях са от България/
Така на 01 Април 1964г. Чарълс Гарет основава GARRETT и представя първия си модел – Hunter.
Следва дълъг и успешен път, при който Garrett пускат на пазара революционни модели /1990г. GTA – Graphic Target Analyzing, 1996г. Graphic Target Imaging (GTI) и др./, но успоредно с това фирмата развива много силно продуктите си за сигурност и охрана.
В последните години GARRETT пуснаха доста успешни модели, с което направиха заявка и в най-високия клас.
На 03.04.2015 почина Чарълс Гарет, но легендата продължава своята история и съвсем скоро ще се уверим в това!

Има един период, когато металдетектинга сякаш е на заден план, което в допълнение към факта, че конкурентите пускат много успешни “монетарки“ , води до усещането за известно отстъпление на Гарет от челното място.
Преди няколко години, когато излезе за първи път Garrett AT-Pro, стана ясно, че от Garrett ще се завърнат и темата металотърсач All Terrain, т.е. за ползване на всякакви терени, включително и под вода ще има продължение.
Малко по-късно, когато на пазара излезе AT Gold /вижте статията за AT Gold в настоящия брой/ нещата вече изглеждаха сериозни, но никой не е предполагал, че по случай 50-годишнината на Garrett, ще излезе толкова перфектен и професионален металотърсач, като ATX /практически премиерата на GARRETT ATX при официалния представител на GARRETT в България WWW.GARRETT.BG беше няколко месеца преди официалната за Евпора през м. Октомври 2013г., за което основна заслуга има вице-президента на Garrett г.н Хенри Телез /.
При все това GARRETT ATX, е пулс-индукционен металотърсач и “играе“ в най-високия кас на ръчните металотърсачи, където летвата е доста високо вдигната от Minelab GPX и евентуалния провал ще е “смразяващ“ /а имаше вече подобен случай за пулс-индукционния модел на също известна фирма за производство на металотърсачи/.
В този клас цените са доста високи и очакванията на клиентите големи и шега не бива!
Точно затова първите GARRETT ATX, които получихме бяха за колеги, които са доста на “ти“ с Minelab GPX, защото мнението на точно тези колеги е меродавно. При все това искам да подчертая, че бях уверен, че GARRETT няма да се изложат за 50-тата си годишнина, но …
Защо обаче някой, който има или е имал толкова добра техника като Minelab GPX, ще му трябва нещо ново?
Заради това, че GARRETT ATX e по-лек, може да се работи под вода /солена и сладка/ до 3м., по-удобен /практически можеш сам да работиш с него, без да е нужно да си опасан от батерии и каиши/, има подобрена пулс-индукция за засичане на малки метали, има допълнителна функция за проверка, дали сигнала е “черен“ /която работи само с ДД сонда/ и цената е значително по-ниска от аналозите.
Това са плюсовете на GARRETT ATX, на пръв поглед, защото металотърсачът масово се купува в базовия пакет с 25см.х31см./10”x12”/ DD сонда., която бидейки ДД сонда, търси на дълбочината на двойно по-малка моно, т.е. като 15см. моно /това правило важи за пулс-индукционните металотърсачи по принцип/. При това положение при базовия пакет със сондата 25см.х31см./10”x12”/ DD няма да говорим за дълбочини, а за ниво на дискриминация и възможността да се засичат по-малки метали /най-вече самородно злато/. Точно в тоя клас, Garrett ATX се очакваше да “отнесе“ конкуренцията, защото ATX ползва не само подобрена пулс-индукционна технология, която между другото му позволява да работи и с по-малки батерии, но и защото ATX ползва особена ДД сонда, която е еднакво добра за търсене, както на малки, така и на по-големи метали. Тук Minelab GPX наистина изостава значително. За справка можете да видите много клипове в Youtube на паралелни тестове.
За дълбочина при пулс-индукционните металотърсачи се говори основно при ползване на МОНО сонди.
Тук отзивите се забавиха, защото първите МОНО сонди – Deepseeker® 15” x 20” (38 x 50cm) дойдоха в www.garrett.bg към Март 2014г.
При проведените паралелни тестове от нас и наши клиенти, които очакваха с нетърпение голямата сонда, се показа категорично, че GARRETT ATX, е точно на нивото на конкурентите си по дълбочина, като дори има тенденции да е по-дълбок за по-малките дълбоки сигнали /когато говорим за 50см. моно сонда, тестовите сигнали са с по-голям диаметър от 8-10см./, т.е. колкото металите стават по-големи, толкова GARRETT ATX става дълбок колкото конкурентите си, а за относително по-малките е по-дълбок.
Нека обаче да погледнем и основните му характеристики и контроли:
КОНТРОЛИ НА Garrett АТХ
Включването на металотърсача и жака за слушалките се намира отзад на основния корпус, но останалите контроли се намират на дръжката и достъпът до тях е много лесен и интуитивен /виж снимката по-горе/.
Основна част на концепцията на GARRETT ATX е, че има два вида контроли:

Оновни контроли
Функциите, описани с бял текст, се контролират директно от бутоните.
Вторични контроли
(Функциите с червен текст се контролират, като първо се натисне бутона Shift).
Както виждате, тук няма да влизате в сложни менюта и подменюта, а чрез бутона Shift определяте дали примерно копчетата за контрол на чувствителноста /+ – Sens/ ще станат контрола на нивото на дискриминация /Disc/. Това е сновният принцип на контролите – едни и същи копчета могат да контролират различни опции и така работата с Garrett ATX да е максимално интуитивна и удобна.

Статичен и Динамичен режим на работа
АТХ може да открива метални обекти както в Режим с движение (което изисква сондата или обектът да са в движение), така и в Режим без движение (статично търсене). По подразбиране, режимът, който АТХ използва за търсене, е Режим с движение.
Режимът за търсене с движение /Motion/ е настройката, която е зададена по подразбиране. Тя се предпочита най-често с оглед на факта, че е по-стабилна и тиха, но изисква сондата да бъде в движение, за да открива обекти. Когато е в Режим с движение, АТХ постоянно се самонастройва, за да поддържа аудио ниво в съответствие с необходимото. При високоминерализирани почви, Режимът с движение може също така да спомогне за потискането на нежелани сигнали от почвата. Сигналите от обектите произвеждат аудио звук с ехо ефект (вижте илюстрацията на стр. 9).
Режима за търсене може да се смени, като натиснете бутон SHIFT, след което бутон NON-MOTION или съответно MOTION.
Пет стационарни LED светлини показват, че е избран Режим без движение.

Режимът без движение /Non Motion/ може да осигури допълнителна дълбочина на търсене и позволява на сондата да сканира обекти много бавно, дори и без движение. Режимът без движение се справя по-добре при намирането на дълбоки обекти. Сигналите на обектите не създават аудио ехо, което се чува в Режим с движение.
Режимът без движение може да е по-малко стабилен и по-шумен от Режима с движение, като има вероятност да се налагат по-често пренастройки, за да се премахне отклонението на аудио прага и други промени в околната среда. За разлика от Режима с движение, който автоматично поддържа Прага /Thresh/ настроен към постоянно ниво, по-мощният режим без движение оставя на потребителя пълен контрол върху настройването на Прага. Използването на Режим без движение изисква тренировки и не се препоръчва за начинаещи. Той е подходящ за проверки на определени места и сигнали.

Земен баланс на ATX
GARRETT ATX има ръчен земен баланс и тракинг, т.е. проследяващ земен баланс.
– Ръчен земен баланс
След като натиснете и отпуснете бутона SHIFT, за да имате достъп до Вторичните контроли, се натиска и задържа GND BAL (вж. снимката на предишната страница) и се изчаква двойния аудио сигнал (продължаващ около една секунда), който индикира, че функцията за Земен баланс е включена. При задържан бутон GND BAL се “напомпва”/нагоре-надолу/ сондата няколко пъти към земята /далеко от метални предмети, т.е. на чиста земя/, докато апаратът се грундира и звука от движението изчезне. Това може да отнеме 3-7 секунди в зависимост от почвата.
– Режим Тракинг /проследяване на земята/.
АТХ разполага с четири настройки за Tracking режим на земята: Изключено, Бавно, Средно и Бързо, като Изключено е фабрично зададената стандартна настройка.
Проследяването по нивото на земята може да намали дълбочината на откриване поради бавното проследяване на обект – особено при повтарящи се замахващи движение над целта. Това е характерно за всички металотърсачи, ползващи системата на Тракинг баланс, а именно при повторно минаване със сондата над по-дълбок сигнал, металотръсачът го отстройва като земя и го изгубвате. Поради това Tracking режима на земен баланс трябва да се извършва единствено, когато промяната в минерализацията на почвата изисква редовно пребалансиране на почвата.

Аудио сигнали на ATX

АТХ работи с постоянен аудио сигнал, който реагира пропорционално на силата на сигнала на обекта (пр. едрите / силни сигнали издават силен звук, а малките / слаби сигнали издават слаб звук). Това увеличава възможността да се чуват по-слаби обекти, както и да се преценят по-добре размера, формата и дълбочината на обекта.

Аудио сигнали в Режим с
движение
Като основно правило, слабите проводници, като например малките късове самородни метали, повечето скъпоценности, езичетата от метални кенове безалкохолно, никеловите монети, малките бронзови или ковани монети и др. би следвало да произвеждат висок тон, последван от ехо с нисък тон. Добрите проводници като например големите късове самородни метали, мед и сребърни монети, едри бронзови монети и др. би следвало да произвеждат нисък тон, последван от ехо с висок тон (вж. таблицата на стр. 10). Обект, който е на границата между слаб и добър проводник, може да се колебае многократно между високи и ниски тонове, с което да индикира гранична проводимост. Повечето, но не и всички железа, ще произведат нисък тон, последван от ехо с висок тон, тъй като за PI детектор повечето железа имат свойства на добър проводник.
Аудио сигнали в Режим без движение
Както и при Режим с движение, слабите проводници произвеждат висок тон, а добрите проводници произвеждат нисък ток, но без ехото, което се чува в Режим с движение.
Дискриминация
АТХ може да отхвърля или дискриминира дадени видове / размери обекти и едновременно с това да открива други. АТХ разполага с двадесет и пет (25) нива на дискриминация. Стандартната настройка е нулево разграничение (1 LED светлина) за максимално разкриване на всякакви метали.
IRON CHECK- Проверка за желязо
Уникална възможност за засичане на черните сигнали.
Използвайте тази функция, за да идентифицирате железните обекти по звуково доловим начин. IRON CHECK функционира единствено с DD сонда и не работи с моно сонди. Тази функция работи доста успешно за проверка на по-плитки сигнали, които са всъщност и основния проблем при работа в замърсени терени. Тази функция на GARRETT ATX, го прави уникален в своя клас.

Търсещи Сонди

GARRETT ATX идва окомплектован с търсеща сонда 25см.х31см./10”x12”/ DD, при която работи функцията IRON CHECK.
Предвижда се Detech да представи и други размери DD сонди. За още информация проверете в www.SHOP.imperio.bg.

15” х 20” (38 х 50 см) моно сонда за търсене Deepseeker
Използвайте за разкриване на по-едри и по-дълбоко закопани обекти. Намалява реакцията, получена от дребни отломки. Включена е сондата за търсене и приспособлението за монтиране към дръжката.

8” (20см) моно сонда за търсене
Отлична чувствителност към малки обекти. Подобрена маневреност при силнообрасли и тесни местности. Лека за пренос и работа. Включена е сондата за търсене и приспособлението за монтиране към дръжката.

РАБОТА С GARRETT ATX
След включване на Garrett ATX е добре да включим функцията за честотно сканиране на средата на работа, чрез натискане на копчето Freq Scan /натискане веднъж/, за да се избере онази точна честота на работа на апарата, при която ще се намалят смущенията до минимум. Това може да отнеме известно време, но е добре да се направи.
На следващия етап трябва да сте наясно кой режим на търсене ще ползвате: Статичен или Динамичен. Ако проверявате конкретно определено място ще постигнете максимална дълбочина на Статичен /No-Motion/ режим. Ако сте на общо търсене ще е по-подходящ Динамичен Режим /Motion/ .
Настройте подходящата стойност на Sens и Thresh и направете настройката на земния баланс. Ако искате по-дълбоко търсене, направете ръчен баланс, ако сте на динамични и променящи се почви пуснете Rracking.
Определете желаното ниво на дискриминация.
При търсене ако ползвате DD сонда, при засичане на сигнал проверете с бутона IRON CHECK, дали не е черен сигнал.
Заключение: GARRETT ATX е най-добрата изненада на GARRETT по случай 50 годишнината на легендарната компания. Той е и най-добрият пулс-индукционен металотърсач с максимално възможната способност за дискриминация за пулс-индукционната технология. С базовата 25см.х31см./10”x12”/ DD GARRETT ATX засича значително по-малки метали от конкурентите си и е най-подходящия пулс-индукционен металотърсач за търсене на самородно злато.
С моно сондата Deepseeker® 15” x 20” (38 x 50cm) GARRETT ATX е дълбок колкото пулс-индукционна рамка, а за по-малките метали е доста по-чувствителен от конкурентите си.
Добавяйки функцията IRON CHECK и факта, че е подводен до 3м. и може да работи в солена вода извода е категоричен:

ТОВА Е ВАШИЯТ ДЪЛБОЧИНЕН ПУЛС-ИНДУКЦИОНЕН МЕТАЛОТЪРСАЧ, КОЙТО Е С ГАРАНТИРАН ПРОИЗХОД ПРИ ОФИЦИАЛНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА GARRETT ЗА БЪЛГАРИЯ
WWW.GARRETT.BG

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.