Пинпойнтер Mi-6 на XP е подводен да 6 метра
XP Металотърсачи Новини

Пинпойнтер на XP MI-6 и малко история на пинпойнтерите

Сподели с приятел!

Пинпойнтер Mi-6 на XP
Пинпойнтер Mi-6 на XP

През последните години почти всички производители на металотърсачи започнаха силна конкуренция в пускането на нови модели металотърсачи пинпойнтери, които вече не се възприемат като някаква екстра, а като необходимост за търсача. Един пинпойнтер може да увеличи ефективността на работата на търсача многократно. Подобряването на ефективността става в две направления:

– едното е скорост на изкопаване на намереното

– второто е предпазване от унищожаване или увреждане на намереното по време на изкопаването, защото с пинпойнтера може точно да локализирате къде е предмета

Едни от първите пинпойнтери бяха пуснати от Whites и  Fisher преди доста години. Тогава ползването на пинпойнтера беше екзотика дори и в западните държави, а търсачите изравяха сигналите, които бяха засекли с ръце. Странното е, че по това време и китайците пуснаха собствен пинпойнтер известен на пазара с името шерлок. След това ги последваха от Garrett като въведоха и нова по-здрава конструкция. За учудване на Драгия читател от Makro и свързаната с нея компания Nokta пуснаха първия подводен пинпойнтер, който да се използва на сушата но и до един метър под вода. Преди 2 години Garrett  пуснаха и легендарния си вече пинпойнтер AT Pro-pointer, който може да се потапя до три метра под вода. След като началото на съревнованието за дълбочина на потапяне беше сложено  от Deteknix пуснаха 2 евтини и  уникално качествени пинпойнтери Deteknix Wader, които може да се потапят до 3 метра а в същото време и пуснаха пинпойнтер Deteknix Diver, който може да се ползва до 30 метра под водата. Deteknix сложиха и стандарта че пинпойнтера трябва да бъде и подводен фенер, тоест трябва да има опции за контролиране на лед светлината.

До този момент XP не бяха пуснали свой пинпойнтер и очакванията на всички, че ако това се случи той трябва да бъде най-добрия и задължаваха XP да направят всичко възможно е това да е пинпойнтер номер 1.

В края на 2016 година от XP пуснаха новината, че подготвят пинпойнтер, който да бъде най дълбокия пинпойнтер и в същото време да може да се потапя до 6 метра под водата. От XP заявиха че този пинпойнтер ще може да се свързва безжично с мобилни апликации, както и с дистанционното управление на XP Deus и безжичните слушалки на XP WS4 и WS5.

Пинпойнтер Mi-6 на XP е подводен да 6 метра
Пинпойнтер Mi-6 на XP е подводен да 6 метра

В началото на Март 2017 най-сетне XP вече обявиха и пускането на първия си пинпойнтер с името MI-6. Още с първите тестове този продукт се оформя да бъде флагман и да бъде най-доброто, което е правено при пинпойнтерите, както това се случи при конвенционалните ВЛФ металотърсачи, с XP Deus.

Основната концепция на този пинпойнтер е, че той може да бъде използван самостоятелно или в комбинация с дистанционното управление на XP Deus или безжичните слушалки WS4 и WS5 в този смисъл пинпойнтера MI-6 има различни способности и характеристики и възможности. Както и дистанционното, и безжичните слушалки на  XP DEUS, новия пинпойнтер XP Mi-6 има вградена литиево-полимерна батерия, която може да му осигури работа, когато е в самостоятелен на режим до 30 часа, а когато е сдвоен с дистанционното на XP DEUS до 90 часа. Поради това, че батерията е литиево-полимерна се препоръчва и XP Mi-6 да бъде използван на не по-ниска температура от минус 5 градуса по целзий.

XP Mi-6 е предвидено да работи на 12 khz и да може да се потапя до 6 метра под водата. Трябва да зависимост от настройките които ползвате може да бъде използван за търсене и на най-фините парченца метал може да променяте звуковият сигнал в който издава да включват и изключват е лед светлината и звука и вибрацията. Има опция за издаване на звук ако бъде изгубен ако бъде с двоен с дистанционното може да бъде намерен дори и след като е изключен.
Характеристики на XP MI-6 при самостоятелно използване:

Вижте това видео за самостоятелното ползване на пинпойнтера Mi-6:


Всеки може да използва пинпойнтер XP Mi-6 самостоятелно и без да има дистанционно на XP Deus. В този режим на работа производителят е предвидил 6 програми, които може да ги зададете в зависимост от начина на натискането на единственото копче за контрол. Това копче в същност е копчето, с което той се включва и се изключва, но ако след включването го задържим в продължение на 5 секунди след като се чуе кратък звуков сигнал ще можете да натиснете копчето толкова пъти, колкото е номера на желаната от вас програма. Както казахме по-горе програмите за самостоятелно ползване са 6:

– от първа до трета програма имате включена вибрация и звук но единствено увеличавате чувствителността на търсене от ниска към средна и към най-висока чувствителност на търсене

– от четвърта до шеста увеличават се също чувствителността от ниска през средна към висока, но при изключен звук и включена вибрация

–  ако натиснете 7 пъти копчето тогава ще минете в режим на работа с дистанционното за което ще стане дума след малко.

Или казаното по-горе изглежда така:

– 1 ва програма: вибрация-Да, звук-Да, чувствителност -ниска

– 2 ва програма: вибрация-Да, звук-Да, чувствителност -средна
– 3 ва програма: вибрация-Да, звук-Да, чувствителност -висока
– 4 ва програма: вибрация-Да, звук-Не, чувствителност -ниска
– 5 ва програма: вибрация-Да, звук-Не, чувствителност -средна
– 6 ва програма: вибрация-Да, звук-Не, чувствителност -висока
– 7 ва програма: режим за свързване с дистанционното XP Deus в случаи, че пинпойнтер а предварително е с двоен с него
При самостоятелно ползване на MI-6 производителят е предвидил да имате възможност да променяте и:

– звука на пинпойнтера Beep и Pitch

– да включват или изключват е лед лампата

– включват и изключват е вибрацията

Това става по следният начин: трябва да обърнем внимание, че тези настройки стават когато MI-6 е в изходно изключено положение, тогава задържате копчето в продължение на 3 секунди след като чуете звуков сигнал освобождавате копчето и го натискате веднъж ако искате да промените звука, два пъти ако искате да включите или изключите лед лампата и три пъти ако искате да включите или изключите вибрацията. Трябва да се обърне внимание че тези настройки стават при натискане на копчето, но отново подчертавам е при изходно изключено състояние на пинк пантер а не както горе когато при включено положение се натискаше копчето с цел да се влезе в режим на избиране на отделните 7 програми.

Трябва да се отбележи че пинпойнтер Mi-6 става още по-дълбоко, когато е сдвоен с дистанционното на XP Deus. Възможностите за настройката, които дават дистанционното на XP Deus правят пинпойнтера по-дълбок  при засичане както на големи така и на малки метали каквито са и парченца самородно злато под 0.1 грам. За да се ползва пинпойнтера Mi-6 с дистанционното на XP Deus трябва да бъде инсталиран софтуер 4, след което се пристъпва към процедурата за първоначално сдвояване за да го разпознае дистанционното по сериен номер, а след това за да започна да работи през дистанционното трябва да се включва на 7ма програма. Ако се работи на другите програми от първа до 6 той е самостоятелен металдетектор независимо от дистанционното.

Сдвояване с XP Deus v4 -дистанционното:

Първоначалното сдвояване на Mi-6 с дистанционното на XP Deus става като се изключи MI-6, след което включва се дистанционното, отива се в меню опции, подменю Pinpointer, след което на дисплея на дистанционното се изписва, че очаква да бъде включен пинпойнтера от изключено състояние, като се задържи копчето в продължение на осем секунди. При това стартиране и задържане на копчето изчаквате да издаде един сигнал и чак след това докато стигне до осмата секунда дистанционното ще успее да го разпознае по сериен номер. Важно е да се обърне внимание, че не от включено състояние трябва да бъде натиснато копчето в продължение на 8 секунди,. а от изключено състояние. След това вече дистанционното показва серийния номер и оттук насетне, ако искаме Mi-6 да работи през дистанционното просто трябва да включим 7-ма програма. След като изключим Pinpointera, дистанционното ще продължи да си работи по начина, по който е работил преди през сондата.
Характеристики на XP MI-6 при използване с дистанционното на XP Deus: 

След като веднъж Mi-6 е разпознат или по-точно инсталиран от дистанционното на XP deus в случай на нужда може да прехвърлим отчитането  на  дисплея и високоговорителя на дистанционното, като включим пинпойтера на седма програма. Тогава на дистанционното се появява меню, в което има настройки свързани с:

– чувствителността 50 степени

– аудио тоновете с които пинпойнтер Mi-6 засича

– показва нивото на батерията

– промяна на височината на звука на засичане

Най-важното нещо при този начин на работа,е че се увеличава дълбочина на пинпойнтера.

Вижте това видео относно сдвояването и настройките през XP Deus:

При този режим на работа може да се увеличи времето днес ползване на пинпойнтера до 90 часа в зависимост от конкретните условия.

Паралелните тестове на пинпойнтера Xp Mi-6 показват, че е най-дълбокия многофункционален и технологичен, в същото време и подводен металотърсач тип пинпойнтер, който някога е произвеждан. В този смисъл очакванията на търсачите бяха изпълнени, както винаги се е случва с продуктите на XP.

Актуална информация за продуктите на XP може да намерите при единствения официалния представител и сервиз за България www.mdetectors.bg и съответно www.xpmetaldetectors.bg

ПОРЪЧАЙТЕ ТУК ПИНПОЙНТЕР XP MI-6 от официалния представител

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.