Част 1: Безжичен металотърсач XP Deus - общо представяне 1/12
XP Металотърсачи

Част 1: Безжичен металотърсач XP Deus – общо представяне 1/12

Сподели с приятел!

XP DEUS е върховият модел на френската марка за металотърсачи XP. Deus e наистина уникален по рода си в няколко насоки:

XP Deus металотърсач
XP Deus металотърсач

Той е безжичен. Тоест няма кабели от сондата към основния пулт за управление, както и няма кабели от пултa до слушалките.

Има безплатен ъпдейт на софтуера: периодично излиза нов софтуер от производителя, който всеки сам може да си инсталира на уреда. Със всеки по-нов софтуер се стараят уредът да е по-чувствителен, по-дълбок, по-устойчив, да се грундира и да работи по-добре на силно минерализирани терени. Тоест XP продължават да поддържат и усъвършенстват XP Deus платформата, правейки го много добър уред за всякакъв вид търсене.

Друго нещо е това, че той тежи едва около 800 – 900 гр. (зависи с коя от сондите е окомплектован).

Стикът му е ергономичен и е едва петдесет и нещо сантиметра дължина в събрано положение, като е много удобен за сгъване и пътуване с него в малка раница или сак.

Той може да работи на една от няколко честоти, в зависимост от сондата, с която е свързан безжично.

Последните най-нови 3 сонди (X35 сонди) (22.5см. ; 28см. ; 33см. x 28см.) имат 35 честоти на работа и може да се избере една от тях за търсене:

XP Deus X35 сонди
XP Deus X35 сонди

Има също така две високочестотни сонди (24см. x 13см. ; 22.5см. ), които са изключително подходящи за търсене на самородно злато, по-слабо проводими цветни метали и тънки и дребни бижута. Тези високочестотни сонди са подходящи за търсене и в много минерализирани, орудени терени, както и в терени, осеяни с железни предмети и замърсявания:

9.5" на 5" бяла високочестотна елиптична сонда
9.5″ на 5″ бяла високочестотна елиптична сонда
9" бяла високочестотна сонда
9″ бяла високочестотна сонда

Към момента сондите, които са в продажба са пет на брой: двете високочестотни и новите три x35 сонди. Всичките пет Деус антени са водоустойчиви. С тях може да се търси и под водата.

Какво включва окомплектацията: Комплектът на XP Deus може да е с всяка една сонда, според вида, начина и целта на търсене на всеки индивидуално и според изискванията му.

Комплектът може да включва: една сонда, един пулт (дистанционно), едни слушалки и един стик (пълен комплект). Може също така да е Lite версията на модела, тоест да е само със сонда, слушалки (WS4 или WS5 и двете са с LCD екранчета) и стик. В кутията има: сонда по избор, пулт (Lite версията е без пулт), слушалки, които също управляват уреда, замествайки пулта (може да е комплект без слушалки), ергономичен и лек стик, зарядно устройство, кабел, който е за зареждане с три изхода Mini USB, единичен кабел Mini USB, който е за обновяване на софтуера през компютъра, щипка за зареждане на сондата, калъфче за носене на пулта на колана, също така протектор, който е за екранчето на пулта и упътване на български език. Пултът може да се закачи на самия стик или на колана или да е в джоба при търсене.

Слушалките WS4 с екранче са по-малки, леки и са зад ушите. Имат малко модулче, което може да се махне и да се носи на ръката с допълнителен аксесоар – гривна като към него може да се свържат допълнителни слушалки с кабел. Големите слушалки WS5 с екранче обхващат целите уши и са малко по-тежки. Препоръчвам работата със слушалки, тъй като по този начин може да се чуят дори и най-тихите, едвам доловими слаби сигнали на дребни предмети, както и на предмети в дълбочина, които едвам се чуват и ако сме само със звука от пулта може някой път да не се обърне внимание на този прекалено тих сигнал.

В момента при най-новата версия на XP Deus 5.2 като включим пулта в началото пита дали да има звук от пулта или да няма. Ако сте със слушалки не е задължително да има звук от самия пулт, но ако не сте взели комплект със слушалки трябва да е включен звукът от пулта за да чуваме, когато засечем сигнал.

Деус има три екрана на търсене, от които можем да избираме. За всяка програма може да е различен основен екран. Те се сменят от менюто OPTION и за тях ще стане дума в следваща статия и видео. На екраните основно се показват ID на метала (цифрите за проводимостта на засечения сигнал), както и показанията за земята: колко е нейната фаза реално, както и екранче-показател за каква е нашата настройка за земята. Когато сондата е във въздуха или когато под нея няма достатъчно тежка земя (минерализация), моментното показание на земята ще показва две чертички  Това значи, че сондата е или във въздуха или под нея има много лека почва, която уредът не може да отчете.

С плюс и минус бутоните от пулта сменяме програмите на търсене. Имаме 10 заводски и 8 потребителски като в екран на търсене сменяме с плюс и минус тези програми.

Най-отдолу последният бутон от пулта е бутонът pinpoint. Когато се натисне еднократно, е за по-точно локализиране на предмета в земята. Същият бутон се натиска продължително за няколко секунди и вече влизаме в настройка за чувствителността на вектографа, XY екрана (zoom функция). Колкото по-висока е настройката, толкова по-чувствителен е XY екрана при засичен сигнал. Стойности от четири или пет са добри, но все пак всеки сам трябва да намери правилната настройка за себе си.

Деус металотърсачът е много ергономичен, лек, удобен, позволява работа цял ден от сутрин до вечер без въобще да натоварва и да изморява ръката или рамото. Той е професионален металотърсач с много опции, екстри и възможности за търсене на всякакви терени с него. Към него може да се свърже безжично и отделен металотърсач-пинпойнтер XP MI-6. XP Deus е иновативен уред, който може да работи на няколко честоти като на ниските честоти (4khz) черните три сонди имат функцията BOOST, която е за увеличаване на дълбочината.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно общото представяне на безжичния металотърсач XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.