Част 6: Тонове на металите на XP Deus 6/12
XP Металотърсачи

Част 6: Тонове на металите на XP Deus 6/12

Сподели с приятел!

Звуците на XP Deus се сменят от експертното подменю на меню дискриминация (DISC). Tоест като сме на DISC меню с горния ляв бутон натискаме EXPERT. Така влизаме в експертното подменю, в което намираме тоновете. Може да избираме от: 2 тона; 3 тона; 4 тона 5 тона; FULL TONES (всички тонове; това значи, че всяка метална цел има собствен звук, според проводимостта (Target ID). Започващи от ниски тонове, боботещи за черните сигнали, докато стигнем до най-високо проводимите като сребро, които са с най високи показания около ID 90-99, което би дало най-висок тон); PITCH може да има два тона като може да се настройва височината на тона за цветните сигнали. Доста често колеги избират PITCH за търсене на самородно злато в реките.

Да започнем от 2 тона: Има един дебел, боботещ, нисък тон на желязото и без значение от проводимостта – цветния сигнал (над числото на дискриминация) ще го дава с втори висок звук. И двата звука могат да се настройват по височина. Операторът може сам да избере дали да чува първия звук, който е на желязото, използвайки менюто IRON VOL (0 без звук за желязото, 5 силен звук на желязото).

3 тона: Има един дебел, боботещ, нисък тон на желязото, след това втори среден по височина тон за среднопроводимите цели и трети висок тон за високопроводимите цели. И трите звука могат да се настройват по височина. Операторът може сам да избере дали да чува първия звук, който е на желязото, използвайки менюто IRON VOL (0 без звук за желязото, 5 силен звук на желязото).

4 тона: Има един дебел, боботещ, нисък тон на желязото, след това три тона за всичко над числото на дискриминацията. И четирите звука могат да се настройват по височина. Операторът може сам да избере дали да чува първия звук, който е на желязото, използвайки менюто IRON VOL (0 без звук за желязото, 5 силен звук на желязото).

5 тона: Има един дебел, боботещ, нисък тон на желязото, след това четири тона за всичко над числото на дискриминацията. И петте звука могат да се настройват по височина. Операторът може сам да избере дали да чува първия звук, който е на желязото, използвайки менюто IRON VOL (0 без звук за желязото, 5 силен звук на желязото).

FULL TONES (всички тонове): всяка засечена цел получава различен тон според проводимостта си (Target ID). Колкото по-високопроводима е целта, толкова по-висок е звукът. Тук няма звук на желязото. Всичко под числото на дискриминацията не се чува. При FULL TONES без дискриминация (зададена на минус 6.4) уредът е максимално “отворен” и много дълбок.

PITCH: тук може да има 2 тона – нисък за всичко, което е под числото на дискриминацията и висок pitch тон, който се настройва по височина за всичко над числото на дискриминацията. Може да се настрои от 150 до 603 херца. Операторът може сам да избере дали да чува първия звук, който е на желязото, използвайки менюто IRON VOL (0 без звук за желязото, 5 силен звук на желязото). PITCH тонът е отчетлив, рязък и бърз звук.

Деус ни дава много възможности. При тоновете ни позволява дори да променяме всеки един тон като височина на звука, както и от колко Target ID (проводимост) да започва този тон. Като сме в настройката на тона, влизаме в експертното подменю (EXPERT) и настройваме височината в килохерци на всеки един тон (от 150 до 900kHz), както и от къде до къде по скалата на проводимост да се чува този тон. Когато дискриминацията (DISC) е настроена да речем 7.0, ниският звук ще е за всички черни цели до 7.0. Тук може да се чува звук на желязото или не (IRON VOL). От 7.0 нагоре ще са цветните метали.

Тези настройки, разбира се, са според предпочитанията на използващия уреда. Аз доста често използвам GOLDFIELD (програма 10), FULL TONES и PITCH.

Това бяха тоновете, които имат програмите от 1 до 9 на XP Deus. Програма 10, обаче, e малко по-различна програма. Тя е All Metal програма. Тук има само един тон и трешолд (праг). Ако искаме да имаме дискриминация трябва да използваме DISC IAR настройката. Тази програма се използва за силно орудени, минерализирани участъци, както и за търсене на самородно злато.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно тоновете на металите на металотърсач XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.