Nokta Makro Pulse Dive 2 in 1 пинпойнтер
Металотърсачи Makro Металотърсачи Nokta

Ръководство за ползване на Nokta/Makro Pulse Dive

Сподели с приятел!

Нокта/Макро пуснаха на пазара единствения по рода си подводен скуба детектор и пинпойнтер 2 в 1. Пулс индукционна технология, която спомага за нормалната работа в най-тежките минерализирани терени и вътре в солената вода. Nokta Makro Pulse Dive е водоустойчив до 60 метра под водата и уникалното е, че е със сменяеми намотки (приставки). Едната е като на стандартен пинпойнтер предимно за ползване на сушата като верен помощник за бързо локализиране на сигналите или във водата около скали и цепнатини. Другата намотка е кръгла за по-дълбоко и обширно търсене главно за гмуркане под водата, но също така и на сушата около зидове, камъни и мазета. Pulse Dive има доста опции и екстри:
  • Той има вграден безжичен модул за връзка със зелените безжични слушалки на Нокта/Макро (които се свързват и с Anfibio и са със зелено на тях).
  • Има подводен режим за дълбоко гмуркане. Когато е активиран този режим, бутоните на уреда не работят, за да не може голямото налягане на водата в дълбочина да не притисне някой от трите бутона на работа.
  • Pulse Dive има в комплекта протектори и за двата накрайника (намотки), както и две капачки (за търсене на сушата и за търсене във водата).
  • Има опцията ретуниране (re-tune). Тази екстра се ползва за стесняване на засечения сигнал. Тя е полезна при много минерализирана почва, когато уредът е нестабилен и издава паразитни сигнали. Тогава само еднократно се натиска бутонът за включване и изключване (без да се задържа) и уредът се ретунира. Това ретуниране е полезно и при използване вътре в солена вода, ако уредът издава звук и/или вибрация без да има метален обект наблизо. Пинпойнтерът може да се включи за работа и допрян до минерализираната почва или керамика или вътре в солената водата като по този начин се ретунира автоматично сам според условията, в които е включен.
  • Уредът има аларма, когато е включен и не се работи с него издава звук след 5 минути. Ако е изгубен по този начин може да се открие.
  • Изместване на честотите на работа за да не пречи при съвместна работа с друг металотърсач.
  • Pulse Dive има вградена литиева батерия, която се зарежда с включеното USB кабелче и по този начин се пестят пари от закупуването на допълнителни батерии.

 

Преди работа: на уреда и на намотките има червени стрелки. Тези стрелки се насочват една срещу друга и се завърта намотката по часовниковата страна (на дясно). Слагането на желания накрайник трябва да се прави задължително на сухо. Тоест не вътре във водата. За използване на уредът във вода задължително трябва да се сложи капачката, която е пригодена за подводно търсене, а именно цялата капачка, която няма оребрение от задната й страна! Тя е плътната без цепнатини по нея.

Pulse Dive има три основни бутонa, с които се правят програмите и настройките:

Бутони за управление на Pulse Dive
Бутони за управление на Pulse Dive

Ø  Най-горният бутон е за включване и изключване, както и при еднократно натискане при включен уред е за бързо ретуниране (стесняване на сигнала). Като се включи Pulse Dive може да се види колко е заряда на вградената батерия според бързото светване на зелената и червената LED светлина. Ако светнат и двете едновременно, значи уредът е зареден и батерията е със заряд над средата. Ако светне само зелената LED светлина, значи зарядът на батерията е около средата. Ако светне само червената, значи уредът е с нисък заряд и трябва да се включи да се зареди като се развие отдолу капачката и посредством USB кабелчето от комплекта се зареди. Това е индикацията при всяко пускане на уреда за настоящия заряд на вградената батерия. Индикацията след това при вече включен уред с кабелчето за зареждане е: светеща червена светлина означава, че уредът все още е в процес на зареждане; светеща червена и зелена светлина едновременно означава, че уредът е зареден на 100% и може да се изключи от кабелчето.

Ø  Средният бутон F е за програмите на работа. При включен уред еднократно бързо се натиска този бутон и може да се избере при засичане на метален предмет да индикира със: само Вибрация, само Звук, Вибрация и Звук едновременно според предпочитанията на оператора.

Ø  Най-долният бутон А е за пускане и спиране на LED фенерчето, което ще свети постоянно, без значение дали има засечен обект или не. То осветява добре напред към намотката и помага при нощно търсене или в мътна и дълбока вода. LED фенерчето се пуска и спира като при включен уред се натисне еднократно бързо бутонът А. При натискане на същия бутон продължително обаче, вече включваме и изключваме червената LED светлина, която индикира засечен метален предмет. Тя е особено полезна за търсене под водата като допълнителна визуализация за засечен предмет.

Това до тук бяха функциите на бутоните, натиснати за кратко или натиснати продължително. Следват функциите, които са при натискане на 2 бутона едновременно: Когато искаме да увеличим чувствителността на уреда, при включен уред се натиска продължително средния бутон F и еднократно натискаме и пускаме бутон А за да се увели чувствителността според това колко пъти извибрира или се чува звука или и двете (според програмата, на която сме) (един път – първа степен на чувсвтителност; два пъти – втора степен на чувсвтителност и така нататък). Pulse Dive има 5 степени на чувствителност, като последната, най-силна степен е индикирана с продължително извибриране или се чува звукът или и двете (според програмата, на която сме) продължително – максимум чувствителност.   Подводен режим: този режим се активира при включен уред като се обърне хоризонтално уредът LED диодите да са надолу към земята. След това натискаме едновременно за 2 секунди бутон А и бутон F (извибрира продължително или се чува звука продължително или и двете (според програмата, на която сме)). Обръщаме уредът с LED диодите нагоре и сега вече е активиран подводният режим. Никой от трите бутони не работи за да се предотврати притискане от налягането на водата в дълбочина. Ако се обърне отново надолу с LED диодите влиза в режим на изчакване и не засича метални предмети. Този режим се изключва по същия начин, по който се включва – натискат се продължително бутон А и бутон F, докато уредът е хоризонтално с насочени надолу LED диоди.   Nokta/Makro Pulse Dive може да се свърже с безжични слушалки (зелените безжични слушалки, които работят с Anfibio) и може да се чува звука от засечения обект в слушалките. Как се влиза в този режим: уредът се включва като преди това се натисне и задържи бутонът F. Зелената LED светлина ще мига през определен интервал за да индикира, че безжичният модул е включен. Слушалките трябва също след това да влязат в режим на сдвояване. За да се изключи трябва при включен уред да се натисне бутонът F, докато се натисне и задържи бутонът за изключване на уреда. Pulse Dive има изместване на честотите на работа за да не пречи на други уреди около него. Това се прави като при пуснат уред се натисне и задържи продължително бутонът F и след това еднократно бързо се натиска и пуска бутонът за включване и изключване на уреда. При всяко натискане се измества с една стъпка и операторът трябва да спре да натиска, когато другият уред спре да се смущава. Има общо 40 измествания от основната честота, съответстващи на 40 натискания на бутона за включване и изключване , докато бутонът F е постоянно натиснат. Смяната на на сондите (накрайниците) трябва да става задължително на сухо. Когато влизаме във вода с уреда или го мием под чешма трябва задължително да е със стегната една от двете приставки. Това бяха основните програми, фукнции и екстри, които има подводният металдетектор/пинпойнтер 2 в 1 Nokta/Makro Pulse Dive. Ето видео ръководството за използване на Nokta/Makro Pulse Dive 2 в 1:
SPVS ви желае успех в търсенето.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.