Част 8: Дълбочина на XP Deus – настройки на Чувствителност; TX Power и Честоти на работа 8/12
XP Металотърсачи

Част 8: Дълбочина на XP Deus – настройки на Чувствителност, TX Power и Честоти на работа 8/12

Сподели с приятел!

Как увеличаваме дълбочината на XP Deus?

Деус има настройка SENS (натиска се горният бутон по средата – MENU, докато се стигне до SENS) това е реално чувствителността на уреда. Kолко дълбок и чувствителен да е той за всички цели на засичане.

Повечето заводски програми (от първа до девета) са зададени фабрично на чувствителност 90 (от максимум 99). Те са избрали чувствителност 90 за да няма паразитни сигнали и смущения металотърсачът. Така ще е доста спокоен и стабилен, но все пак зависи от околната среда и терена. Ако сме в много замърсен участък или оруден или в солената вода или в участък с много електромагнитни смущения уредът ще е нервен, с паразитни сигнали и тогава няма да можем да увеличим много чувствителността, защото ще е трудна работата с него.

Ако искаме да има повече дълбочина и теренът го позволява, може да вдигаме чувствителността постепенно, докато уредът стане неспокоен при търсене и да върнем една единица надолу.

Настройката TX POWER. Представлява излъчващ ток от намотката. Докато сме в менюто SENS (чувствителност) натискаме горния ляв бутон EXPERT. Така влизаме е експертното подменю на чувствителността, което е TX POWER. Белите сонди нямат тази настройка.

TX POWER добавя допълнителна дълбочина на уреда. В горски терени или при лека почва може да се използват високи стойности от 2 или 3. При много замърсено, където цветните сигнали могат да са замаскирани от черни, както и при много минерализирана, орудена почва или на плажа се препоръчват ниски стойности на TX POWER (1).

TX POWER настроен на 3 ще добави няколко сантиметра повече дълбочина на засичане, сравнено с настройка от 1. Трябва обаче да се знае, че високите стойности карат батерията на сондата да се изтощава по-бързо заради по-големия ток, който сондата излъчва.

Това са двете настройки, които реално дават дълбочина на уреда, наред с ниските стойности на настройките за REACTIVITY и SILENCER, за които говорихме в по-предна тема.

Също такава настройка е FREQUENCY. Тя представлява честотата на работа на уреда. При Деус сондите има избор на честота на работа. Основните честоти на бялата високочестотна сонда са: 13kHz, 28kHz и 54kHz; на бялата елипса са: 13kHz, 28kHz и 74kHz; на новите три черни сонди са 4kHz, 7kHz, 11kHz, 17kHz и 25kHz. Последните три нови X35 сонди на Деус имат избор да работят на една от 35 честоти на работа, посредством 7 измествания от основните 5 честоти. Правилото е – колкото по-ниска е честотата в килохерци (kHz), толкова по-добре ще се засичат по-големите цели в дълбочина в земята, както и за търсене на сребро. При малки парченца самородно злато или нископроводими цели високите килохерци дават по-добри резултати.

При 4kHz имаме екстрата TX POWER вече да не се избира от 1 или 2 или 3, а да е NORMAL или BOOST. BOOST дава дори допълнителна дълбочина на уреда за дълбочинно търсене. Настройка от 4kHz, заедно с TX POWER > BOOST е удачна за търсене на по-големи предмети в дълбочина. 28kHz е много подходяща честота на работа, ако търсим самородно злато или слабопроводими цели (с ниски стойности на Target ID). Килохерците на работа на металотърсача е редно да се настройват според целите, които търсим. 12kHz е една средна настройка за общо търсене.

Трябва да се внимава с използването на прекалено висока чувствителност (SENS). При много смущения и паразитни сигнали може да не се обърне внимание на малките или много дълбоките сигнали, тъй като уредът постоянно ще издава паразитни звуци и може измежду тях да не се забележи истински цветен тих и кратък сигнал.

Настройката на менюто SENS върви ръка за ръка с експертното подменю TX POWER. Разумното ползване на чувствителност и TX Power е предпоставка за намирането на повече сигнали.

Пак да изброим основните настройки, които влияят на дълбочината на уреда: SENS, TX POWER, REACTIVITY, SILENCER, FREQUENCY.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно настройките за дълбочина на металотърсач XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.