Част 9: Баланс на земята на XP Deus 9/12
XP Металотърсачи

Част 9: Баланс на земята на XP Deus 9/12

Сподели с приятел!

Без баланс на земята (грунд баланс, отстройване на земята) металдетекторът ще засича земята под краката ви като сигнал. Балансирането на земята е форма на отхвърляне на земята, докато в същото време уредът запазва възможността да засича черни и цветни сигнали.

Типичните условия на почвата са или проводима почва или магнетична, понякога комбинация от двете. Дълги години естествени и изкуствени торове и почвата се превръща в съвкупност от минерали, които се различават от обект до обект. Друг пример са черните пясъци, солените води и високата концентрация на други минерали във водата, които изискват различен тип настройки. Всичко това е трудна задача за металдетекторите – понякога е невъзможно да се получи точен баланс на земята, така че тогава компромисът е единственото решение. Заради това XP Deus предлага и заводски зададена настройка на земята, за да не се грижите за сложни настройки.

Операторът не винаги е нужно да изпълнява тази процедура по настройка на земята, защото XP се е погрижил софтуерно до голяма степен и фабрично зададената настройка е адекватна за 99% от търсенето на сушата. Операторът може да настрои земята, ако иска да промени характеристиките на машината заради промяна на околната среда или за да открие специфични сигнали. Въпреки това той трябва да има предвид, че може да има негативни последствия, ако земята е зададена неправилно. Преследването и задаването на номерата на земята, които се показват на екрана може да бъде голяма грешка.

Силният сигнал (отзвук) от почвата се индикира чрез висок стълб в дясната част на екрана на дистанционното (когато сме дали подковата като тип на началния екран) – на стълбчето в дясно може да се разчита за степента на минерализация. Нисък стълб на минерализацията показва слаб отзвук (слаб земен сигнал, тоест по-лека почва).

Деус разполага със следните начини за баланс на земята:

  • Ръчен баланс (сами настройвате числото на земята с плюс и минус бутоните)
  • Напомпване (тук трябва да се движи сондата нагоре-надолу над чист участък и уредът ще зададе число на земята)
  • Плаж (за работа на плаж, където има соли)
  • Автоматично проследяване на земята (уредът проследява земята и сам се балансира според почвата)

Чувствителност на земята (Ground Sensitivity)

От версия 4.1 и всички по-нови версии имат нова екстра – чувствителност на земята (GROUND SENS). Тя позволява на оператора да настрои колко силен трябва да е сигналът на самата почва преди:

а) показанието на екрана за земята да покаже число (ако е слаб отзвукът се показват две черти – –)

б) Деус да започне да следи земята (при зададено автоматично проследяване на земята). Например ниски цифри на GROUND SENS изискват по-силен отзвук от почвата за да активират показанията на земята и следенето ѝ.

Високо минерализираните почви дават най-силен собствен сигнал показан посредством висок стълб на минерализацията. Ако не е получен силен сигнал от самата почва Деус вече ще индикира в показанието на земята – – и ще настрои автоматично уреда на земя 88 (Фиг. 3). Същото ще покаже и ако антената не се движи за известно време – когато започне да се движи отново ще покаже показания на земята, ако земният сигнал е достатъчно силен. (Имайте предвид, че предните версии на Деус софтуера имаха фиксирана настройка на чувствителността на земята 10).

Коя е най-добрата настройка на чувствителността на земята?

В повечето случаи между 4 и 8 ще работи добре.

Как се настройва чувствителността на земята?

Може да сте на Tracking (проследяване) или Manual (ръчен) зададен баланс на земята в менюто. Помпайте антената нагоре-надолу над чист участък земя. Наблюдавайте числото на земята и настройвайте според показанията, които виждате. Тук няма абсолютно точна настройка, тъй като това е професионална допълнителна настройка към земята, която изисква време и тестове за да се запознаете по-добре с нея. Не е препоръчително да настройвате чувствителността на земята (Ground Sensitivity) прекалено високо (9 – 10), защото така ще се наблюдават много и различни показания на екрана на земята и уредът ще се опитва да показва или проследява всяка промяна в почвата дори най-малката и, както споменахме по-рано, тези числа може да бъдат неточни.

Настройките проследяване на земята (Tracking) + чувствителността на земята (Ground Sensitivity), работейки заедно

Сега вече от софтуер 4.1 нататък, използвайки настройката за чувствителност на земята (Ground Sensitivity), вие може да кажете на уреда кога точно да проследява земята. Например: ако настроите чувствителността на земята, така че показанията за числото на земята да се показват, само когато уредът засече много минерализирана почва, тогава той ще проследява само в този случай. Когато не проследява (когато минерализацията е по-слаба) балансът на земята ще е настроен автоматично на 88.

Защо балансът на земята е зададен автоматично на 88, когато няма сигнал от самата земя?

88-90 може да се каже, че е най-добрата настройка на земята при повечето търсене на сушата. Тя елиминира голяма част от „горещите“ камъни и минералите. Да си представим, че търсите в лека почва, с уред настроен за проследяване на земята и чувствителността на земята ви е настроена да проследява само, когато минерализацията на почвата е висока. В този случай показанията на земята на екрана ще бъдат – – през повечето време. Като минете над почва, която е „по-тежка“ (по-минерализирана) машината ще започне сама да следи земята и да показва число на екрана за земята. Тъй като голямата част от почвата от примера е лека тя няма да има достатъчно силен почвен сигнал за да активизира отново по-ниската стойност като вече сте подминали по-високо минерализираната почва, а ще остане на висока настройка, което ще доведе до неправилен баланс на земята. В този случай идва на помощ автоматично зададената настройка на земята 88, до следващата площ с висока минерализация, която наново да активира проследяващата функция. Още веднъж – това зависи от вашата настройката за чувствителността на земята. Автоматичното проследяване на земята е най-добре да се ползва при плавно преминаване на почвите от една към друга. Не се препоръчва при почва, която е много замърсена с железа и почва, която се променя прекалено често.

Може ли използването на по-ниска настройка на земята да даде повече дълбочина?

Разбира се, в много случаи по-ниско зададената стойност на земята от реалната може да увеличи дълбочината на засичане, но трябва да се знае, че това е за сметка на нещо друго. Например по-ниско зададената настройка на земята може да причини нежелани сигнали от „горещите“ камъни и  керамиката, както и да направи сондата свръхчувствителна, особено при търсене във влажна почва.

Когато настроя земята на ниска стойност чувам сигнали от „горещите“ камъни, могат ли те да бъдат елиминирани?

В много ситуации тези камъни има възможност да не се чуват. „Горещите“ камъни могат да се отстроят от баланса на земята (грунд баланс).

Функцията Ground Notch

Операторът може да избере ръчно отрязък от земята, който да бъде игнориран. В този случай „горещите“ камъни биват заглушени от Ground Notch функцията. Тази функция на земята отрязва отзвука от част от земята, която може да съдържа „горещи“ камъни или минерализация. Прилича на отхвърлянето на метали, използвайки NOTCH фукцията на от основното меню. Но това е различна настройка и се намира в менюто за земята и изключва само част от земята, а не от металите.

Фабрично заложените настройки на земята са в диапазона от 60 до 95 – на 90 всички нежелани „горещи“ камъни и минерализация са елиминирани. Дори малката промяна от 90 на 88 ще направи машината малко по-нервна при наличието на наистина тежък терен.

Защо настройките за плаж изискват и различен баланс на земята?

Това е, защото мокрият морски пясък има различен минерален състав, така че се изисква различно отхвърляне на земята, което може да е от 0 до 30. Обикновено мокрият морски пясък се балансира около 25  – препоръчително е да се обръща внимание на зададената от вас чувствителност на уреда, когато търсите на мокър морски пясък, тъй като може да е нужно намаляване на чувствителността за по-добра и стабилна работа на уреда.

Програма 10 използва малко по-различна филтрираща система за земята и изисква абсолютно точен баланс на земята за най-добра работа и резултати. Трябва да започнете с балансиране на уреда на чисто място без метали отдолу. Движите бавно антената над земята нагоре – надолу, когато наближи земята натискате бързо и отпускате бутона „PIN POINT” на дистанционно (най-долният бутон по средата). Ако уредът продължава да работи нестабилно или има много паразитни сигнали намалете чувствителността и повторете процедурата.

Деус може да е прост за тези, които искат да го включат и да започнат да търсят със заводските настройки, но може да бъде и сложен давайки възможност за много ръчни настройки.

Земята, в която търсим е променлива, ако търсите максимална дълбочина запомнете, че условията на земята в повечето случаи диктуват производителността на вашия уред. Работейки с прекалено нервен (издут) уред, даващ много паразитни сигнали има голяма вероятност да пропуснете дребни или дълбоки сигнали.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно баланс на земята на XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.