Част 11: Преглед на настройките от слушалките на XP Deus – Deus Lite версия 11/12
XP Металотърсачи

Част 11: Преглед на настройките от слушалките на XP Deus – Deus Lite версия 11/12

Сподели с приятел!

XP Deus Lite е една модификация на XP Deus. При нея слушалките се използват, както за звук, така и за настройки и командване на сондата. Това значи, че самият металотърсач не се управлява от пулта (дистанционното), а от безжичните слушалки. Безжичните слушалки биват два вида: WS4, които са по-малките – зад ушите и WS5, които са по-големите и обхващат ушите изцяло.

Слушалките се включват с най-лявото бутонче от трите. Задържа се бутончето и след като се включват показват версията на софтуера. За момента последната версия е 5.2. Препоръчвам използването на тази версия поради няколко причини: Новите три черни сонди работят с тази версия (не могат да работят с версия по-ниска от 5.0); Също така слушалките могат да правят повече настройки от версия 5.0 насам. Версията е направена добре, чувствителна е към малки предмети и земята се балансира добре като уредът остава спокоен и дълбок.

На малкото екранче на слушалките, всъщност, може да се вижда каква е проводимостта на засечените метали, когато е в основния режим на търсене. Тук обаче освен проводимостта, екранчето ни дава много възможности.

Нека да минем през менюто на екранчето на слушалките. Когато сме включили вече слушалките, със средния бутон (MENU), минаваме по настройките. P1 до P10 са програмите, които са зададени от производителя. Те не могат да се трият и променят. Промените, които правим по тях са активни, само докато се изключи уредът. За да запаметим промените трябва да ги запазим в едно от празните места от P11 до P18. С плюс и минус бутоните в този случай превключваме между програмите. Нека отидем например на програма P3 – DEUS FAST.

Натискаме Меню и отиваме на Дискриминацията (DISC). В случая тук е 6.1.

След това е Чувствителност (SENS), тя е зададена на 90 (както на програмите от 1 до 9).

Настройката на земята (GND) тук е зададена на 90. Така уредът е спокоен и тази настройка върши работа за начинаещи и за по-напреднали. Уредът може да се включи и директно да се тръгне да се работи с него със зададената земя 90.

Честотата на работа (FREQ) показва честотата, която е настроена в момента. В случая 17kHz.

Тонове (TONE) тук показва 3. Това са тоновете и те могат да се настроят: 2 тона, 3 тона, 4 тона, 5 тона, FULL TONES или PITCH.

Звук (VOL) – това е звукът, който идва от самите слушалки. 0 е изключен; при настройка 9 най-силно се чува звукът от слушалките.

COIL e менюто за сондите. Сменяме запаметените сонди от това меню, както и въвеждаме нови като се наложи (докато сме в менюто COIL, натискаме продължително + бутона, виждаме номерът на сондата, която искаме да въведем и с плюс и минус бутоните я въвеждаме. След всеки въведен символ натискаме средния бутон за потвърждение).

Натискаме отново меню бутона и стигаме отново до основния екран на търсене, където има две чертички.

Сега вече със софтуерна версия 5.0 и по-новите версии има експертни настройки и от самите слушалки. Тоест Deus Lite вече дава повече опции.

Как се влиза в подменюто на експертните настройки през слушалките?

В менютата, през които минахме по-горе, при продължително натискане на средния бутон MENU (натискаме и задържаме около 5 секунди) влизаме в новите експертни настройки от безжичните слушалки.

Под Дискриминацията (DISC). В случая тук е 6.1, натискаме продължително средния бутон MENU около пет секунди и влизаме в едно друго екпертно подменю. Това вече не е дискриминация, а подменюто на дискриминацията – Reactivity (това е бързината на уреда). В този случай на DEUS FAST е зададена настройка Reactivity 3 за по-бърз уред.

Как излизаме от подменюто на експертните настройки?

Излизаме като натиснем менюто (MENU) бутонът.

Чувствителност (SENS), ако натиснем продължително (5 секунди) влизаме в експертното подменю TX Power, което е ток на излъчване на намотката. Настройка 3 дава допълнителна дълбочина на уреда. Излизаме с натискане на MENU.

Oтиваме в настройката на земята (GND). Тук отново като натиснем продължително MENU бутонa вече сме в експертното подменю, от където се настройва дали уредът да проследява земята или да е на фиксирана земя (manual). С + и – бутоните задаваме и когато показанията мигат – това значи, че земята е настроена на проследяване (tracking). Излизаме с натискане на MENU.

Честотата на работа (FREQ), ако натиснем MENU бутонa продължително, докато сме в това меню (FREQ), влизаме в подменюто за изместване от основните честоти – frequency shift. С + и – изместваме нагоре и надолу съответно. Излизаме с натискане на MENU.

Тонове (TONE) при това меню, когато натиснем продължително 5 секунди MENU бутона, влизаме в експертното подменю на тоновете, а именно настройката IRON VOLUME. Звук на желязото. Може да не се чува желязото, ако е зададена стойност 0 или да се чува силно, ако е зададена на 5. Излизаме с натискане на MENU.

Звук (VOL), ако натиснем менюто продължително, тук експертната настройка е Audio Response. Това е аудио модулацията, която е ако е зададена на стойност 7 близките до антената сигнали и далечните, които са в дълбочина, ще имат една и съща сила на звука. Ако е на по-ниска стойност ще имаме по-добро възприятие кой сигнал е плитък и кой е дълбок. Излизаме с натискане на MENU.

COIL e менюто за сондите няма екпертно подменю.

Това бяха настройките в менюто и експертните подменюта на Deus Lite от слушалките. Тези настройки могат да се променят от потребителя при необходимост.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно настройките от слушалките (Deus Lite версия) на металотърсач XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.