Новини

Архимедова формула за съдържание на злато в къс кварц и злато

Сподели с приятел!

Търсенето и намирането на самородно злато с металдетектор беше непознато до преди няколко години, но за този период от време популяризирането на това хоби доведе дотам, че постоянно се намират парчета самородно злато много често пъти в комбинация с кварц. Точно и тогава идва въпросът колко е самородното злато в парчето което сме намерили.

Най-простия начин е да разтворим кварца с киселина и да остане само златото или другия вариант да го смелим и да съберем златото, но тогава може да се окаже, че сме изхвърлени на улицата доста пари, защото колекционерите търсят да купят интересни кварцови парчета съдържащи самородно злато в тях. Затова и най-голямата гражданска организация на търсачите в България – БАТСЗМ /Българска Асоциация на Търсачите на Самородно Злато и Метеорити/ организира семинар на 30 ноември 2019 година в хотел Интелкооп град Пловдив на тема: Методи за определянето на метали в двукомпонентна сплав или така нареченото Архимедово правило.

На семинара този метод беше представен както теоретично, така и практично от почетния член на БАТСЗМ – историкът Христо Терзиев за всички подробности гледайте филмчето от цялата лекция.

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.