Полигон за тестове на металотърсачи
Теория на металотърсачите

Част 1 – Полигон за тестове на металотърсачи

Сподели с приятел!

Преди да представим универсалния полигон за тестване на дълбочина на MDETECTORS и полигона на MDETECTORS за скорост и бързина ще разгледаме какви видове полигони има и основните изисквания за правилното им изграждане.
Както знаем, най-важната характеристика за работата на металдетектора е минерализацията на почвата и затова нека да започнем със следния въпрос:
Как да установя минерализацията на почвата без да имам техническо средство, което да я показва? Отговор: Много лесно, вземете магнит и го натъркайте в почвата. Вижте колко магнетит ще се задържи по магнита. Въпреки това, рядко има почви, които макар да нямат магнетит може да са доста тежки, поради осоляване или наличие на цветни метали.
Ако имате металотърсач, показващ фазата на балансиране на земята и съдържанието на железен оксид в нея, може да свършите доста по-добра работа, когато направите грунд баланс към съответната почва ще видите нивото на минерализацията. обръщаме внимание обаче, че освен фазата, трябва да следите и нивото на железния оксид такава пример за металотърсач XP Deus фаза със стойност над 82 и съдържание на железен оксид в повече от половината квадратчета от дисплея в дясно.

Полигон за металотърсачи MDETECTORS
Полигон за металотърсачи

Избор на вид полигон за тестване на металотърсачи.
1.1. За дълбочина
1.1.1.Трап със странични дупки – за него трябва да знаете, че трябва да бъде проверен с доста дълбок металдетектор за да сте сигурни, че няма някакви метали близо до тестовите цели. Точно това е най-трудното за изпълнение, затова Ви съветваме подобни полигони да ги правите на много чисти места. Вторият момент е, че след първото използване стената ще бъде подложена на влиянието на метеорологичните условия, които ще доведат до загуба на минерализация, напукване и ерозия. Затова Ви съветваме след като сте направили този полигон да върнете почвата, като я трамбовате за да не се превърне в дренаж който се наводнява. След това, когато ви трябва за други тестове вадите отново почвата. Съветваме страничните дупки да бъдат на дълбочина поне 30 см. в почвата на стената.

Квадратчетата от дясно са по-важни
Квадратчетата от дясно са по важниКвадратчетата от дясно са по важни


1.1.2. Тръба в земята под ъгъл 45градуса – полигон на Фишер – това е също доста разпространен полигон за тестване на металдетектори, но с доста изисквания към направата му. Тъй като той е част от комбинирания полигон на Mdetectors ще разгледаме по-подробно начина на направата му по-долу.

Полигон за тестове на металотърсачи
Полигон за тестове на металотърсачи


1.1.3. Почва в пластмасови сандъци – най-често се използват сандъци за риба, които са пластмасови затварят се много плътно и са с колелца. Преди години такива се предлагаха в веригата магазини Метро. Сандъците се пълнят със силно минерализирана почистена от боклуци почва и се правят странични дупки в ПВЦ тръбички на различна дълбочина за да се тества как засича металдетекторът.
1.1.4. Постоянно закопани цели – този полигон изисква да бъдат закопани различни цели на различни дълбочини, след което да бъдат трамбовани и вече да не се вадят. Недостатък е, че не може да променяте дълбочината във времето, но затова пък може да направите много цели. Съветваме Ви да правите подобни полигони в гори, т. е. места които са максимално чисти, защото изискват големи площи. Въпреки това Ви съветваме с дълбок металдетектор много внимателно да изчистите целия терен, защото резултатите могат да Ви заблудят. За пробиване на дупките може да използвате дълги бургии по 50-60 см. или пък метални свредели за засаждане на дървета. След като сложите целта много внимателно трамбовайте и върнете почвата долу-горе в последователността, която сте я извадили. Съветваме ви да избирате по-минерализирани почви за този полигон.
1.2. За бързина
1.2.1. На чиста и лека почва, каквато е най-често във вашия двор – съветваме ви да изкопаете един правоъгълник с размери един метър на 60 см. на дълбочина 50 см. и да го изчистите от абсолютно всички боклуци по начина описан по-горе. След като почистите почвата и я върнете обратно като я трамбоват е старателно.
1.2.2. На чиста от замърсявания и силно минерализирана почва допълнително докарана в двора ви – на първо място трябва да намерите такава силно минерализирана почва, след което трябва да изчислите и колко кубически метра ви трябват за да си направите тестовото легло, както по-горе препоръчителните размери са един метър на 60 см на дълбочина поне 50 см изваждате тази почва и изхвърляте, след което докарвате силно минерализираната почва и внимателно я изчиствате от всички боклуци по начина, определен по горе, когато сте изкопали този трап проверете с пинпойнтер по стените и по дъното му за всеки случай за още метали които могат да объркат резултатите от теста.

Полигон за бързина на металотърсачи
Полигон за бързина на металотърсачи


1.2.3. Разновидност на горната възможност е място с наредени силно минерализирани павета четири броя на четири или четири на три реда павета. Също почвата трябва да бъде изчистена много добре и върху нея да сложите паветата. Препоръчително дори да ги вкопаете в почвата. MDETECTORS използват този полигон за бързина. Дори за да се добави функционалност 2 от паветата са срязани на еднакви дълбочини така, че да може да се направят паралелни тестове с цветен и черен сигнал на различни дълбочини. Рязането на павета обаче е доста трудна работа и изисква познания и опит.

2. Избор на подходящо място
2.1. Далече от вълнови смущения и хора – за съжаление новите безжични технологии добавиха доста проблеми към смущенията, които изпитват металдетекторите. Съвета ни е да изберете място, което е далеко от антени на мобилни оператори, високоволтово напрежение или някакви излъчващи антени. За препоръчване е да се поинтересувате и дали съседа в близост използва някакви машини с мощни електродвигатели. Понякога работата на електродвигателя на един банциг за дърва може да смущава апарата Ви на повече от 100 м.
2.2. Отводняване на терена, трамбоване – Изберете място, което естествено се отцежда и не се завирява при падане на дъжд или снеготопене. Такова място може да е на малко по-високо, но въпреки това направете и странични “вади”-малки канали в почвата, които да отводняват по естествен начин мястото на полигона.
2.3. По възможност по-чист терен – доста трудно може да бъде такъв намерен такъв терен в един двор на къща. Съвета ни е да изберете място, където не е изливана циментова плоча някога, също така не са гледани лози или пък някакви растения, които изискват връзване, или двор в който са гледани животни с подкови. Всички тези стопански дейности водят до това в земята да падат най-различни малки метални предмети, което можем страшно да обърка тестовете.

3. Почва на полигона
3.1. Избор на почва
3.1.1. Оргиналната почва – това е най-често използваният вариант, а именно да използвате местната почва, но за целта трябва да я почистите по описания по-долу начин.

Чували с минерализирана почва
Чували с минерализирана почва


3.1.2. Друга почва – За предпочитане е да донесете естествено силно минерализирана почва от място, което е известно със силната си минерализация. За да прецените минерализацията ползвайте металотърсач, който показва стойността на фазата на земята и съдържанието на Железен оксид – примерно XP Deus лии Fisher F75. Сметнете, колко кубически метра ще са Ви необходими, като имате в предвид размерите на полигона. Така ще прецените и колко броя чували ще са Ви необходими.

Почистване на почвата на полигона за металотърсачи
Почистване на почвата на полигона за металотърсачи


3.2. Почистване от боклуци – черни и цветни метали
Това е може би НАЙ-ВАЖИЯТ момент на целия процес!!! Правилото е да намерите минерализирана почва от възможно най-не замърсеното място за което можете да се сетите. Най-често това са гори. Почистването от парченца черни и цветни метали е най-добре да се прави веднъж при товаренето и втори път още по-внимателно при разтоварването при полигона. Направете импровизирана маса от дъски или ПВЦ истинска маса, която ще постерите с найлон и ще изсипвате на части почвата от чувалите, след което шепа по шепа ще проверявате с пинпойнтер и/или високочестотен металдетектор работещ над 19 khz примерно. НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ използването на магнити, защото могат да намалят естествената минерализация на почвата значително, като в същото време няма да Ви помогнат за събиране на малките алуминиеви станиолчета от кутии за цигари примерно.

4. Поддържане и предпазване на полигона
4.1. От метеорологични въздействия – както писахме по-горе трябва да помислите за отводняването на терена защото в определена ситуация водата може да разруши вашия полигон. Освен това ви съветваме да покриете полигона с двуслоен найлон, като го закрепите с дървета и камъни.

Полигон за металотърсачи
Полигон за металотърсачи


4.2. От насекоми, гризачи и влечуги – но това се отнася основно за полигона на Fisher по-горе но и за всички други. Най-добре е да използвате различни ултразвукови устройства за предпазване. Използването на химикали, не трябва да бъде върху самия полигон, защото може да промени състава на почвата.
4.3. От хора – когато полигона е направен на публично място е хубаво да го пазите в тайна защото често пъти идват недоброжелатели и разрушават полигона или го замърсяват с безброй боклуци.
Четете още в Част 2 MDETECTORS – Универсален полигон за металотърсачи

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.