Полигон за металотърсачи MDETECTORS
Теория на металотърсачите

Част 2 – MDETECTORS – Универсален полигон за металотърсачи

Сподели с приятел!

В Част 1 – Полигон за тестове на метаотърсачи, представихме различните видове полигони за металдетектори и както и общите изисквания за правилното им построяване. В тази част ще представим начина на изграждане на универсалния полигон на MDETECTORS за дълбочина.
За всички тези години сме направили много полигони, но практиката ни показа, че настоящия полигон върши относително най-добра работа за нагледно сравняване на начин работа на металдетекторите, т.е. паралелни тестове. В този смисъл, той е и с по-комерсиален потенциал, т.е. гарантира в по-голяма степен прозрачността на тестове пред по-широка публика.
Всъщност универсалният полигон за дълбочина на MDETECTORS е комбинация между полигона: трап със странични дупки/от точка 1.1.1/ и полигон на Fisher, а именно тръба в земята под 45 градуса в наклон /1.1.2 точка/.

Полигон за металотърсачи MDETECTORS
Полигон за металотърсачи

При направата на полигона, първо решихме да докараме силно минерализирана почва от друго място, а именно от северозападна Стара планина. След това избрахме подходящо място за полигона от, което водата по естествен начин се оттича. Направихме изкоп с дълбочина малко над 80см, който в случая беше във формата на обърнат конус. На дъното сложихме плосък камък, за здрава основа, така, че от края му да са 80см. до повърхността. След което проверихме с металдетектор по стените и дъното на конуса дали все пак има метали, които отстранихме.

Чували с минерализирана почва за по-добър полигон за тестване на металотърсачи
Чували с минерализирана почва


Изчислихме, че ще са нужни около 15 чувала, които напълнихме с въпросната минерализирана почва от място в планината, където е отдалечена от населени места за да са по-малко боклуците. При товаренето направихме първото прочистване с металдетектор и пинпойнтер. При разтоварването още по-внимателно бяха почистени боклуците върху дървена плоскост на разстояние от земята / може и PVC маса/. При този процес не препоръчваме използването на магнит, защото той ще намали естествената минерализация без да има ефект върху немагнитните метали така, че шепа по шепа трябва да бъде изчистена почвата.
След това положихме PVC тръба за канал с с дължина около 113см. и диаметър 12см./може и по-малка/. За здрава основа използваме предварително сложения плосък камък и съблюдаваме с нивелир наклона на тръбата да бъде точно 45 градуса.

Запълване на изкопа на полигона за тестове на металотърсачи
Запълване на изкопа на полигона


Следва внимателното и бавно запълване на най-долните 20см. трапа , като се трамбова наблюдава се да не паднат метални предмети и наклона на тръбата от 45 градуса / може ли да бъде укрепена от тухли или подръчни средства за да се спазва наклона/. Препоръчваме на този етап също да проверявате пласт по пласт с металотърсача или пинпойнтера за метали в почвата.
На следващ етап трябва да се подготви изграждането и на онази част от полигона, която ще представлява трап със странични дупки. За целта на подходящо място в този изкоп забийте две дървени греди с диаметър около 7-8 см и на разстояние една от друга по Ваша преценка /40-50см./след което от вътрешната страна наредете еднакви не дебели дъски до самия край на повърхността на изкопа / не ги заковавайте с пирони/.

45 градуса наклон на PVC тръба за полигона за тестване на металотърсачи
45 градуса наклон на PVC тръба


Сега вече трябва да се слага постепенно пръстта, да се трамбова и да наблюдавате дали наклона на тръбата е точно 45 градуса. След като запълните докрай изкопа вашият полигон е готов.
Когато искате да ползвате тръбата тогава трябва да използвате друга по-малка PVC тръба с дължина около 150-160см. с PVC кутийка накрая, в която да слагате тестовия метал. Тази PVC тръба трябва да бъде разграфена на всеки 1,4142см, които отговарят на 1 см. реална дълбочина. Това е така, защото тя всъщност е хипотенузата на един правоъгълен равнобедрен триъгълник.

Ето един тест на полигона със старата почва и без страничните дъски на полигона Трап със странични дупки.

Силна минерализация на полигона на MDETECTORS
Силна минерализация на полигона на MDETECTORS


За да ползвате частта на полигона трап със странични дупки е необходимо, когато правите тестове да изкопавате от външната страна на дъските трапа, а да си направите необходимите прорези в дъските на необходимите дълбочини до 60см.
Хубаво е тези метални предмети да навлизат в дълбочина поне 30 сантиметра. в стената, но внимавайте да не останат вътре, защото ще объркат всичко. Прорезите в дъските може да са между самите тях, а относно почвата зад дъските с времето може да я прекопавате ако е нужно.
След като свършат тестовете на тази част на полигона Ви съветваме да връщате отново пръстта обратно за да се запазва влажността и да не започнат да живеят някакви насекоми.
Задължително запушете плътно закопатана тръба след края на тестовете за да не паднат животинки и насекоми вътре, или да не се заселят други. Препоръчваме да използвате ултразвуково устройство против вредители за да отблъсквате нежеланите посетители.
Когато не се използва полигонът Ви съветваме да бъде покриван с дебел двуслоен найлон и от време на време да се премахва найлона за да се изпари влагата, която е в повече.

86 фаза и половината от квадратчетата от дясно
86 фаза и половината от квадратчетата от дясно


В допълнение към полигона за дълбочина е добре да имате и полигон за тестване на бързината на реакция на засичане на металотърсача, защото не забравяйте, че металотърсача се ползва на ход, т.е. в движение, а не стационарно, както се случва при полигоните за дърочина, които са с абсолютно чиста почва. За целта имаме 12 гранитни силно минерализирани павета: пано 4 на 3 броя.

3 реда по 4 силно минерализирани павета за тестове за скорост на рабона на металотърсача
3 реда по 4 силно минерализирани павета за тестове за скорост на рабона на металотърсача


Още много неща може да кажем за направата на полигон за металотърсачи, защото ясно е, че свършен полигон няма, но информацията която получава търсачът от полигона може да му спести страшно много пари нерви и време.
Успех!

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.