Publication_3
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

Част 3: Преглед на настройките в менюто и земята на XP Deus II 3/10

Сподели с приятел!

Ще разгледаме основните настройки в Менюто на металотърсач XP Deus 2 (Деус 2), както и основните настройки на Земята.

В менюто се влиза от основния екран на търсене като се натисне средният горен бутон на дистанционното. След това същият бутон се използва за да се преминава през различните настройки в менюто.

Започваме с Дискриминация:

Например програма 1, тя е с дискриминация 10. Зависи от железата на конкретния терен, но не е нужно да се вдига много повече от 10-12. Деус 2 е направен така, че дори и при по-високи нива на дискриминация, дълбочината се запазва.

С най-горен ляв бутон се влиза в експертно подменю. Всяка настройка се променя с натискане на бутона плюс и минус. Възможностите за избор тук са 2 тона, 3 тона, 4 тона, 5 тона, питч (Pitch – дава на цветните сигнали един и същ звук, и всички тонове (full tones) – това са тонове за всеки един сигнал различен тон, според проводимостта им.

При питч (Pitch) има експертно подменю и можем да зададем звука на колко херца да е. Това не е свързано с килохерците на работа на уреда, а просто височината на тона, който ще извади питч звука.

Всеки един от изброените по-горе звуци може да е PWM или Square (квадратен). Новият звук за Деус 2 е Square и е приятен за работа.

Опция отхвърляне на капачки (Bottle Cap Reject) изключва капачките от бутилки (напр. от лимонада и бира), както и ламаринки, които са кръгли и плоски. Това е вид дискриминация.

Ноч (Notch) също е вид дискриминация (изрязване). Тя може да се задава не само с начало 0. Ако решим да изключим определени цели, които ни пречат (като например фолио или гилзи или шлака и т.н.) можем да използваме различни нива на изрязване. В подменюто се влиза с натискане на най-горния ляв бутон. Има възможности за въвеждане на до 3 изрязвания по ID скалата, всяко от които може да бъде настроено в определен диапазон.

Например от 0 до 26. При тази настройка пиронът не дава никакъв звук. Може да зададем допълнителна настройка на втората степен на notch – например от 36 до 59.

Silencer (заглушаване) е позната настройка от Деус 1. Тя показва как ще се чуе цветния сигнал, когато е близо до черен. Когато е много близо, изпозвайки по-ниски стойности на silencer, цветният сигнал ще е по-отчетлив, когато до него има черен. Когато е на 0, уредът ще е по-нервен. Това важи основно за Деус 1. При Деус 2 почти не се забелязва уредът да е по-нервен при silencer 0.

Когато silencer е на ниска стойност може някои черни сигнали да ни объркат и да ги помислим за цвят. Ако искаме перфектна дискриминация, можем да оставим silencer на 6, но съвсем малко се губи от разделението на черни от цветни цели, когато са близо една до друга. Друг резултат е, че това би намалило дълбочината на засичане. 0,1,2 са приемливи нива според мен.

Sensitivity (чувствителност) е настойката за това колко дълбок, колко чувствителен да е уредът. Деус 2 е много спокоен, затова нива дори от 94 до 99 могат да се използват за реално търсене. Ако е много нервен, се намалява до 92 или по-ниско.

Деус 2 е мултичестотен уред и има допълнителна насторйка Frequency shift (изместване на честота). Това са измествания на чистотите, на които работи уредът. Идеята е да се намери най-чист канал, на който да работи уредът без смущения. Нагоре или надолу се изместват всички честоти, за да се намери най-чист канал. Настройката е от 0 до 6. Може да се даде сканиране (scan), чрез натискане на най-горния ляв бутон. Така уредът сам ще намери най-чист канал за работа.

Reactivity (бързина) е една настройка, която я има и при Деус 1. Тя е за бързината на уреда. Подобрението при Деус 2 е, че вече има половинки не само при 2.5, но и при други стойности в менюто reactivity (0.5, 1.5). При софтуарната версия 0.6, най-ниската стойност на реактивността е 0, а най-висока е 5. При реактивност 5 уредът е много бърз, а на 0 по-бавен, но значително по-дълбок. Добри нива на работа са 1.5, 2, 2.5 като при тях е достатъчно бърз и същевременно дълбок. Това е бързината на разделение между сигналите. Бързината на възстановяване от един сигнал и засичане на следващия за кратко време. Ще има последващо видео с повече информация за настройките за бързината на Деус 2.

Audio Response (Аудио отговор) представлява как ще чуваме в дълбочина сигнала. Ако дадем аудио отговора на 7, което е максималната възможна стойност на настройката, то тогава бихме чували плитките и дълбоките цели еднакво силно, т.е. няма го възприятието за отдалеченост на целта. Тази стойност от 7 обаче би увеличила всички звуци, включително смущенията.

Оптималните нива на audio response са стойностите от 3-4 (когато човек е със слушалки), а от 4 до 5 за работещи без слушалки. При по-високи стойности се губи възприятието за дълбочина на целта в земята, както и се увеличават смущения от земята и електромагнитни смущения.

Iron Volume (звук на желязото) е настройка дали и колко силно да чуваме желязото (в дискриминираната част). 0 – без звук на желязото. 5 – най-силен звук от желязото). Оптимална настройка е 2 до 4, според предпочитанията на оператора.

Salt Sens (чувствителност на сол) е една настройка, която е видима само при програмите за гмуркане в солена вода и плажно търсене. Тя е допълнителна настройка на чувствителност и според терена трябва да се настрои така, че уредът да не е нервен около и в солена вода.

Натискайки горния десен бутон влизаме в менюто за земята. Основни опции там са:

  • Прихващане на земята чрез Grab (прихващане) метода. С натискане на долния среден бутон продължително влизаме в опцията. Така се грундира чрез „помпане“ на питата. Това може да стане също като от начален екран на търсене натиснем долния среден бутон продължително.
  • Tracking (Тракинг, проследяване на земята), т.е. автоматичното търсене на земята от уреда, включваме чрез натискане на бутона плюс. На дисплея се появява отметка. При използването на тази функция не е нужно да помпаме сондата към земята.
  • Ground Stability (стабилизиране на земята) е една нова настройка, която определя колко тиха и колко стабилна ще е земята. Функцията има опции от 1 до 3. Когато Ground Stability е на 1, уредът е много сходен с работата на Деус 1. На 2 и 3 се слага филтър и съответно трябва да се ползва разумнo тази настройка. Като цяло уредът при тези стойности (2 и 3) е по-стабилен. От XP твърдят, че по-високата стойност на Ground Stability няма да повлияе на дълбочината, само уредът ще стане по-тих откъм земя. Когато е на 3 няма да чуваме лъжливи сигнали от минерализирана земя и от променлива земя.

Повече детайли относно баланс на земята на Деус 2 ще има в отделно видео и статия.

Натискайки бързо най-долния среден бутон влизаме в Пинпойнт (pinpoint) режима на Деус 2. Така по-лесно се локализира засечената цел в земята. Този режим е Non Motion (не е нужно движение за да чуваме сигнала, когато сондата е точно над него ще чуваме постоянен звук).

При Деус 2 дори и при неправилни настройки за самия терен, на който сме, дълбочината не се губи до такава степен.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно настройките в менюто и земята на Деус 2 може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.