XP Xtrem Hunter
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

XP Xtrem Hunter дълбочинен Кантар

Сподели с приятел!

XP Xtrem Hunter

Конвенционалните металотърсачи са способни да откриват малки цели, както и големи метални маси на значителни дълбочини. Те обаче се влияят от малки цели близо до повърхността или от земни ефекти. Например близък пирон може да маскира по-дълбок цветен по-голям сигнал.

Освен това, дори на сравнително чиста земя, е трудно да се направи разлика между малка повърхностна цел и по-голяма цел на дълбочина, тъй като и двете генерират подобно ниво на сигнала. Става предизвикателство да се фокусирате върху дълбоко заровени метали, без да губите време в търсене на множество малки повърхностни метали.

Дълбочинната приставка XP Xtrem Hunter на XP Deus 2 със своята геометрия на бобината и разпределение на електромагнитното поле, е силно нечувствителен към малки повърхностни цели, които естествено са невидими за него. Той има способността да прониква през горните слоеве на земята, за да може лесно да открие по-големите метали. В допълнение, подобреното балансиране на земята, благодарение на технологията FPF намалява фалшивите сигнали, причинени от движение и трептения по време на ходене, което води до значително подобрение на производителността в сравнение с предишни поколения детектори от този тип.

Сравнение на XP Xtrem Hunter и стандартен металотърсач

Бърз Старт с XP Xtrem Hunter

НИКОГА НЕ ДРЪЖТЕ В РЪКА ПУЛТА НА XP DEUS 2, А ГО СЛОЖЕТЕ НА ПОСТАВКАТА НА СТИКА НА XP Xtrem Hunter

Задължително вижте това видео преди да решите да ползвате XP Xtrem Hunter

XP Xtrem Hunter - интерфейс на пулта на XP Deus 2
  1. Уверете се, че дистанционно управление /пулта/ на металотърсача DEUS II е с версия 2.0 или по-нова. Можете да намерите версията на екрана, когато го стартирате.
  2. Сдвоете XP XTREM HUNTER с дистанционно управление DEUS II като нова сонда (Опция > Сдвояване > Сонди > въведете нейния сериен номер). След това дистанционното ще ви представи нов специален интерфейс.
  3. Регулирайте дръжката, за да държите вашия XTREM HUNTER на достатъчно разстояние от земята, за да избегнете прекомерна чувствителност към повърхностни цели.
  4. Поддържайте безопасно разстояние от индустриални зони, жилищни сгради или електропроводи.
  5. СУПЕР ВАЖНО! Уверете се, че не носите нищо метално, като обувки, смартфони, катарами за колани или ключове. Повечето туристически екипировки имат телена метална рамка, която пречи на XTREM HUNTER. Използвайте само спортни обувки или гумени ботуши (проверете с вашия пинпойнтер дали не са подсилени с телена мрежа).
  6. Извършете сканиране за избягване на смушенията, за да намерите най-тихата честота. Натиснете продължително горния десен клавиш. Той автоматично ще сканира между 14-те канала. Ако срещнете трудни условия или шум:
    Намалете настройката за чувствителност до 60-70 (МЕНЮ > СЕНС).
    Намалете настройката за Аудио отговор на 1 (МЕНЮ > АУДИО RESP).
    Дръжте сондата повдигната от земята, като регулирате дръжката на по-ниско ниво. Или дръжте пръта с ръка, за да го държите на по-голямо разстояние от почвата.
  7. Натиснете клавиша пинпойнт, за да пренастроите /retune/ вашия XTREM HUNTER и след това започнете да вървите. Редовно го пренастройвайте/retune/, за да коригирате прага на звука според условията.
  8. Погледнете екрана си, за да имате представа за размера и дълбочината на целта. Хоризонталната скала се калибрира всяка секунда от записа, екранът показва последните 4 секунди от откриването. Целите, разположени по-близо до повърхността, ще генерират двоен сигнал, докато по-дълбоките ще генерират единичен сигнал.
  9. За да потвърдите цел, първо настройте автоматичната настройка на ИЗКЛ. и пренастройте XTREM HUNTER. След това бавно преместете детектора около целта, за да определите точното й местоположение.
    Можете също така да увеличите настройката за реактивност, за да ускорите процеса на локализиране на целта.Като алтернатива имате опцията да превключите към стандартните сонди DEUS II, за да потвърдите повърхностни или средно дълбоки цели. За да направите това, отворете ОПЦИЯ > СВЪРЗВАНЕ > СОНДИ и изберете желаната сонда от вашия списък със сонди, ако ивате такива. Програмата Relic ще бъде добър избор на програма за тази цел.
  10. Винаги използвайте слушалки с XTREM HUNTER, тъй като има широк аудио динамичен диапазон. Често е трудно да чуете и най-слабите сигнали с помощта на вградения високоговорител.

Засичане на примерен обект на различни дълбочини.

XP Xtrem Hunter ще се предлага в 3 основни окомплесновки. Вижте това видео:

1-ва Окомплектовка – Базова

2-ра Окомплектовка с пулт

3-та Окомплектовка – пълна – с нантар и металотърсач

В следващи публикации ще представим подробното ръководство за работа с XP Xtrem Hunter, като в допълнение ще може да виждате и съответните части на видеоръководството, но сега ще представим най-общо менюто с настройките на XP Xtrem Hunter, както и начина за балансиране на устройството. До настройките в Меню се стига като се натисне средния бутон от горния ред – виж. по-горе илюстрацията.

  • Sensitivity – Определя нивото на чувствителност на устройството от 0 до 99. Най-често използваните нива на чувствителност варират от 70 до 90. Намалете нивото на засети места или в близост до електропроводи, огради, радиорелейни станции и др. Не тествайте вашето устройство на закрито, тъй като има значителни електромагнитни и метални смущения в градска среда (EMI).
  • IAR Discrimination – Методът за дискриминация IAR (Iron Amplitude Rejection) позволява отхвърляне на железни предмети според разстоянието им от сондите. ИЗКЛЮЧЕНО = без отхвърляне 3 = Плитко отхвърляне на желязо 5 = Плитко и по-дълбоко отхвърляне на желязо. XTREM HUNTER естествено игнорира малки железни предмети като пирони, капачки за бутилки и т.н. За средно големи железни предмети като котви, чукове, подкови можете да ги различите с помощта на настройката DISCRI IAR, което ще доведе до нисък тон. Обработката на фоновото отхвърляне на желязо работи в режим на движение, което означава, че трябва да сте в движение, за да получите отговор с нисък тон от железни цели. Ако спрете на мишена, отхвърлянето на желязо няма да е ефективно и звукът ще произведе отговор със среден тон, което показва цел от цветни метали. Графичният целеви дисплей ще покаже желязо (с умерен размер) в нюанси на сивото. Бъдете внимателни, ако земята е пълна с железни предмети. Отхвърлянето на желязо може да маскира по-големи и по-дълбоки цели. В такива силно замърсени зони се препоръчва да повдигнете XTREM HUNTER от земята, като използвате функцията за регулиране на височината на дръжката или като държите директно алуминиевата рамка, за да го отдалечите допълнително от земята. Това ще поддържа отлична производителност и значително подобрява стабилността.При засичане на черен метал Xtrem Hunter отчита по този начин
  • Threshold – Тази функция се използва за задаване на амплитудата на прага на фоновия звук (HUM). Прагът може да се увеличи, за да маскира ниските звукови вариации и може да действа като форма на чувствителност, като заглушава шума в праговото бръмчене. Въпреки това е важно да се отбележи, че слабите сигнали и дълбоките цели също могат да бъдат маскирани от прага, така че трябва да се използва умерено.
  • Reactivity – Реактивността е ключов параметър за регулиране на способността за дълбочина на машината.
    • При ниско ниво на реактивност:
      • Постига оптимална дълбочина.
      • Той премахва електромагнитните смущения (EMI) и малките цели.
      • Това забавя скоростта на реакция на машината и увеличава дължината на сигнала.
      • Намалява шума, причинен от ефектите на треперене и движението на намотката, особено когато се използва ниска настройка на земния ефект (<85).
    • При високо ниво на реактивност:
      • Помага за по-точно определяне на позицията на целта поради по-бързата скорост на реакция.
      • Той произвежда по-къси аудио сигнали.
      • Той подобрява целевата диференциация в среди с много боклук и бъркотия.
    • Колкото по-ниска е реактивността, толкова по-бавно трябва да бъде темпото ви на ходене.
    • Не променяйте тази настройка често, ако искате точно да измерите целта на LCD графичния индикатор.
  • Auto Tune – XTREM HUNTER работи по подразбиране без движение с ръчно регулиране на прага чрез кратко натискане на средното копче от долния ред – пинпойнтн. Функцията AUTOTUNE позволява автоматично проследяване на прага, за да се избегне ръчно регулиране. Скоростта на регулиране на прага може да се настрои на 3 нива, за да се приспособят към различни скорости на отклонение на прага. Имайте предвид, че когато автоматичната настройка е активна, ако задържите детектора стабилно върху цел, сигналът ще изчезне след няколко секунди в зависимост от вашата настройка на автоматичната настройка. Следователно е необходимо да поддържате детектора в движение. По същия начин, ако търсите много големи цели на значителни дълбочини, настройката за бърза автоматична настройка може частично или напълно да се настрои към целта и да отслаби нейния сигнал, което може да ограничи възприемането на позицията и формата на целта. Това може да направи предизвикателство и проследяването на дълги метални тръби или тръбопроводи. Не забравяйте, че можете временно да ИЗКЛЮЧИТЕ Autotune, за да локализирате точно цел в режим без движение по всяко време.
  • Промяна на честотата (EMI Noise cancel): Автоматично сканиране/Ръчно изместване – Винаги започвайте сесията си, като извършвате автоматично шумопотискане, за да намерите най-стабилния канал по отношение на електромагнитни смущения (EMI). Пряк път: от главния екран натиснете продължително горния десен бутон. XTREM HUNTER е силно чувствително устройство, така че се препоръчва да го използвате далеч от електропроводи или електрическа среда. Ако срещнете прекомерен EMI шум:
    • Намалете чувствителността.
    • Намалете реактивността.
    • Намалете звуковия отговор.
  • Audio Response – Чрез увеличаване на аудио реакцията вие ще повлияете на кривата на звука и ще усилите дълбоките цели, но също така ще накарате машината да нервничи. Важна настройка на вашия XTREM HUNTER е да контролира реакцията на земята, така че я регулирайте според вашите местни условия и опит. Намаляването на звуковия отговор до 1 намалява шума от земята и осигурява по-стабилен праг.
  • Ground – земен баланс – Когато използвате XTREM HUNTER, следвайте тези стъпки за настройка на земен баланс:
    • Натиснете и задръжте за 2 секунди средния бутон от долния ред
    • Без да пускате бутона, наклонете предната част сонда към земята, за да чуете бръмченето на земята.
    • Пуснете бутона, можете да видите получената земна стойност, ако земята е достатъчно минерализирана.
      След няколко опита, ако земята не е по-тиха, върнете ръчно към стойността на земята по подразбиране от 87.

За максимална дълбочина НА НЕ минерализирана земя…

На чиста и неминерализирана земя:
Извършете честотно сканиране.
Намалете настройката за реактивност.
Ако търсите дълбоки цели от цветни метали, настройте земния баланс на 70 и задайте реактивността на 0, за да минимизирате движенията на бобината.
Увеличете чувствителността.
Увеличете звуковия отговор или използвайте слушалки за по-добро откриване на целта.

Прочетете и гледайте видеата за работа с Кантара на XP – Xtrem Hunter на нашия канал в Youtube

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.