XP Xtrem Hunter
XP Металотърсачи Презентации на металотърсачи

4. Преминаване през настройките от Менюто на XP XTREM HUNTER кантара XTR115 и как влияят те

Сподели с приятел!

Ще разгледаме всички настройки в Менюто на мултичестотния FMF кантар XP XTREM HUNTER XTR115 и как влияят тези настройки на работатана уреда.

При стартиране уредът показва първа заводска програма. Потребителят може да запази две потребителски програмисъс собствени настройки (втора и трета).

В менюто се влиза от основния екран на търсене като се натисне средният горен бутон на дистанционното. След това същият бутон се използва за да се преминава през различните настройки в менюто на кантара.

SENSITIVITY (Чувствителност) е настройката за това колко дълбок, колко чувствителен да е уредът. Кантарът е дълбочинна приставка, затова нива от 85 до 90 могат спокойно да се използват за реално търсене. Ако е много нервен, дори се намалява до 80 или по-ниско.

 

DISCRI.IAR (Своеобразна повърхностна дискриминация) използва по-различен метод за дискриминиране, наречен IAR (Iron Amplitude Rejection). Това позволява да се отхвърлят железа според тяхното отстояние от кантара.

0 = Не се отхвърлят железа (всяка цел дава еднакъв звук и графика на екрана); 3 = Плитки железа са отхвърлени; 5 = Плитки и по-дълбоки железа са отхвърлени (максимум до около 50см в земята) зависи от формата и съдържанието на желязото. Настройка от 0 = няма нисък звук на желязото и няма различна графика на екрана. Настройки от 1 до 5 = има звук на желязото и има различна графика на екрана. Стойности от 2 до 4 се представят добре. Кантарът трябва да е в движение за да сработи тази функция за определяне на железния сигнал. 

При засичане на черен метал Xtrem Hunter отчита по този начин
При засичане на черен метал Xtrem Hunter отчита по този начин

THRESHOLD (Праг) се използва за да зададете амплитудата на звуковия праг (фоновия звук). Настройва се от 0 до 20. От 0 до 5 са едни добри стойности на праговия звук, тъй като могат да покрият звукови промени в почвата и неравности в работата на уреда и не са прекалено високи за да заглушат дълбок сигнал.

 

REACTIVITY (Бързина) При реактивност 1 уредът засича на по-дълбоко целите, по-бавен е и звукът на засечената цел е по-дълъг, а на 3 апаратът е по-бърз и звукът на засечената цел е по-кратък. Добри нива на работа са 1 и 2 като при тях е достатъчно бърз и същевременно дълбок. Това е бързината на възстановяване от един сигнал и засичане на следващия за кратко време. При прекалено много замърсени с железни предмети терени може да се наложи настройка от 3.

 

AUTO TUNE е автоматично ретуниране (пренастройване спрямо близките метали, околната среда и намаляне на звуците) на уредa през определен период от време. Когато е зададено на OFF – уредът няма да се ретунира сам. Когато е зададен на 3 уредът се самонастройва/изчиства по-често. Трябва да се внимава с AUTO TUNE настройката, за да не се самонастрои/занули кантарът върху цел и по този начин да я заглуши и самия той да стане плитък. Препоръчвам OFF за да не се отхвърлят неволно цели и да стане плитък неволно без да разберем. Ретунирането става и ръчно чрез еднократно натискане на долния среден бутон.

 

FREQ. SHIFT XTREM HUNTER е FMF мултичестотен уред и има допълнителна настрoйка Frequency shift (изместване на честота). Това са измествания на чeстотите, на които работи уредът. Идеята е да се намери най-чист канал, на който да работи уредът без смущения. От тази настройка ръчно с плюс или минус бутоните се изместват честоти, за да се намери най-чист и тих канал. Тук в тази настройка може да се даде автоматично сканиране (натискаме горе ляв бутон SCAN). Автоматично сканиране се извършва и чрез продължително (2сек.) натискане на най-горния десен бутон. Така уредът автоматично ще намери най-чист канал за работа.

 

AUDIO RESPONSE (Аудио отговор) представлява как ще чуваме в дълбочина сигнала. Ако дадем аудио отговора на 3, което е максималната възможна стойност на настройката, то тогава бихме чували плитките и дълбоките цели еднакво силно. Тази стойност от 3 обаче би увеличила всички звуци, включително смущенията и паразитните сигнали от земята.

Оптималните нива на AUDIO RESP. са стойностите 1 и 2.

 

 

Не тествайте XP XTREM HUNTER XTR115 вкъщи, тъй като има високи нива на електромагнитни смущения в градска среда (EMI) и много железа под всякакъв тип и форма!

 

SPVS ви пожелава успех! Видео относно Преминаване през настройките от Менюто на XP XTREM HUNTER кантара XTR115 и как влияят те може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.