Търсене на меторити

Видове метеорити и техните стойности.

Сподели с приятел!

Търсене на Метеоритите се отнася до търсене на извънземни обекти, които достигат до повърхността на земята, след като са минали през земната атмосфера. Повечето метеорити са фрагменти от астероиди и комети, които пътуват из космоса.По-малката група се състои от парчета на планетите и техните естествени спътници, които се намират в космоса и са признаци от насилствените сблъсъци с големи астероиди и комети.
Тези метеорити са много търсени от търсачите на метеорити не само заради тяхната рядкост, но също така и за тяхната стойност: 10 грама парче на Марс може да ви донесе 10,000 $!

Стойността на метеорита също зависи от неговия състав, и метеоритите на някои класове са по-ценни от диамантите.Ако сте търсач на метеорити и се намирате близо до ледниците или ледени полета, имайте предвид, че самотните скали рядко се намират вградени в лед, и те може да бъдат рядък вид метеорит. Ето защо разработването на вашите умения за наблюдение е важно в търсенето на метеорити.
Някои музеи и университети може да ви заплатят от $ 200 до $ 5000 на грам за редки образец.
Повечето железни метеорити се продават или търгуват от $ 0.10 до $ 1.50 за грам, в зависимост от тяхното разнообразие, автентичност и размер. Подобно на самородното злато, цената се определя от пазара.
Във всеки случай, търсенето на метеорити е една вълнуваща (металдетектинг) дейност, тъй като метеоритите са по-оскъдни от златото, и намирането им е доста предизвикателна дейност.
Видове Метеоритите: Stone, Stony желязо и железни

Има три вида: метеорити, каменни, желязокаменни (каменни и желязо) и желязни.
Каменните метеорити са най-често срещаният тип, посочен като обикновени хондрити. Те се състоят от същия материал, от които формират планетите: минерали, богати на силиций и кислород, с по-малки количества от желязо, магнезий, и други елементи.
Има и друг тип каменни метеорити като Achondrites, които някога са били част от голям астероид. Achondrites идват от външната кора на астеорида.
Каменните метеорити/хондрити/ са основният вид метеорити които падат на земята, и това са повече от 90% от всички метеорити.Те идват основно от големия астероиден пояс който се намира между Марс и Юпитер.

Каменните метеорити са съставени главно от силикатни минерали. Има два основни видове каменни метеорити – хондрити и achondrites. И хондритите и achondrites са разделени на няколко подгрупи на базата на техния минерален състав и структура.
Най-често срещаният тип на каменисти метеорити са обикновените хондрити.
Chondrit е тип метеоритен камък / материалът/, от който се е образувала Слънчевата система, и се е променила малко в сравнение със скалните образувания на големите планети, които са били изложени милиарди години на геоложка активност. Те имат много за разказване за това как се е образувала Слънчевата система. Когато хондритите се изучават в тънка точка, анализа на връзката между различни видове минерали може да предостави информация за състава на праха от която се е образувала Слънчевата система, и тези физически условия (налягане, температура) на протопланетен диск, които са били в момента на образуване на системата.
Следващата група каменист метеорит – achondrites включват метеорити с произход от Марс иЛуната . В хода на еволюцията те са били подложени на висока температура, което означава, че в един момент се разтварят в магмата. Когато магмата се охлажда и кристализира, тя създава концентрични пластове и структури. Най-общо казано, achondrite е каменист метеорит, който се формира от разтопен материал от първоначалният им облик на произход; те напомнят базалти образувани магмени процеси в вътрешността на Земята. По този начин, aхондритите са диференцирани в структура,и губят значителна част от собствените си материали, включително метали, и, като правило, не съдържат хондрули.
Типичният каменен метеорит:

1. Отвън е черен или кафяв.
2. Отвътре представлява камък, съдържащ сребристи метални частици и/или ръждиви петна.
3. Обвит е от всички страни с тънка кора, по-тъмна в сравнение с вътрешността (разтопявана кора).

Дебелината на тази разтопявана кора е около 1 mm.

Stone/Каменен/ Метеорит

Iron Метеорит-Железни Метеорити.

Железните типове метеорити са се образували от металното ядро на астероида. Те също са редки, но не толкова редки, колкото Pallasites, които са само 5% от всички известни находки. Почти невъзможно е да се познаят железните метеорити от обичайните камъни, защото много често повърхността им е напълно разтопена и имат сивкав или кафеникав цвят.
Железните метеорити са изградени от желязо, съдържащ никел (от 4% до над 25%) и притежават едрокристална структура, получена при изключително бавно охлаждане.
Типичният железен метеорит:

1. Отвън е черен или ръждив.
2. Силно се лепи към магнит.
3. Отвътре представлява плътен сребрист метал (FeNi).
4. По повърхността си има едри, плитки, овални вдлъбнатини (наречени регмаглипти).

Широчината на тези вдлъбнатини (регмаглипти) е такава, че на една страна на метеорита могат да се наредят в редица примерно 10 от тях.

Stony-Железните метеорити са се образували от вътрешната кора на астероид и те имат почти равни количества от силиконова основа камък и желязо-никел като метал. Тип Stony-Iron включва Mesosiderites и Pallasite метеорити. Mesosiderites се състоят от около 50% желязо и 50% силикатни материали. Mesosiderites разпръсват малки частици от сребристо-бял цвят.


Pallasite Метеорит

Един от най-редките видове са Pallasites, метеорити, които се състоят от зрелищни и прозрачни кристали от оливин, полу-скъпоценен камък оливин, окачен в матрицата за никел-желязо. Те представляват само около 1% от всички познати метеорити паднали на земята.
Също така, търсачите на метеорити са винаги нащрек за кристали в своите метеорити, защото тези кристали могат да бъдат диаманти. Проучването, публикувано през 2006 г. установи, че тези диаманти са се образували от богат на въглерод космически прах в близост до въглеродни звезди при експлозия на свръхнова преди образуването на Слънчевата система.Тогава диамантите бяха включени в твърди тела, които впоследствие паднаха на земята като метеорити.
Такива диаманти се наричат импактни и са обикновено много дребни! Смята се, че са образувани при падането на метеорита на земята, когато налягането е огромно, температурата – също, тогава съдържащия се въглерод прекристализира и се превръща в диамант.

Тектити

За тези, които не знаят какво представляват тектитите, ще обясня с няколко думи, че това не са остатъци от самия метеорит, а са обекти, формирали се при самия сблъсък. По причина огромната скорост на сблъсъка и изключително високата температура, материята в района на самия сблъсък се стопява и теорията е, че част от този материал е изхвърлен извън атмосферата, след което отново пада на земната повърхност. Тектитите са най-сухият материал, който може да съществува на Земята – съдържанието на вода в тях е не повече от 0.005%, дори и за тези, които са се формирали при сблъсък на голям метеорит в океана. Тектити се срещат само на няколко места на Земята и едни от най-хубавите са точно тайландските.
В света са известни няколко находища на тектити: Австралия, Филипините, остров Тасмания, остров Ява, Бряг на слоновата кост, Чехия — единственото тектитно находище в Европа. Практиката е тектитите да се ¬кръщават на мястото, където са открити — австралити, яванити, тасманити, индошинити (Индокитай), филипинити, молдавити (вълтавини).



Молдавитът (Moldavite) е уникален стъклообразен кремнист минерал с метеоритен произход(такива небесни минерали се наричат тектити). Хипотезата е, че преди 15 милиона години е паднал на земята огромен метеорит в района на рекаVltava (на немски Moldau) в Чехия(днешна Молдавия), където при сблъсъка си със Земята и под въздействието на голямата температура, са се отделили късчета, които в резултат на преобразуване на кинетичната енергия, са се разтопили и са се разпръснали във въздуха на огромно разстояние в радиус в няколко стотин километра. Когато са изстинали са се получили подобни произведения на разтопен и втвърден кварц приличащи на кремък минерали, нарекли са ги Молдавити. Трябва да отбележим, че всички такива образования възникнали след сблъсък на метеорити с повърхността на нашата планета се наричат Тектити. На цвят е бутилково зелен или зелено кафяв, макар че има и рядко с непрозрачен и черен цвят, той е единственият минерал който се използва в бижутерията като естествено стъкло. Повърхността му е грапава с назъбена текстура, често го бъркат с Диопсида. Находища има в Австралия, Тасмания, Малайзия, САЩ, Колумбия и Перу. Това са много редки зеленикави прозрачни камъни, чиято цена е доста висока.Цената на някой образци може и да мине 1000 евро.



Хубаво е да има в някои от тектитите жълти петънца (като от стопено) – това може да е цирконий,понеже доста рядко се среща в тектитите/което ги прави доста търсени от колекционерите/

Цената на метеоритите.
Както е случаят с повечето колекционерски стойности, цената на един метеорит се определя от няколко фактора, включително рядък вид метеоритен произход /лунен,марсиански и др./, условията за съхраняване и естетиката. Метеоритните търсачи определят стойността на метеоритите като използват за тази цел метричната система на тежести (измерени в грамове и килограми) и размера (измерена в сантиметри и милиметри).
Важно е да се отбележи, че наскоро откритите метеорити трябва винаги да бъдат на разположение за проучване на научната общност. След като метеоритът бъде анализиран и класифициран , ще отиде на продажба. Описание на метеорита в официалната литература повишава търговската стойност на метеорита

Цените на каменните метеорити

Некласифицирани каменни хондрити , може да си вземете от бездомните номади в пустинята на Сахара,Мароко където те са лесно достъпни за около $ .50 / грам.Атрактивни каменни метеорити от Гао, Гуен (място и време на падането: Буркина Фасо, Африка, 05 март, 1960), могат да бъдат закупени за около $ 1.50 / гр.

Цените на железните метеорити

Железен метеорит Сихоте Алин (Русия паднал на 12 Февруари 1947г.) е най-големият случай на падане на метеорит в съвременната история.Метеоритат се намери под формата на цели, непокътнати фрагменти от експлозията, и се оказа че е желан модел за колекционерите, защото има прекрасни склуптурни качества и характеристики на повърхността.Образците на метеорита Sikhote Алин достигнат цена от $ 2 до $ 3 / грам.
Високото качество на килограм метеорит Кампо дел Cielo (железен метеорит от провинция Чако, Аржентина) може да бъде ваш за около $ 400.

Рallasites

Pallasites са каменно-железни метеорити. Те включват оливин (полускъпоценни камъни) и са особено ценни при рязане и полиране на повърхността и имат съблазнителен цвят и прозрачност на кристалите, които се съдържат в него. Готови третирани проби pallasites като Imilak (Чили), Glorieta планински (Ню Мексико, САЩ) и Esquel (Аржентина), са високо ценени заради тяхните цветни скъпоценни камъни, трайност и устойчивост на счупване. Цената на тези метеорити достига от $ 20 до $ 40 / гр. Тъй като този тип тежки метеорити, след това качество на рязане и размер на малки парчета ще струва хиляди долари.

Цени за лунни и марсиански метеорити.

На върха по цени са такива образци меторити дошли от луната и марс, които могат да се продават за $ 1000 / грам или повече – почти четиридесет пъти по-висока от цената на златото в момента!

Метеорита Сеймчан/Лунен/, части от който са намерени в Сибир през 60-те години на миналия век. Метеоритният къс, висок 23 сантиметра, и осеян с кристали на оливина, е продаден за 43 750 долара.

Необичайни метеорити където цените са по-високи.

Метеоритите, които са били наблюдавани по време на падането от надеждни наблюдатели, обикновено имат по-висока цена, отколкото тези, които по-късно се продават от някои колекционери на метеорити или придобиването на метеорит, който е паднал в техния рожден ден или друг значим момент.Като пример може да се каже за ето това малко парче метеорит което се е ударило в пощенска кутия и може да видите вляво на снимката на каква цена е продаден.

Необичайната форма на метеорита увеличава стойността си.
Някои колекционери са привлечени от метеорити, които имат необичайна форма (най-вече железните метеорити). Необичайната форма на железният метеорит се придобива по време на огнената му преработка, при преминаване на плътните слоеве на атмосферата на Земята. Метеоритите, особено желязните придобиват фантастични скулптурни форми.
Тези метеорити, които имат естетическа форма, имат висока цена на пазара на колекционерите.И накрая може да се каже едно препоръчително правило,а то е следното.Не купувайте метеорит без прикачен към него сертификат където трябва да пише какъв тип е метеорита ,след това трябва са написани процентните съдържания на различните по видове метали ако ги има и различните видове минерали/който се намират във кристализирана форма вътре в самия метеорит/.

Зключение

На територията на България са известни падания на 5 метеорита, всички каменни. Първият е Разград, два кьса от който (сега загубени) били намерени след наблюдаван болид на 25 окт. 1740 г. Другият, със спорна дата на падане, се нарича Върба по името на селото намиращо се около Белоградчик. От него са запазени няколко късчета, пазещи се в три музея в други страни. Най-голям е метеоритът Гумошник, паднал на 28 април 1904 г. в землището на три села близо до Троян в Ловешка област. От него са събрани 6 екземпляра с обща маса над 5,5 т., три от които са в Геологическия музей на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” . Там има и малък къс с тегло ” 1,5 кг. от метеорита Коньово, паднал през 1931 г. в самото село, намиращо се близо до Нова Загора. Последният известен български метеорит е Павел, паднал на 28 февр. 1966 г. близо до село Павел, до Свищов.


Сподели с приятел!

5 thoughts on “Видове метеорити и техните стойности.

  1. namerih 3-broq kamuni,za koito si mislq 4e sa meteroitni,bih jelal da razbera dali sa cenni i na kakva cena moga da gi dam.?…..

    1. Ела на съборите на БАТСЗМ ,без направен анализ дали са метеорити и от кой вид и тип са няма да може да ги продадеш.

  2. Аз също намерих в терена торията на село,което е посочено, че е намерен метеорит. Колко ще струва да прегледам няколкото подобни обекти. Кагато го снех, единиат от светкавицата излезе целият жълт, светещ. А иначе от вътре е бял сякъш се рони. Не го привлича магнит, но друго съоражение показва че има магнитно поле. Незнам. Ако изследвам единият колко пари ще излезе?

  3. Имам голямо обло парче(камък) с размери около 30/20см.При удар в земята не се чупи и издава метален звук.Почти не го привлича магнит,но много прилича на Хондрит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.