Търсене на меторити

Каменни метеорити: хондрити и achondrites

Сподели с приятел!

Каменните метеорити са основният вид метеорити които падат на земята, и това са повече от 90% от всички метеорити.Те идват основно от големия астероиден пояс който се намира между Марс и Юпитер. Каменните метеорити са съставени главно от силикатни минерали. Има два основни видове каменни метеорити – хондрити и achondrites. И хондритите и achondrites са разделени на няколко подгрупи на базата на техния минерален състав и структура.
Най-често срещаният тип на каменисти метеорити са обикновените хондрити.
Chondrit е тип метеоритен камък / материалът/, от който се е образувала Слънчевата система, и се е променила малко в сравнение със скални образувания на големите планети, които са били изложени милиарди години на геоложка активност. Те имат много за разказване за това как се е образувала Слънчевата система. Когато хондритите се изучават в тънка точка, анализа на връзката между различни видове минерали може да предостави информация за състава на праха от която се е образувала Слънчевата система, и тези физически условия (налягане, температура) на протопланетен диск, които са били в момента на образуване на системата.
Изображение

Хондритите са сред най-примитивните скали в Слънчевата система. През последните 4,5 милиарда години от създаването на този вид каменни метеорити състава не се е променил спямо състава на астероида от който те произхождат. Тъй като те никога не са били изложени на висока температура и налягане в недрата на планетата. Това означава, че те имат много характерен външен вид на капчици от силикатни минерали, смесени с дребни зърна и метални сулфиди от желязо и никел. Тази структура на размера на mm (0,1 до 10 мм) се наричат “хондрули”.
Обикновените хондрити, в зависимост от съдържанието на желязо и силикати, са разделени на 3 групи:
• H hondrits – achondrites тази група включват хондрити желязо (25-30%) и много малко железен оксид (окислен желязо);
• Hondrits L – съдържание на желязо в този вид хондрити достига 19-24%, но по-висок железен оксид;
• LL хондрити – чисто желязо съдържа до 7%, но съставен много силикати.

Изображение

Основните хондрити известни като въглища (hondrits имат висока концентрация на въглероден – 5% от теглото), богати на вода, сяра и органични материали. Смята се, че тази група от каменни метеорити, и донесла органични летливи вещества на Земята, когато тя е създадена, за да помогнете да се създаде среда и условията на живот.
Каменни метеорити – achondrites
Следващата група каменист метеорит – achondrites включват метеорити с произход от Марс иЛуната . В хода на еволюцията те са били подложени на висока температура, което означава, че в един момент се разтваря в магмата. Когато магмата се охлажда и кристализира, тя създава концентрични пластове структури. Най-общо казано, achondrite е каменист метеорит, който се формира от разтопен материал от първоначалната им обект на произход; те напомнят базалти образувани магмени процеси в вътрешността на Земята. По този начин, achondrites са диференцирани в структура,и губи значителна част от собствените си си материали, включително метали, и, като правило, не съдържат хондрули.
Изображение
Планети от земен тип – Меркурий, Венера, Земята и Марс, образувани по време на формирането на планетарната кора, мантия и ядро. Следователно, под формата на каменисти метеорит achondrite, като метеорит от Меркурий , може да ни каже много за вътрешната структура и формирането на планетите.
Изображение
Има много различни групи achondrites. Един от най-големите и известни групи, се смята, че са произлезли от астероидния Веста ,. Това са каменисти метеорити, които принадлежат към тази група и имат произхода на астероида от който са се откъснали.

http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=2&t=933

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.