Пинпойнтер Mi-6 на XP е подводен да 6 метра
XP Металотърсачи

XP MI-6 използване във вода и екстрата ретуниране

Сподели с приятел!

Пинпойнтерът за локализиране на метали наистина улеснява много търсача. Съкращава времето за изкарване на сигнала от земята/водата. Използвайки го сме по-бързи, ефективни и продуктивни.

XP MI-6 е модел пинпойнтер за локализиране на метали на френската марка XP. Здрав и солидно направен, с гумирана дръжка. Той е лесен за употреба и работи само с натискането на един бутон. Операторът все пак има избор от настройки и 7 програми за ползване.

Водоустойчив до 6 метра под водата. Има 3 степени на чувствителност, но има и екстрата избор от два вида звук – Beep и Pitch, според предпочитанията на използващия го. LED светлината е с контрол за пускане/спиране. Има вградена литиева батерия (зарежда се с USB кабелчето вътре в комплекта), което значи, че не е нужно да се купуват допълнително батерии и да се сменят като се изтощят. Това е улеснение за търсача, a също така пести пари.

XP MI-6 е моделът, който има също така и допълнителната опция да се свърже безжично с металотърсача XP Deus, използвайки програма 7 на пинпойнтера. Тоест той може да се използва и като самостоятелен, отделен пинпойнтер от всеки търсач, както и посредством вградения радио модул да се използва сдвоен с XP Deus. Когато се сдвои с XP Deus звукът му и чувствителността му се настройват от пулта на Деуса (сдвоен вече има 50 степени на чувствителност), също така и заряда на батерията се показва на пулта. Така сдвоен с Деуса той достига дълбочини, които са непостижими за друг пинпойнтер в момента на пазара.

Както казахме пинпойнтерът за локализиране на метали MI-6 е водоустойчив до 6 метра във водата (сладка или солена). Той е добре подсигурен за водна употреба. Има не един, а 2 О-пръстена, които предпазват от навлизане на влага или вода. Препоръчвам преди използване във вода да се намажат О-пръстените със силиконова грес за да се подсигури много дълъг животът на пръстените и да запазят еластичността си дълго време. Затягането на капачката трябва да стане на ръка и на усет. Не трябва да се допуска капачката да е хлабава или прекалено натегната. Цялата електроника може да се напълни с вода, ако капачката е хлабава или О-пръстените са повредени. Трябва да се добие навик след като се развие капачката за да се зареди пинпойнтерът (посредством USB кабелчето) след това да се стяга винаги хубаво капачката. Няма да се налага прекалено често да се отвинтва капачката, тъй като МИ-6 издържа много часове работа с вградената си литиева батерия. Но след всяко зареждане препоръчвам да се стяга добре, за да може да е 100% готов за всякакви условия на търсене след това.

Сега вече уредът е готов за използване и във вода. ВЛФ технологията, която най-често се използва при пинпойнтерите може да има известни колебания, когато се използва в солена вода. Солта е проводник и уредите може да получават паразитни сигнали от време на време от самата сол във водата. Когато се използва в солена вода, има възможност също така да не позволява търсенето на максимална чувствителност. Тук на помощ идва една много добра функция на MI-6, а именно ретунирането (re-tune) или стесняването на сигнала. Може да се каже, че това е и един вид напасване на уреда към околната среда. Напасването може да намали до известна степен чувствителността на уреда, но с цел стабилната му работа без паразитни объркващи сигнали.

Тази екстра се ползва и за стесняване на засечения сигнал. Тя е полезна при много минерализирана почва, когато уредът е нестабилен и издава паразитни сигнали. Тогава само еднократно се натиска бутонът и уредът се ретунира. Това ретуниране е полезно и при използване вътре в солена вода, ако уредът издава звук и/или вибрация без да има метален обект наблизо. Пинпойнтерът може да се пусне и допрян до минерализираната почва или вътре в солената водата като по този начин се ретунира автоматично сам според условията, в които е включен.

Пинпойнтерът е незаменим при локализиране на сигналите. Също при тесни отвори в скалите по морското дъно. Както и при много замърсени участъци, където, ако се използва металотърсач с голяма сонда, ще попаднат няколко сигнала в обхвата на голямата сонда.

След употреба във вода, особено солена, е добре пинпойнтерът да се измие външно с хладка чешмяна вода, но като се провери отново капачката да е стегната.

Ето видео за употребата на МИ-6 в солена вода:

Тук може да видите сравнение между най-популярните пинпойнтери:

https://www.spisanie.imperio.bg/2018/05/23/%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%BF%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8-garrett-pro-pointer-at-xp-mi-4-%D0%B8-xp-mi-6/

Успех в търсенето!

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.