Част 3: Преглед на настройките от пулта на XP Deus 3/12
XP Металотърсачи

Част 3: Преглед на настройките от пулта на XP Deus 3/12

Сподели с приятел!

В менюто на XP Deus се влиза с най-горния бутон по средата. Минаването през самите настройки, които са вътре в менюто, става пак със същия среден бутон.

Какви настройки имаме в Менюто (MENU):

Дискриминацията (DISC) е за изрязване на метали, които искаме да са дискриминирани. Tова са сигнали, за които не искаме въобще да чуваме звук или искаме да са с нисък (боботещ) тон, който показва че са отхвърлени. Дискриминацията от версия 4.0 насам започва от -6.4 (до версия 3.2 включително започваше от 0. Сега вече при настройка от -6.4 чуваме и някои керамики). Да речем, че имаме дискриминация настроена на 7. Всичко, което е под цифрата на дискриминация 7 е отхвърлено (пирони, черни ръждиви железа…), а всичко, което е над нея се чува с по-висок тон като цветен сигнал за копаене. Има опция черните сигнали да не се чуват или да се чуват с нисък тон. С най-горния ляв бутон се влиза в експертно подменю на самата настройка, както е в момента настройката за дискриминация. Тук чрез експертното подменю влизаме в подменю тонове. Оттук може да изберем с колко тонове да се чува уредът: 2 тона, 3 тона, 4 тона, 5 тона, full tones (което е всички тонове; всеки различен метал ще има различен тон според своето число на проводимост Target ID) и Pitch тон (един звук за всичко над цифрата на дискриминация, като тук интензитета се променя. Това беше менюто дискриминация и подменюто (експертна настройка) тонове. Ще има отделна статия/видео за тоновете на металите на Деус.

Следващото меню е Sensitivity (SENS). Това меню представлява чувствителността на уреда. Тук се настройва чувствителността и дълбочината на засичане. На повечето програми sensitivity настройката е зададена заводски на 90. Максимално чувствителността на уреда може да се настрои до 99. Разбира се, ако почвата и електромагнитните смущения го позволяват. Фабрично е заложено 90 за да е по-стабилен уредът. Натискайки отново горният ляв бутон влизаме в експертното подменю на Sensitivity (чувствителност), което е TX Power подменюто. TX Power представлява големината на тока, който намотката излъчва. Колкото по-ниска е настройката, толкова по-малък е тука и по-плитък е уредът съответно, колкото по-висока е настройката да речем 3, токът, който се излъчва от намотката, е по-голям и съответно и уредът е по-дълбок. Когато сме на обект с много железа, замърсен обект, минерализация на почвата ,орудяване, солено морско търсене ниската настройка е за предпочитане заради многото смущения и паразитни сигнали, които може да има при висока настройка. Когато сме в гората, на чиста почва или на много слаба, неорудена почва без минерализация може да дадем настройка от 3, ако не е прекалено нервен уредът. Ще има отделна статия/видео, където ще се засегне по-обстойно менюто Sensitivity и TX Power.

Следва менюто Frequency (честота). XP Deus версия 5.2 с черните три X35 сонди имат 5 основни честоти на работа (4khz., 7khz., 11khz., 17khz. и 25khz.), със 7 измествания всяка общо честотите на работа са 35. Белите две високочестотни сонди имат три основни честоти на работа (14, 28, 54 (или 74 за елипсата)) с по 7 измествания всяка. Експертното подменю в менюто frequency е именно за изместването от основната честота (frequencу shift). Тази настройка е добра, ако търсим в близост до колега и честотите ни са близки и се чуват смущения. Също и при електромагнитни смущения. Използвайки Frequency Shift (изместване на честотата) ще се успокои уредът.

Iron Volume менюто представлява настройка колко да е силен звукът на желязото. Как да се чува всичко, което е под цифрата на дискриминацията (да речем в случая всичко под 7). Ако е с настройка Iron Volume 0, няма да се чува въобще. Ако е с настройка Iron Volume 5, ще се чува силно, наравно с другите звуци, които са за цветните сигнали (но с по-нисък тон от тях). Менюто Iron Volume няма експертнo подменю.

Менюто Reactivity представлява бързината на уреда. Kолко бързо да се възстановява от един засечен метален обект до друг. Колкото по-висока настройка на Reactivity – да речем 3, 4 или 5, толкова уредът е по-бърз и пъргав, сигналът е по-къс и отсечен. Колкото по-ниски стойности има – да речем 0 или 1, толкова по-бавен става уредът и по-бавно трябва да се движи сондата, когато се търси на ниски степени на възстановяване (Reactivity), но пък за сметка на това уредът е по-дълбок при ниски стойности: 0, 1. Сигналът е по-дълъг вече. При високи стойности е изключително бърз, но се губи от дълбочината. Не препоръчвам търсенето с настройка от 4 или 5, тъй като Деус е достатъчно бърз дори на по-ниските стойности. Експертното подменю тук е Silencer. Тази настройка влияе на засичането на цветен сигнал, който е в близост до черен сигнал. Колкото по-отворен е Silencer, да речем минус 1 или 0 толкова повече имаме шанс да открием маскиран цветен сигнал в близост до черен. Колкото по-високи са стойностите на silencer, да речем 4, толкова по-вероятно е да не чуем някой цветен сигнал близо до черен, но пък при високите стойности на silencer няма да ни бъркат черни сигнали, които приличат на цветни: да речем капачки от бира и лимонада и някои ръждиви железа и консерви. Ще има отделна статия/видео, където ще се обсъжда и тази настройка: менюто Reactivity и подменю Silencer.

Audio Response менюто представлява как да се чува засеченият метален обект. При ниски зададени стойности на Audio Response ще има, така наречената, модулация на звука. Колкото по-близо до сондата е засечената цел, толкова по-силно ще се чува тя, колкото по-отдалечена е от сондата толкова по-слабо ще се чува. Това е при ниски Audio Response стойности (0, 1, 2). При по-високи стойности на аудио респонс (да речем 6, 7) най-дълбоките сигнали ще се чуват със същия силен тон, както най-близките до сондата сигнали. Ще има по-добро възприятие на дълбоките сигнали при настройка около 3 – 4. Високите настройки от 6 – 7 увеличават понякога и шумовете от земята и става по-трудно търсенето. Подменюто тук е Audio Overload. То представлява колко силно да се чува претоварването, когато има много близо до сондата голям метален обект. Да речем, ако има голяма алуминева капачка непосредствено под сондата (когато тя се претоварва), колко да е силен звукът на претоварването. Когато е зададена стойност 2, много близко до сондата голям предмет ще се чува с много силен звук. Когато е настроена на 0 дори големи предмети близо до сондата няма да звучат чак така силно претоварващи.

Notch менюто представлява един вид дискриминация – отхвърляне на металите, само че тук вече могат да се отхвърлят по цялата скала ID на металите, стигаща до 99. Ако искаме да изключим еднакъв тип замърсители, да речем има много фолия, които са Target ID между 25 и 35, да речем, по скалата на Деус, можем да ги отхвърлим само тях от тук. Или, ако има изстреляни гилзи може да видим колко показват те на скалата и използвайки Notch функцията да изрежем само тях да не се чуват, а всички останали метали да се чуват. Тук може да се изрежат и високите стойности Target ID 98, 99 по скалата, тъй като някой път железните цели дават завъртания към високите стойности. Aз не препоръчвам да се изрязват високите стойности на Target ID, тъй като високо-проводими цветни сигнали също попадат там и могат да бъдат погрешка отхвърлени и да не се чуят. Могат няколко Notch-a едновременно да се настроят (да не се чуват филия, гилзи и т.н. в различни участъци от скалата от -6.4 до 99).

С най-горния десен бутон влизаме в настройките за земята на Деус. Първият начин за балансиране (отстройване) на земята е Manual (ръчно) с плюс и минус бутоните от пулта. Подвид на ръчния баланс на земята е Pumping, където се движи сондата към земята и обратно нагоре повдигане на сондата до около 18-20см. и пак надолу до 1см. над земята. След това в менюто на земята имаме Beach настройка, която е за плаж и за солена среда. Даваме BEACH – YES за търсене вътре в морето и на мокър солен пясък. Следва Tracking- това е, когато уредът автоматично проследява земята и се настройва към нея. Това става автоматично, без намесата на оператора. Менюто Ground (GB, земя) Tracking има експертно подменю: вътре се включва Ground Notch, която е определени сегменти от скалата за земята да се отхвърлят и да не се чуват въобще (по този начин се отхвърлят горещи, свирещи камъни). Следващата настройка в подменюто е Ground Sens, което значи колко тежка (колко минерализирана) трябва да е земята преди уредът да започне автоматично да се самонастройва към почвата, когато е в Tracking (в автоматично проследяващ) режим. За балансирането на земята ще има отделна статия/видео.

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно менюто на металотърсач XP Deus може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.