Garrett Ace Apex Ground balance
Металотърсачи GARRETT Презентации на металотърсачи

Част 4: Мултичестотният Garrett Ace Apex – Баланс на земята

Сподели с приятел!

Работата на металдетектора се повлиява от земната минерализация. Именно затова в тази част ще разгледаме как да използваме функцията Баланс на земята (Ground Balance) на мултичестотния Garret Ace Apex.

Работата с небалансиран металдетектор може да бъде трудна и неефективна. Моделите от Ace серията на Garrett досега имаха само фиксиран ground баланс (баланс на земята), за разлика от новия Ace Apex, който има автоматичен грунд баланс чрез напомпване. При фиксирания грунд баланс уредът няма нужда да бъде настройван към земята (той вече предварително е настроен и заключен от производителя), но по правило за да „изстискаме“ максимално дълбочина от един металдетектор, то той трябва да бъде поне с автоматичен или с ръчно настройващ се баланс на земята.

Как да балансираме металдетектора Garrett Ace Apex към земята и да минимизираме ефекта от нея?

За да се активира функцията, се натиска продължително най-горният десен бутон (GND BAL). Когато функцията е активна на дисплея са изписани думите GND BAL, а стойността на земния баланс се показва на LCD дисплея.

Преди да преминем към самото задържане на горния десен бутон и напомпване на сондата към земята (2 до 20 см. над земята) трябва да сме настроили на коя честота (или многочестотната опция) на уреда ще работим. След това пуснете бутона. Стойността на земята ще бъде показана на LCD дисплея, там където се изписва ID на металите. Имайте предвид, че ниската стойност на земния баланс показва проводима почва, като например солените плажове, а високите стойности на земния баланс показват почва с високо съдържание на желязна руда.

При последваща смяна на честотите е нужно пак да се задържи горния десен бутон и докато се задържа да се напомпва към чиста от метални предмети почва. Добре е уредът да не е на максимална осма степен на чувствителност, когато се прави баланс на земята. По време на самото помпане се изписва числото (фазата) на земята на екрана. Стойности на земния баланс от 0 до 75 се посочват с цели цифри. Стойности на земния баланс от 75 до 99 представляват тежка земя и в този момент Garrett Ace Apex използва земния баланс с висока разделителна способност. Започвайки от 75, стойността на земния баланс се увеличава на стъпки от четвърт на цялото число (0,25). А най-отгоре скалата със сегменти показва десетичното подразделение на това число. Например 86 (показано число) и 75 (показано посредством скалата със сегменти най-отгоре на екрана). Така точната земя е много прецизна и в случая е 86.75 . Това е настройката с много висока резолюция и подразделения. Ace Apex включва земен баланс с висока разделителна способност – 175 точки за много точно отстрояване на земята, варираща от проводими почви, като солените плажове, до железни минерализирани почви. Операторът може да прави по-често грунд баланс чрез напомпване, когато земята се променя или когато уредът стане неспокоен.

Забележка: Ако настройката за баланс на земята не се промени по време на автоматичното балансиране на земята, вероятно съществува един от трите проблема:

  • детекторът е вече достатъчно добре балансиран;
  •  текущата земята показва такава неутрална минерализация, при която настройките няма да се променят;
  • има метален предмет под сондата, което не позволява отстройването на земята;

Забележка: Винаги локализирайте участък, който е чист от метали, преди да се опитате да балансирате земята с детектора.

Уредът обхваща целия диапазон на възможна минерализация. От солена вода и ниска фаза до висока фаза и тежки орудени камъни.

Типични стойности на земния баланс и значения:

  • 80–99: Силно съдържание на желязо (магнетит, минерали от железен оксид, черни пясъци, горещи скали)
  • 60–80: Умерено минерализирани почви (червена глина, кафява глина, глинести минерали, съдържащи желязо и др.)
  • 20–60: нормална лека земя или вероятен железен предмет под сондата
  • 0–20: Силно проводими цветни минерали, като например солена вода, солени почви

SPVS ви пожелава успех!

Видео относно баланс на земята на металотърсач Garrett Ace Apex може да намерите тук:

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.