Метеорит Орлов Дол България 7-мия регистриран метеорит
Новини Търсене на меторити

Седмият метеорит

Сподели с приятел!

7-мия международно регистриран метеорит паднал в България. Всичко това стана реалност на 06.06.2019 на сбирка на БАТСЗМ /Българска Асоциация на Търсачите на Самородно Злато и Метеорити/ …

Търсенето на метеорити стана популярно хоби през последните години, но дали е толкова лесно да се открият? Със сигурност не е никак лесно. Трябват огромни познания и много малко късмет. Но тук късметът е бил основният фактор. Поредица от случайни събития довеждат до откриването на седмия официално открит метеорит в България. 151 кг. Железен метеорит от рядката химична група IID. По справка в световния метеоритен бюлетин има открити само 25 екземпляра, включително и първия железен и най-голям метеорит намиран на територията на България.

  • Метеорит Орлов Дол България
  • Метеорит Орлов Дол България 7-мия регистриран метеорит


Но нека малко предистория. Сигурно малцина са чували за село Орлов дол, което се намира в Южна България, община Тополовград, област Хасково. През лятото на 2018 г. Трима приятели се разхождат по стар черен път в непосредствена близост до селото. Денят е бил съвсем обикновен на пръв поглед. Нищо необичайно. По средата на пътя те забелязват необичаен камък, който изглежда като ръждив къс метал, точно по средата. Интересното тук, свързано с късмета, който споменах по горе е, че предният ден е имало проливен дъжд, който е отмил прахта. Този „камък” ясно се е откроявал от всичко останало, което можете да видите по един малък селски път. Късмет, съдба, случайност? Всеки може да го интерпретира по свой си начин. Опитват се да го повдигнат, но той не помръдва. Като от приказката за дядото и ряпата. Все пак успяват да го повдигнат и пренесен в стар хамбар наблизо. Така започва своя път железният метеорит „Орлов Дол” (Orlov Dol). Всъщност, пътят му е доста по-дълъг отколкото можете да си представите. Бил е част от ядрото на голям астероид или дори планета. Кой знае? След това нещо огромно (най-вероятно друг голям астероид) е разрушил тази планета в гигантски сблъсък. Ако успеете да си представите какво космично явление е било. Огромната енергия, която се е отделила, милионите отломки, които са поели своя път в дълбокия космос. Е, все пак една отломка е имала необичайна траектория и може би след милиард години лутане е пресякла орбитата на Земята. Паднала е някъде в България. Къде точно? Никой не знае. Най-вероятно този метеорит е бил пренасян от някъде другаде, в последствие изоставен на пътя. Последващи търсения в местността не дадоха резултат и не бяха намерени други парчета. Както и да е. Последният намерен метеорит е през 1966 в с. Павел (Ловешка област). 52 години по-късно вече имаме нов метеорит.
Намереният, “камък” е бил оставен в стар хамбар в продължение на около година, без никой да знае, че това може да е метеорит. На 06.06.2019 на сбирка на БАТСЗМ, където се правят и анализи на различни скали е донесено едно парче от него. Анализът беше категоричен. 92% желязо, 7% никел, кобалт, хром, идеалната съставка. Видими Видманщетенови фигури по повърхността. Последващи анализи показаха още по-високо ниво на никел от около 13%. Имаме евентуален метеорит, но това трвбва официално да се докаже. Проба от 233 грама беше изпратена до Жером Гатасеса (SEREGЕ Франция) за класификация.
И така, на 5 февруари 2020г. вече „Орлов дол” беше официално публикуван в световния метеоритен бюлетин. Бях много развълнуван. Това не се случва всеки ден. Още един метеорит беше добавен и регистриран.
Продължаваме напред в търсене на следващия.
И пак се връщам на въпроса – Колко трудно е откриването на един метеорит?
За някой може да е само един късметлийски ден, но на мен ми отне три години.
от Георги Пенев член на БАТСЗМ www.zlatoimeteoriti.bg и на IMCA International Meteorite Collectors Association https://imca.cc/

Сподели с приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.